Bafra'da 'OMÜ Çiftçi Günü' Düzenledi

Bafra'da 'OMÜ Çiftçi Günü' Düzenledi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Bafra uygulama alanına inşa edilen basınçlı sulama sistemlerinin açılışını yapmak ve yöre çiftçisine tanıtmak amacıyla “Çiftçi Günü” düzenlendi.

Ziraat Fakültesi’nin Yağmurca bölgesinde bulunan uygulama alanında düzenlenen “Çiftçi Günü”ne Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Bafra Kaymakam Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

“Samsun’u Ziraat Fakültesi’nin bir laboratuvarı haline getirmeyi amaçlıyoruz”

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir açılış konuşmasında, “Sayın Rektörümüzün göreve geldiği günden bugüne kadar ifade ettiği gibi üniversitemiz yeni bir vizyon, yeni bir yol haritasıyla yola çıkmıştır. Biz de Ziraat Fakültesi olarak, Sayın Rektörümüzün çizmiş olduğu yeni vizyona katkı sağlayabilmek için bundan sonra öncelikle Samsun tarımını, Samsun çiftçisini öne çıkartma noktasında etkinliklerimize bugünden itibaren başlıyoruz. İçinde bulunduğumuz deneme alanımız olmak üzere bütün Samsun’u Ziraat Fakültesi’nin bir laboratuvarı haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla içinde bulunduğumuz yaklaşık 600 dönümlük tarım arazisinin, bugün açılışını yapacağımız 50 dönümlük basınçlı sulama sistemi kısmını ilk laboratuvar olarak başlatacağız. Amacımız öncelikle Tarımsal Yapılanma Sulama Bölümümüzün öğrencilerinin derste gördüğü bilgileri burada uygulamada gerçekleştirebilmeleri ve burada yapacağımız uygulamaları da aynı zamanda çiftçilerimizle ve halkımızla paylaşmaktır” dedi.

Bilgiç: “OMÜ, Samsun’un en önemli varlıklarından biri”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, üniversitelerin dünyada da olduğu gibi Türkiye’de de en önemli kurumlardan olduğunu söyledi.

Bilginin dünyanın en önemli değeri olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Üniversitelerimiz bunun üretildiği en önemli kurumlarıdır. Üniversitelerimiz ülke için çok önemli. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun’un en önemli varlıklarından biridir. Üniversiteler tarihi geçmişinde önce duvarlar arasında kendi kendilerine bilgi üreten tartışmaların yapıldığı kurumlar halindeydi, eğitimdi sadece amaçları. Daha sonra yetmedi bilgiyi üretmesi gerekiyordu. Bu bilgiyi teknolojiye dönüştürmesi gerekti. O da yetmedi ürettiği bilgiyi ve teknolojiyi yarara dönüştürmesi gerekti ve bugün üniversitelerimizin bu dönüştüğü durumdan hem ülkesine hem bulunduğu bölgeye bu amaçlar doğrultusunda yarar üretmesi gerekiyor. Çoğu zaman üniversitelerin geçmişteki algısını sürdüren anlayışların ve yaklaşımların hakim olduğu dönemler, yönetimler geldi geçti. Bunlar üniversiteleri ileriye taşıyamadı, geri kaldı. Üniversitenin niçin var olduğunu iyi idrak edebilen bir yönetim olarak karşınızda yer aldığınızı bilmenizi isterim. Bugünkü gerçek çok açık karşımızda duruyor. Dünyada tarım alanlarının yüzde 18’inin sulanabildiği yani 5’te 1’inin sulanabildiği gerçeği var. Tarım ürünlerinin de yarısı bu sulanan alanlardan elde ediliyor. 5’te 1’lik alandan dünyada yarısına yakın ürünün elde edildiği gerçeği isabetli ve yerinde sulama ile mümkün. Bu isabetli ve yerinde sulama sınırsız olan bir suyun kullanımıyla ibaret değil. Sınırlı olan bir suyun kullanımı ile yola çıkılmış bir olay. Onun için basınçlı sulama örneği bizim mevcut imkanlarımız ve gerçeklerimizin dikkate alındığı, sulanamayan alanlarımızın verimli hale dönüştürülmesi için gerekli olan bir tekniğin kullanılmasından ve bunun örneklendirilmesinden ibarettir. Biz bunları çoğaltmaya çalışacağız” diye konuştu.

Yılmaz: “Adamı eksen adam biter”

Samsun’un 1 milyon hektar alanda yer aldığını ve bunun yarısının ekilebilir tarım alanı olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Türkiye’nin en büyük tarım potansiyeline sahip şehirleri arasında yer alıyoruz. 500 bin hektarlık ekilebilir tarım alanımızın 250 binini Bafra ve Çarşamba Ovaları oluşturuyor. Topraklarımız o kadar verimli ki, adamı eksen adam biter. Allah’ın bahşettiği büyük bir zenginliğin içinde yüzüyoruz. Ama bu zenginliğin farkında değiliz. Artık üretmek zorundayız. Önümüzdeki dönem içerisinde özellikle bu iki büyük ovanın verimliliğini arttırmaya yönelik olan projelerimiz hiç durmadan devam edecek. Biz köprüler yapacağız, sulama kanalları yapacağız, tarımsal ve kırsal kalkınmayı destekleyecek çalışmalar yapacağız. Samsun’umuzu tarımsal alanda söz sahibi bir şehir haline getireceğiz” açıklamalarında bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin tarımsal alanda yaptığı projeleri de tüm projeler gibi yakından takip ettiğini söyleyen Başkan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bafra’da yapılan bu güzel çalışma için hem rektörümüze hem de dekanımıza teşekkür ediyorum. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak doğru bildiğimiz, yapılması gerektiğine inandığımız her çalışmada rektörümüzün arkasında duracağımızı ve onları destekleyeceğimizi belirtmek isterim.”

Şahin: “İki arada bir derede gidiyoruz”

Vali İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Özellikle içinde bulunduğumuz Bafra Ovası Kızılırmak Deltası, öbür tarafta Yeşilırmak Nehri’nin aktığı Çarşamba Ovası Allahın lütfettiği aslında şanslı insanların yaşadığı bir bölge bir coğrafya. Tarımla uğraşan bir ailenin çocuğu olarak da bu işlerle meşgul olanları gördüğümde müthiş mutlu oluyorum. Ama diğer taraftan bir kandırmanın içerisinde olduğumuzu da her defasında söylüyorum. Bizi özellikle ortaokulda, lisede okurken sanayi ülkeleri veya tarımla uğraşan ülkeler diye böldüler. Biz de kendimizi biraz sanayi ile uğraşalım alanına ittik, tarımı ihmal ettik. Aslında biz tarım ülkesiyiz, tarımla uğraşamadık. Sanayi ülkesiyiz, teknoloji beceremedik. İki arada bir derede gidiyoruz. Tabi bir taraftan gelişmişlik içerisinde olmamız gerekiyor ama diğer taraftan mutlaka tarımla bilimsel düzeyi çok üst düzeyde olan üst katmanda olmamız lazım.”

Slayt eşliğinde basınçlı sulama sistemleri hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından Vali Şahin’in şaltere basmasıyla basınçlı sulama sistemleri çalıştırıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile