Bağcılar'da Yaşlılar Kansere Karşı Bilgilendirildi

Bağcılar'da Yaşlılar Kansere Karşı Bilgilendirildi

Bağcılar Belediyesi tarafından 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla düzenlenen seminerde katılımcılar kanser konusunda bilgilendirildi. Doç. Dr. Ahmet Engin Atay, “Yaş ilerledikçe kanser riski de artar ancak vücudunuzda gördüğünüz her değişiklik kanser değildir. Sizi sakın korkutmasın. Tanılar sadece bir şüphedir. Hemen paniğe kapılmayın. Kansere karşı en etkili çözüm erken teşhistir” dedi.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü etkinlikleri kapsamında Bağcılar Belediyesi tarafından “Yaşlılarda görülen kanser türleri ve erken tanı” başlıklı seminer düzenlendi.

Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Engin Atay, İlçe Sağlık Müdürü Arzu Aydınlı, Bağcılar Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hülya Zengin Tiryaki, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Sibel Karaaslan ve vatandaşlar katıldı.

“Bir annenin sigara içmesi çocuğunun da kanser riskini artırıyor”

Doç. Dr. Ahmet Engin Atay, konuşmasında “Tüm dünyada ölümle sonuçlanan hastalarda kalp damardan sonra ikinci sırayı alıyor. Ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 15’inde kanser etkili. Kanser yaşla birlikte artan bir hastalık. Erkeklerde sırasıyla prostat, kolon ve akciğer, kadınlarda ise meme, kolon ve akciğer en çok görülen kanser çeşitleri. Genler, güneşlenme, beslenme şekli, radyasyon gibi kanseri oluşturan birçok neden var ancak en büyük etken sigara. Sigara kullananlarda dumanın geçtiği dudak, dil, yemek borusunda kanser görülüyor. Bir annenin sigara içmesi çocuğunun da kanser riskini artırıyor. Bunun tek çözümü sigaraya bırakmaktır. Sigarayı azaltmanın bir faydası yok. Vücudunuzdaki değişikliklere dikkat edin. Mesela et beninizde kabarma, renk değişimi veya genişleme gibi değişiklikler oluyorsa hemen sağlık merkezine başvurun. Yaş ilerledikçe kanser riski de artar ancak vücudunuzda gördüğünüz her değişiklik kanser değil. Sizi sakın korkutmasın. Tanılar sadece bir şüphedir. Hemen paniğe kapılmayın. Yüzde yüz kanser diye bir şey yok. Kansere karşı en etkili çözüm erken teşhistir” dedi.

“Un şeker gibi gıdaları tamamıyla hayatınızdan çıkarmayın ama azaltın”

Uzman doktor Sibel Karaaslan da şu uyarılarda bulundu: “Yiyecek ve içeceğinize dikkat edin. Günlük sebze ve meyve yemeyi artırın. Yiyeceklerinizi bol suyla yıkayın. Düzenli egzersiz yapın. Unlu gıdalardan kaçının lifli gıdalarla beslenin. Un şeker gibi gıdaları tamamıyla hayatınızdan çıkarmayın ama azaltın. Özellikle öğlen saatlerinde güneşten kaçının. Gereksiz ilaç kullanmaktan vazgeçin. Kanserden korunmak için en önemli şey erken teşhis. KETEM’e (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) giderek tetkiklerinizi yaptırın. Daha rahat bir yaşlılık geçirmek için tarama ve testlerinizi ihmal etmeyin”.

“Yaşlılarımız bizim en kıymetli hazinelerimiz”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Arzu Aydınlı, ise düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarılmasında köprü görevi üstlenen tecrübenin temsilcisi yaşlılarımız bizim en kıymetli hazinelerimizsiniz. Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sağlamak onlara gereken saygı ve ihtimamı göstermek toplum olarak hepimizin en ulvi görevi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusu gittikçe artmakta. Bununla birlikte yaşlılarda sağlık sorunları da artış gösteriyor. İnsanların yaşlı sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, yaşlıların sosyal açıdan yaşam standartlarının yükselmesine dikkat çekmek amacıyla 1990 yılında 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak ilan edilmiştir. Bizler de sağlık camiası ve Bağcılar Belediyesi işbirliğinde böyle bir program organize ettik. Bu vesileyle bizim hedefimiz büyüklerimizin yaşam standartlarını en yükseğe çekmek”

“Bizler yaşlılarımızı sadece bir günde değil her gün hatırlamalıyız”

Dr. Hülya Zengin Tiryaki ise “Yaşlılıkta rastlanan sağlık sorunlarının arasında kalp damar, diyabet, Alzheimer, bunama ve kanser yer almaktadır. İleri yaşlarda sağlık problemleri daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların büyük bir kısmı uygun sağlık hizmetleriyle engellenebilir yada geciktirilebilir. Yaşlılıkta daha kaliteli ve rahat bir yaşam için sağlık sorunlarından korunmak gereklidir. Bunun için şu 3 ilke yeterli olacaktır. Dengeli beslenme, egzersiz yapmak, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak. Sağlıklı yaşam ilkeleri olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlılıkta karşılaşılacak sorunlardan başarılı şekilde kurtulmak mümkündür. Bizler yaşlılarımızı sadece bir günde değil her gün hatırlamalı daima saygı ve hürmetle yaklaşmalıyız. Tüm büyüklerimizin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.

“Sağlık görevlileri davetlilerin tansiyonlarını ölçtü”

Semineri dinlemeye gelen katılımcılar arasındaki gençler ve orta yaştakiler dikkat çekti. Gençler, hastalığı nedeniyle gelemeyen yaşlı yakınları adına doktorlara sorular yöneltti. Doktorlar tüm soruları detaylı bir şekilde cevapladı.

Program sonunda sağlık görevlileri, davetlilerin tansiyonlarını ölçtü. Sağlık kontrolünün ardından katılımcılar, karanfille uğurlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile