Bağcılar 'Yeni Bir Ben Bağımlılık Sosyal Destek Projesi' İle Uyuşturucuyla Mücadele Ediyor

Bağcılar 'Yeni Bir Ben Bağımlılık Sosyal Destek Projesi' İle Uyuşturucuyla Mücadele Ediyor

Bağcılar’da hizmete sunulan ’Yeni Bir Ben Bağımlılık Sosyal Destek Projesi’ ile bağımlı gençler uyuşturucu alışkanlığından kurtularak yeni bir hayata adım atıyor. Uyuşturucu tedavisi gören 30 yaşındaki D.İ, "23 yaşında iken arkadaşlarım bana sigara diye ‘uyuşturucu’ verdiler. Birkaç gün bilmeden kullandım. Uyuşturucu bağımlısı olduğumu çok sonra anladım" dedi.

Bağcılar Belediyesi ile ilçe kaymakamlığının ortaklığında başlatılan ve İstanbul Kalkınma Ajansı destekli ’Yeni Bir Ben Bağımlılık Sosyal Destek Projesi’ ile Bağcılarlı gençler uyuşturucu bağımlılığından kurtuluyor.

Bir yıl önce başlayan proje Bağcılar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde devam ediyor. İlçedeki kurum ve kuruluşlar ile muhtarların da koordineli olarak katkıda bulunduğu proje ile uyuşturucu bağımlısı gençler, öncelikle belediye içerisindeki Bağımlılık Koordinasyon Merkezine başvuruyor. Daha sonra Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek polikliniğindeki Yeni Bir Ben Danışmanlık Merkezi’nde tedavi sürecine alınıyor.

"Vücudumda halsizlik ve uyuşma başladı"

Uyuşturucu alışkanlığından kurtulmak için Merkeze başvuran evli 30 yaşındaki D.İ., 6 aydır terapilere katılıyor. Bağcılar Göztepe Mahallesi’nde oturduklarını belirten D.İ, uyuşturucuya başlama sürecini şöyle anlattı:

"İnşaatlarda çalışıyordum. 23 yaşında iken sohbet sırasında arkadaşlarım bana sigara verdi. Uyuşturucu olduğunu bilmiyordum. Birkaç gün uyuşturucu olduğunu bilmeden kullandım. Tadı çok acıydı. Bir gün arkadaşımın birisi, ‘Biliyor musun, bu içtiğin sigara değil, uyuşturucu’ dedi.

Ben ilk başta inanmadım. Bunun üzerine bana, ‘Birkaç gün içme krize girersin.’ dedi.

Şüphelendim, ben de üç gün kullanmadım. Bu sırada vücudumda halsizlik ve uyuşma oluştu. Kemiklerim ağrımaya başladı.

Üşüme hissettim. O an kullandığımın uyuşturucu olduğunu anladım."

"Eşim ve annem destek oldu"

İnşaatlarda çalıştığını ve kazandığı para ile uyuşturucu aldığını anlatan D.İ, eşinin evlendikten iki yıl sonra kendisinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendiğini anlattı. D.İ, çalışkan birisi olmasına rağmen uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle hayatının alt üst olduğunu söyledi.

Ailesinin kendisine bu illetten kurtulması için destek verdiğini de belirten D.İ, şunları söyledi:

"Eşim ve annemin de desteğiyle bağımlılıktan kurtulmak için çare aramaya başladık. Bir gün bir arkadaşımın eşi bana, uyuşturucudan tedavi ile kurtulduğunu söyledi.

Bana merkezin adresini verdi. Ben de merkeze başvurdum. Böylece tedavi süreci başladı.

"

Hastane yatışından sonra hem ilaç tedavisinin hem de psikoterapilerinin düzenli olarak devam ettiğini belirten D.İ, verdiği mücadele sonucu bağımlılıktan kurtulduğunu anlattı. Tedavi sürecinin devam ettiğini de belirten D.İ, "Artık uyuşturucu belasından kurtuldum. Çalışıyorum para kazanıyorum. Önceden uyuşturucuya verdiğim paramı şimdi ailemin ihtiyaçlarına harcıyorum. Çok huzurluyum. Ailem ile ilişkim de düzeldi. Ticaret hayatına atıldım. Evime ekmek götürüyorum. Bu beladan kurtulmak isteyenlere tedavi merkezine gitmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.



"Madde bağımlılığı tedavi edilebilir hastalıktır"

Poliklinik görevlisi Psikologlar Şengül Yarımoğlu, Doğan Semih Toy, Uğur Kaçmaz ve Proje Sekreteri Neşe Kaya bağımlılara ailelerinin de desteğiyle tedavi süreci başlattıklarını belirtti.

Psikolog, Şengül Yarımoğlu, "Madde bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Genelde kişi merak ve korku duygusuyla birlikte kendini sosyal çevreye kabul ettirme isteği ve duygusal boşluğun doldurulması amacıyla madde kullanmaya başlıyor. Ancak, kullandığı şeyin uyuşturucu olduğunu anladığında bağımlılık seviyesine gelmiş oluyor. Sonrasında yine arkadaş çevresiyle uyuşturucuyu kullanmaya devam ediyor" dedi.

Şu an 211 bağımlıya tedavi sürecinde yardımcı olduklarını anlatan Yarımoğlu, "Bireysel çalışmalarda tıbbi ve psikolojik tedavi gerçekleştiriyoruz. Bu tedavilerin yanında kişinin sosyal çevreye olan uyumunu da sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Fransız Lape Hastanesinde 46 bağımlının yatarak tedavisini sağladık. Yatıştan sonra da bağımlıların psikoterapileri devam ettirilerek, ihtiyaçları doğrultusunda kişisel donanımları tamamlanıyor. Amacımız bireyi fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak iyileştirme" diye konuştu.

Projeyi ilçedeki diğer kurum ve kuruluşların da desteğiyle sürdürdüklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulması için önemli projeleri hizmete sunduklarını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile