Bafa Gölü’ndeki Kirlilik Masaya Yatırıldı

Ege Bölgesi’nin en önemli sulak alanları arasında yer alan Aydın-Muğla il sınırındaki Bafa Gölü’ndeki kirliliğin yüksek boyutlara ulaşmasının ardından önlem alınmasıyla ilgili girişimler sürüyor.

Son olarak aralarında bölge milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çevrecilerin bulunduğu bir grup, Bafa Gölü’nün son durumunu görmek için bir araya geldi.
Bafa Gölü’ndeki kirliliğe çözüm bulmak amacıyla Gölyaka’da düzenlenen toplantıya, Muğla Milletvekilleri Tolga Çandar ve Prof. Dr. Nurettin Demir, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın, Muğla, Kuşadası, Milas, Söke, Bodrum, Didim, Ören’den gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri, Bafa Gölü kıyısındaki yerleşimlerin muhtarları, balıkçılar, turizmciler, yöre sakinleri katıldı.

Göldeki inceleme ve toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, Bafa Gölü’ndeki sorunların giderilmesine yönelik çözüm yollarını araştırmak amacıyla “Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu” kurulmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, Bafa Belediyesi eski Başkanı Zühra Dönmez’in göl kıyısındaki muhtarlar, turizmciler, Kuşadası EKODOSD ve Didim Tarih ve Turizm Derneği işbirliğiyle yerelden başlatacakları çalışmalara diğer tüm sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin destek vereceği kaydedildi.

Toplantıyı değerlendiren Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Bafa Gölü ile ilgili kamu kurum temsilcilerinin de katılacağı bir çalıştayın yapılmasının önerildiği toplantının önümüzdeki günlerde daha geniş kesimleri bir araya getirmesinin hedeflendiğini söyledi.

Göldeki kirliliğin her geçen gün üst boyutlara ulaştığına dikkati çeken Sürücü, “Bafa Gölü’nde Mayıs ayı ortalarında başlayan alg patlamalarından sonra gölün ekolojik yapısında meydana gelen bozulmalar sonucu gölde görsel olarak bile görülebilen değişimler yaşanmaktadır. Son bir haftadır zaman zaman yağan yağmur ve devam eden rüzgarla birlikte kıyılarda biriken balçıkların sürekli yer değiştirdiği görüldü.

Batıdan esen rüzgarla birlikte özellikle Gölyaka bölgesindeki kokunun dayanılmaz bir biçimde devam ettiği ve bu yerleşim yerinde herkesin pencerelerini açamadıkları, yoldan geçenlerin araçların camlarını hemen kapattıkları görüldü.

Menet Adası ve Canlı Balık arasında gölün doğuya doğru giden bölümünde meydana gelen koyu yeşil renk değişiminin sıcaklarla birlikte yaratacağı sonuçlar merak edilmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile