Irak'ın başkenti Bağdat'ta vatandaşlar, şiddet olayları ve ülkedeki ekonomik krize rağmen geleneksel ramazan alışverişlerini sürdürüyor.
Ülkede yaşanan terör şiddeti ve ekonomik kriz nedeniyle ramazan ayını buruk karşılamaya çalışan Bağdatlılar, bu yılki geleneksel ramazan alışverişlerini başkentin tarihi Şorca Çarşısı'nda gerçekleştiriyor.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla Bağdat'taki tarihi Şorca Çarşısı en hareketli günlerini yaşıyor. Sorça Çarşısı, ramazan sofrası için ucuz ve kaliteli ürünler almak isteyenlerin uğrak yeri olarak biliniyor. Çarşı'da Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hindistan, Sudan ve Amerika Birleşik Devletleri'nden getirilen ürünler satışa sunuluyor.
Bağdat'taki şiddet olaylarından dolayı çarşının giriş ve çıkışlarındaki güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarılması dikkati çekiyor. Çarşıda alışveriş hareketliliği yaşansa da bazı esnaf ekonomik krizden dolayı satışlardan memnun olmadığını dile getiriyor.
AA muhabirine konuşan Amir Ebu Zeynep, 'Her yıl olduğunu gibi geleneksel ramazan alışverişini Şorca'dan yapıyorum. Hava sıcaklığı nedeniyle çokça tükettiğimiz meyve suyuna rağbet var. Tüm şiddet olaylarına rağmen hayatımıza devam ediyoruz. Bizi hiçbir şey durduramaz.' dedi.
Şorca Çarşısı esnafı Ömer Saad, ramazan ayının gelmesiyle Bağdatlı vatandaşların alışveriş için çarşıya akın ettiğini belirterek, 'Özellikle mercimek, baharat çeşitleri ve meyve suları en çok sattığımız ürünler arasında yerini alıyor. Bağdat'ın yanı sıra her yıl Basra ve ülke dışında yaşayan Iraklılar da ramazan alışverişi için buraya gelir.' diye konuştu.
Esnaf Ebu Mavc ise güvenlik nedenleri ve başkentte alışveriş merkezlerinin artmasından dolayı Şorca Çarşısı'nın eski canlılığını kaybettiğini dile getirerek, 'Ancak Bağdatlı geleneksel bazı aileler, ramazan ayı hazırlıklarını burada tamamlar.' ifadelerini kullandı. Ebu Mavc, Ramazan öncesi en çok tüketilen ürünün baharat çeşitleri olduğunu söyledi.
- Şorca Çarşısı
Han ve hamamlarıyla meşhur olan ve Abbasiler döneminden kalma Şorca Çarşısı'nda baharatçılar, aktarlar, bakırcılar, gıda ve kuru yemiş dükkanları bulunuyor. Tarihi el-Hulafa Camii ile bir kilisenin de bulunduğu çarşı, başkentliler için aynı zamanda tarihi, dini ve kültürel değer taşıyor.
Bağdat'ta Ramazan Hazırlıkları
Bağdatlı Ebu Zeynep: 'Her yıl olduğunu gibi geleneksel ramazan alışverişini Şorca'dan yapıyorum. Hava sıcaklığı nedeniyle çokça tükettiğimiz meyve suyuna rağbet var. Tüm şiddet olaylarına rağmen hayatımıza devam ediyoruz. Bizi hiçbir şey durduramaz'