Hükümetin tanımadığı referanduma göre, Katalanlar 2014’e kadar bağımsız AB üyesi bir ülke istiyor. 17 özerk bölgeden oluşan İspanya’da merkezi hükümetin başı bu bölgeler içinde ayrılıkçılığın en güçlü olduğu Katalunya ile dertte. Ülkenin toplam üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiren, ayrı bir dili olan ve yıllardır ayrı bir devlet hayali kuran Katalanlar, dün gayrıresmi bir ’bağımsızlık ’referandumu için sandığa gitti. Katalanların yüzde 10’unu oluşturan 700 bin kişi, 166 kent ve köyde kurulan sandıklarda oy kullandı. Sembolik referandumda seçmenlere, “Katalunya’nın AB üyesi sosyal demokratik bağımsız bir devlet olmasını kabul ediyor musunuz” sorusu soruldu. Katılımın beklenenden düşük olduğu referandumda Katalanlar bağımsızlığa “evet” dedi. Bölgenin başkenti Barselona ile Girona ve Lleida’da da yeni yılın başında referandum planlanıyor.
İSPANYA HÜKÜMETİ TANIMIYOR
Ancak Katalan sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen referandumun bağlayıcılığı yok. İspanya hükümeti de tanımıyor. İspanya anayasasına göre referandumun geçerli olabilmesi için merkezi hükümet tarafından onay görmesi gerekiyor. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da “Bu girişimlerle bir yere varamayacaklar” ifadesini kullandı.
Ancak referandum sonucu, İspanya Anayasa Mahkemesi için bir mesaj niteliği taşıyor. Mahkeme bugünlerde, Ispanya Parlamentosu’nun 2006 yılında kabul ettiği Katalunya’nın özerklik statüsünün genişletilmesini içeren değişikliklerle ilgili kararını açıklamaya hazırlanıyor.
‘İspanya yüzünden Katalunya ölüyor’
Referandumun en medyatik ismi, Barcelona Başkanı Joan Laporta oldu. El Pais gazetesine konuşan Laporta, “Katalunya ölüyor, İspanya’ya bağlılık yüzünden her geçen gün ölüyor ve biz buna karşılık vermek durumundayız. Katalanların kendi ülkelerine sahip olma hakları var” dedi. Laporta, hiçbir Katalan’ın mali yağma ile hak ve özgürlüklerin kısıtlamasına göz yumamayacağını söyledi.
Referandumu düzenleyen sivil toplum örgütlerinden Katalan Hareketi, bağımsızlık isteklerinin arkasında şu 15 maddenin bulunduğunu belirtti:
1. İspanya Katalanların siyasi geleceğini seçme hakkını engelliyor.
2. İspanyol makamları Katalan dili ve kültürüne duyarlı yaklaşmıyorlar.
3. Katalan gayri safi hasılasının yüzde 10’una İspanya tarafından el konuyor.
4. Franco kanunları yürürlükte.
5. Katalunya’nın uluslararası spor müsabakalarına katılması engelleniyor.
6. İspanya, BM’de Franco’yu koruyor.
7. Franco kurbanları soruşturulmadı.
8. Katalan kanunlarını kabul edilmiyor.
9. Birçok sokağın adı faşizmden kalma.
10. Katalanlara ayrımcılık yapılıyor. 11. İspanya, 1940’da kurşuna dizilen Katalunya Başkanı için özür dilemedi.
12. Katalanlar Avrupa’nın geleceğine dahil olmak istiyor.
13. Katalanca AB’nin resmi dili olmalı.
14. Katalanlar AP’de temsiliyet istiyor.
15. Katalanlar, Fransa ve İspanya’yı yakın komşuları olarak görmek istiyorlar.
'Bağımsızlık için 2014' dediler
İspanya'nın özerk bölgeleri arasında ayrılıkçılığın en güçlü olduğu Katalunya referandum ile bağımsızlık istedi.