Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Margi Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü Eğitimi açılış programıyla başladı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada belediyelerin görevinin artık sadece alt yapı yapmak olmadığını söyledi.
Belediyelerin tıpkı canlı bir organizma gibi doğumundan bitimine kadar her şey ile ilgilenen kurumlar olduğunu anlatan Gürkan, “İlk etapta bağımlılıkla belediyenin ne işi var gibi bir klasik algı oluşuyor. Klasik belediyecilik anlayışı artık temel hizmetler arasına girdiği için onların söylenmesi bile gerekli görülmüyor. Bugün belediyecilik kent insanının daha konforlu, daha güler yüzlü daha başarılı hizmetler almasını zorunlu kılıyor. Bir evrim geçiriyor belediyecilik anlayışı” diye konuştu.
Şehir dışından gelen katılımcılara Edirne hakkında da bilgi veren Gürkan, “Edirne 8 bin 300 yıllık bir kent. Tarihin en kadim, en eski şehirlerinden birisi. Zaman içerisinde birçok medeniyet gelmiş, kültür izlerini bırakarak dönemini tamamlamış ve gitmiş. Tabi 1361’de Edirne 1. Murat tarafından fethedildiğinden bu yana da hem Osmanlı İmparatorluğu’nun Bursa’dan sonra ikinci başkenti hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir serhat kenti, bir sınır şehri. Osmanlı’nın üç başkenti var; Bursa, Edirne ve İstanbul. Beylik dönemi başkenti Bursa, Osmanlı’nın imparatorluk olduğu kent Edirne ve imparatorluğun genişlediği, büyüdüğü ve maalesef bittiği kent İstanbul" dedi.
Misafirlere Edirne’de neler yapmaları gerektiği hakkında da ip uçları veren Gürkan, “Bu kenti gezerken karşınıza 5 padişahın tahta çıkarken kılıç kuşandığı Eski Cami, bir taraftan Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu eski saray, diğer taraftan Mimar Sinan’ın ustalık eserim değdiği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii çıkacak. Medreseler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar çıkacak. Cumhuriyet Dönemi’ne ait yapılar çıkacak. Gelmişken biraz para bırakın, harcamalar yapın. Dünyada sadece Edirne’de yapılan tava ciğerinden tadın; eşinize dostunuza meşhur badem ezmesinden; Edirnekari’sinden ve mis sabunlarından almanızı tavsiye ederim. Kentimizde sizleri ağırlamak büyük mutluluk” ifadelerine yer verdi.
Edirne Valisi Günay Özdemir, bağımlılıkların önlenmesinde yerel yönetimlerin önemli rolü olduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin bu konuda etkin çalışmalar yapması gerektiğini belirten Özdemir, “Şehrin yapısı normalde insani değerlere uygun bir şekilde düzenlenmediği zaman maalesef insanlar mutsuz ve huzursuz oluyor. Bu durumda insanların farklı şekillerde farklı alışkanlıklar edinmesine yol açıyor. İnsani bağlarla birbirine bağlanmayan insanlar, bağımlılıktan kurtulamaz. Onun için yerel yönetimlerin ve devletin asıl görevlerinden biri, insani bağlarla insanları birbirine bağlayacak alt yapının hazırlanmasını sağlamaktır. Onun için belediyeler ve valilik olarak asıl temel görevlerimizden birisinin bu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar, birliğin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da bağımlılıkla mücadele hakkında bilgiler verdi.
Eğitim, Prof. Dr. Kültegin Öğel moderatörlüğünde ebeveynlere yönelik filimin tanıtımı ve uygulama çalışmalarıyla devam etti.
'Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü' Eğitimi Başladı
Edirne Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından gerçekleştirilen “Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü Eğitimi” başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Belediyecilik anlayışı evrim geçiriyor” dedi.