Bağcılar Engelliler Sarayı'na 'Erişilebilirlik Sertifikası'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 'Türkiye'nin refahından, artan milli gelirinden, ciddi bir şekilde sanayide, ekonomide, ticarette ileriye gitmesinden, toplumun her alanında gözlediğimiz bu kalkınmadan, mutlaka toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli kardeşlerimizin de istifade etmesi lazım' 'İnşallah Türkiye'de engelli vatandaşlarımızın engellerinin tamamıyla kalkmasını sağlayacağız'.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye'nin refahından, artan milli gelirinden, ciddi bir şekilde sanayide, ekonomide, ticarette ileriye gitmesinden, toplumun her alanında gözlediğimiz bu kalkınmadan, mutlaka toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli kardeşlerimizin de istifade etmesi lazım.' dedi.

Kurtulmuş, Bağcılar Belediyesi ve Beyazay Derneği iş birliğiyle yürütülen 'Herkes İçin Erişilebilir Olma Projesi' kapsamında, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'na Türkiye'nin ilk 'EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası' verilmesi törenine katıldı.

Tören öncesinde Kurtulmuş ve beraberindekiler, Engelliler Sarayı içindeki atölyeleri gezerek, merkezin kullanım alanlarına ilişkin bilgi aldı.

Kurtulmuş, törendeki konuşmasında, merkeze ilk defa gelme imkanı bulabildiğini belirterek, burada yapılan güzel çalışmalara destek verdiklerini, hükümet olarak bu çalışmaların yanında durduklarını ifade edebilmek için törene katıldıklarını söyledi.

Tören öncesinde sarayı gezdiğini de dile getiren Kurtulmuş, 'Her biri birbirinden değerli çalışmaları gördük. Hakikaten iftihar ettim.' diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir ülke ekonomik ve siyasi olarak kalkındıkça, toplumun her alanındaki gelişmelerin de çok ileriye gideceğini anlattı.

Türkiye'nin son yıllarda önemli bir ekonomik ve siyasi gelişme içerisinde olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Bu gelişmelerden, Türkiye'nin refahından, artan milli gelirinden, ciddi bir şekilde sanayide, ekonomide, ticarette ileriye gitmesinden, toplumun her alanında gözlediğimiz bu kalkınmadan, mutlaka toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli kardeşlerimizin de istifade etmesi lazım. Son rakamlara göre yaklaşık 9 milyon civarında engelli ve engeli sayılan vatandaşımız var. Aslında bunun dışında, her birimiz de engelli adayıyız. Kimin, ne zaman başına ne geleceği belli değil. Dolayısıyla insanların kendi başına hayatını idame ettirebileceği imkanlara kavuşması lazım. Ortaya konulan hizmetlere erişebilmek bakımından, diğer insanlarla eşit seviyeye getirilmesi, en azından eşite yakın seviyeye getirilmesi lazım. Okullarına, sosyal etkinlik alanlarına rahatlıkla ulaşabilmesi lazım. Bunun için de erişilebilirlik sertifikasının Türkiye'de bir ilk olarak burada veriliyor olması, ayrıca anlamlıdır. Bir kez daha bundan dolayı da tebrik ediyorum.'

- 'Engelli kardeşlerimiz, her tür hakka sahip olsun'

Kurtulmuş, Türkiye'nin tüm sosyal hizmet alanlarının da engelli vatandaşlar için erişilebilir olmasını temenni ettiğini belirterek, 'Yerel yönetimlerde büyük bir gayret sarf ediliyor. Merkezi hükümetler olarak, büyük bir gayret sarf ediyoruz. Evlerinde engellilere, yaşlılara bakanlara destek vermeye gayret ediyoruz. Bu üzerimize bir sorumluluktur, vecibedir. İnşallah Türkiye'de normal bir vatandaşımız neden istifade edebiliyorsa, aynı şekilde engelli kardeşlerimiz de her tür haklara sahip olsun, her türlü sosyal etkinliğe erişebilecek bir imkana sahip olsun.' diye konuştu.

Bu hizmetlerin bir yardım olmadığına, toplumun tüm fertlerinin toplumun gelişmesinden eşit şekilde yararlanmasını sağlayacak adımlar olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bir sosyal sorumluluk projesidir. Tüm kuruluşlar da bunun içine dahil olmalıdır. Sadece kamu kuruluşları, belediyeler, merkezi hükümet kuruluşları değil, Türkiye'deki özel sektör kuruluşlarımızın da hatta imkan olsun tüm apartmanlarımızın da artık bunlara sahip olması, erişilebilir noktaya gelmesi lazım. Bu engelliler sarayındaki faaliyetlerin daim olmasını, yayılmasını, tüm İstanbul ve Türkiye'de çok güzel faaliyetler şeklinde sürdürülmesini temenni ediyorum.'

Numan Kurtulmuş, merkezden hizmet alan engellilerin kurslardan keyifle istifade ettiğine de dikkati çekerek, 'Bu çabalar sürecektir ve inşallah Türkiye'de engelli vatandaşlarımızın engellerinin tamamıyla kalkmasını sağlayacağız.' dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne de değinerek, 'Türkiye'nin engellerinin kalkması lazım. Türkiye'nin ayaklarına vurulan prangalarından kurtulması, daha etkin bir yönetim modeline kavuşması, daha hızlı karar alabilen bir yürütme mekanizmasına sahip olabilmesi, yönetimde çift başlılığın ortadan kalkması, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması için inşallah 16 Nisan'da milletimiz 'evet, evet, evet' diyerek, önündeki engelleri kaldıracaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Engeller kalkınca neler üretilebileceğini görmekten mutluyum'

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da ilçede engellerin kalktığını sertifikayla belgelendirdiklerini belirterek, merkezde binlerce engellinin hizmet aldığını söyledi.

Çağırıcı, 'Buradaki engeller kalkınca, fırsat verildiğinde insanlarımızın neler üretebileceğini görmekten ziyadesiyle mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Her kesime ve herkese insanca hizmet etmenin mutluluğu ve onurunu yaşayan birisi olarak, özellikle son dönemlerde yine hükümetimizin engellilerle alakalı engelleri tamamen kaldırdığı bir süreci hep birlikte yaşıyoruz.' dedi.

Sosyal devlet anlamında iyi bir noktaya gelindiğini ifade eden Çağırıcı, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halk oylamasında halkın demokrasinin, insan haklarının önündeki engelleri 'evet' diyerek kaldıracağını sözlerine ekledi.

Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ise görme engellilerin sosyal hayatta yaşadığı sorunları anlatarak, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin çok iyi kazancı olan bir kitlesi doğdu. Engelliler şu anda Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 5,2'sini almaya almaya başladı. Yaşlılarımızın yurtları tatil yapacak kadar güzel. Çocuklu ailelerin şartları gitgide iyileşti. 50 bin civarında son 4 senede engelli memur işe başladı. Dolayısıyla bunun insanların kendi ihtiyaçlarına göre harcanabilir olması lazım. İşte sadece bu alanda değil, Avrupa'daki insanlar da Türkiye'ye gelmek istiyor ama sürprizle karşılaşmak istemiyorlar. Dolayısıyla bu konuda uluslararası bir standart gerekiyordu. EURECERT, Türkiye'ye bunu getiriyor. Biz her zamanki gibi büyük bir değişimin Türkiye'de olduğunun farkındayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bu büyük değişim, daha da vites değiştirerek, yeni bir boyut kazanacaktır.'

Konuşmaların ardından, Engelliler Sarayı duvarına 'EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası' asıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile