Bagimlilikla Mücadele Eden Çocuklar Bu Merkezde Hayata Tutunuyor

Bagimlilikla Mücadele Eden Çocuklar Bu Merkezde Hayata Tutunuyor

Adana’da madde bagimlisi 12-18 yas arasindaki çocuklar için Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sagligi Hastanesi’nde Çocuk ve Ergen Bagimlilik Arindirma Merkezi faaliyet geçirildi. Merkezde birçok bagimlilik konusunda çocuklara arindirma hizmeti saglaniyor.

Adana Çocuk ve Ergen Bagimlilik Arindirma Merkezi, 12-18 yas araligindaki bagimli çocuklara kapsamli bagimlilik tedavisi hizmeti sunuyor. Burada çocuklar, devlete bagli merkezlerde tedavi edilerek hayata yeniden kazandiriliyor. Çocuk ve ergen psikiyatristi, çocuk sagligi hastaliklari uzmani, ergoterapistler, dil konusma terapistleri ve hemsireler esliginde bagimli çocuklar, arindirma sürecine dahil oluyor. Çocuklara yönelik pek çok etkinligin yapildigi merkezde alkol, tütün, uyusturucu ve uyarici madde, internet, teknoloji ve kumar bagimliligi konusunda arindirma hizmeti saglaniyor.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sagligi Hastanesi Bashekimi Psikiyatri Uzmani Dr. Ali Tasdemir, hastanenin 16 ile bagli oldugunu yaklasik 21 milyon nüfusa hitap ettiklerini kaydederek, “Burada kapali psikiyatri servislerimiz bulunmakta. Çocuk, ergen, kadin ve erkek bagimlilik arindirma merkezlerimiz var. Ergoterapistlerle yapilan ugrasi terapileri, kütüphane, konferans salonlari, müzik odalari gibi odalarda yer almakta. Çocuk ve Ergen Bagimlilik Arindirma Merkezi, 2 Kasim 2023 tarihinde aktif olarak kullanilmaya baslandi. Ayaktan poliklinik hizmetlerimiz uzun zamandir devam etmekteydi. Bu merkezimiz sadece alkol ve madde bagimliligi için degil bunun yaninda kumar, internet bagimliligi gibi birçok bagimlilik alaninda hizmet vermesi için kuruldu” dedi.

“Madde kullanimi 10-11’li yaslara kadar düstü”

Bashekim Ali Tasdemir, son dönemlerde özellikle madde kullaniminin 10-11’li yaslara kadar düstügünü kaydederek, “Özellikle bizim bölgemizde madde kullaniminin oranlarinin Türkiye’den bir miktar daha fazla oldugu istatistiksel olarak gösterilmis durumda. Çok ihtiyaç olan bir konuydu. Özellikle ilk maddeyle tanisma yaslari 15-16 yas aralikli olmak üzere giderek artmakta. Uçucu madde bagimliligi denilen özel bir bagimlilik türümüz var. Bu bagimlilik türümüz zaten özellikle çocuk ve ergen yas grubunda daha sik görülmekte. Bunlara hizmet verme konusunda bir eksiklik vardi. Bu merkezin açilmasiyla bu eksiklikler tamamen giderilmis oldu” diye konustu.

“Adana’da belirli mahalleler ve bölgelerde daha fazla madde kullanimi görünmekte”

Tasdemir, ailelere tavsiyelerde bulunarak, “Ailelere çocuklarini yakindan takip etmelerini, vakitlerini nasil geçirdiklerini, kimlerle arkadaslik ettiklerini, hangi ortamlarda bulunduklariyla ilgili uzaktan gözlem yapilarak çocuklarla ilgili bilgi edinmelerini saglamamiz gerekmektedir. Egitim kurumlarindaki çalisan tüm personellerin bu konuyla ilgili özellikle egitilmelerini ve riskli gruba dahil olan çocuklarin tespitiyle birlikte yakin takip edilmelerini önermekteyim. Adana’da belirli mahalleler ve bölgelerde daha fazla madde kullanimi görünmekte. Bu nedenle yerel yönetimlerin özellikle bu bölgelerde gençlerin ve çocuklarin, ergenlerin kullanabilecegi sosyal aktiviteler yapabilecegi, spor yapabilecegi alanlari olusturarak, maddeden uzaklastirmayla ilgili bir önlem belirlemeleri çok büyük önem tasimakta” seklinde konustu.

Çocuk ve Ergen Bagimlilik Arindirma Merkezi Sorumlu Bashekim Yardimcisi Dr. Yunus Emre Yildirim da çocuk ve ergenleri bagimliliktan arindirma hizmet verdiklerini kaydederek, “Merkezimizde çocuk ve ergen psikiyatri poliklinikleri de yer almakta. Terapisel yaklasimlar sergileyen çocuk gelisimi uzmanlarimiz ve ergoterapistimiz, dil konusma terapistimiz, psikologlarimiz da mevcut ve hizmet vermektedir. Genel olarak alkol ve uyusturucu uyarici madde bagimlilari ve bu bagimliliktan arinmak isteyen hasta ve yakinlari gelerek hizmet alir buradan. Bu süreçte nasil yardimci olacagimiza dair bilgilendiririz. Hekimimizin uygunluk verdigi hastalar burada yatakli tedavi merkezimizde hizmet almaktadir. 12 yasindan 18 yasina kadar hizmet araligimiz mevcuttur. 12-18 yas arasindaki tüm çocuk ve ergen hastalara alkol, tütün, uyusturucu ve uyarici madde, internet, teknoloji ve kumar bagimliligi konusunda arindirma saglamaya çalisiyoruz” dedi.

“Internet üzerinden kumar aliskanligi artik bagimlilik haline geldi”

Bashekim Yardimcisi Dr. Yunus Emre Yildirim, özellikle son zamanlarda internet ve internet üzerinden kumar aliskanliginin artik bagimlilik haline gelmis durumda oldugunu belirterek, “Bizim de son zamanlarda tespit ettigimiz bazi internet aliskanliklari artik kumar aliskanliklarina dönmüs durumda. Bu konuda hastalar gerektigi zaman hastanemize basvurup uzman hekimler ile bu konuda destek alabilmekteler. Son zamanlarda artan vakalar üzerinde degerlendirmek gerekirse ailelerimize bizim en büyük tavsiyemiz yerinde ve yeterince teknoloji. Yesilay Danismanlik Merkezi’mize 12-18 yas arasinda basvurmak isteyen aileler ve bagimli danisanlar Alo 115 YEDAM danisma hattini arayarak ulasabilirler. Amacimiz bagimli bireylerin hayatina dokunmanin yaninda, hayatinda yer edinme çalismalari ve çabalari. Buradan taburcu olan bir hastamiza yegane amacimiz bir zanaat kazandirmak ya da bir hobi edindirmek” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile