Bafa’Ya Azot Ve Fosfor Girişi Zaltılacak

Bafa’Ya Azot Ve Fosfor Girişi Zaltılacak

Bafa Gölü’ne tek beslenme kaynağı olan Büyük Menderes Nehri ile taşınan azot ve fosforlu besin maddelerinin göle girdisinin azaltılması hedefleniyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde son dönemde Bafa Gölü’nde yaşanan fiziksel değişim ve alg patlamalarının oluşturduğu yeşil rengin giderilmesi planlanıyor.

Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri ile olan ilişkisi ve çevre alanlarda yapılan tarım ve balıkçılık faaliyetleri, tatlı ve tuzlu su girişinin insan eliyle düzenlenmesi, balık geçitlerinin kullanılamaması gibi çok hassas nedenlere de sahip, karmaşık ilişkiler yumağını barındıran bir sistem olarak biliniyor. Çevre ve Orman Bakanlığınca TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsüne hazırlatılan Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı, Sulak Alan Yönetimini kapsıyor.

Plan kapsamında tanımlanan iş ve işlemlerle; Sulak Alan Koruma Alanları Yönetim Planları hizmetlerinin tamamlanması, Uluslararası standartlara uygun su ürünleri üretim şartlarının hazırlanması, Sulak Alanda su bütçesi, aylık tatlı su ihtiyacı hesabı, Lagün, deniz, ve iç kanal projelerinin ve denize çıkış yapılarının geliştirilmesi, Tarla balıkçılığı hizmetlerinin planlanması, su ürünleri üretiminin arttırılması hizmetleri ve rehabilitasyon projelerinin geliştirilmesi olarak yer alıyor. Tüm bu iş ve işlemlerin 2015 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’nda, iş yükü tanımlanmış tüm kurum ve kuruluşların, tanımlanan iş ve işlemleri belirtilen zamanlarda yerine getirmesi sağlanacak. Bu sayede Bafa Gölünün tek beslenme kaynağı olan Büyük Menderes Nehri ile taşınan azot ve fosforlu besin maddelerinin göle girdisi azaltılacak.

Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’nda Bafa Gölü’nün etkilendiği diğer unsurların izlenmesi, tespiti ve rehabilitasyonuna yönelik kapsamlı bir projenin başlatılması da planlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile