Bağış: 27 Mayıs darbesi Türkiye'nin Avrupa'yla bütünleşme sürecine de ağır bir darbe indirmiştir

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 27 Mayıs 1960 darbesinin 50. yılıdönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Bağış, darbenin sadece Türkiye'n

  Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , 27 Mayıs 1960 darbesinin 50 . yılıdönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı . Bağış , darbenin sadece Türkiye ' nin demokratikleşme sürecine değil Avrupa ' yla bütünleşme sürecine de ağır bir darbe indirdiğine dikkat çekti . Bakan Bağış , AB sürecinin uzamasından Türkiye Cumhuriyeti anayasalarının askeri nitelikli olmasını sorumlu tuttu .

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ' in ' derin bir siyasi öngörüyle ' o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğuna ilk başvuruyu yaptığını hatırlatan Egemen Bağış , " 1959 yılından bu yana Avrupa Birliğine girmeye çalışıyoruz . 1961 yılından bu yana da askeri anayasalarla yönetiliyoruz . Bu bir tesadüf değildir . Türkiye ' nin Avrupa Birliğine girme çabalarının bu kadar uzamasında Türkiye Cumhuriyeti anayasalarının askeri nitelikli olmasının yattığı açıktır . " ifadelerini kullandı .

Türkiye ' nin demokratikleşme süreciyle Avrupa Birliği katılım sürecini el ele götürdüklerini belirten Bağış , şöyle devam etti : " 2004 yılında ilk başvurudan 45 yıl sonra üyelik müzakerelerinin başlatılması kararının alınmasını sağlayarak Türkiye ' nin Avrupa Birliği yolunun önünü açtık . Şimdi de 1980 darbesinin ürünü olan Anayasayı önemli ölçüde değiştiren paketi hazırlayarak , Avrupa Birliği sürecimiz önünde ciddi bir engeli ortadan kaldırma gayreti içindeyiz . "

12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan Anayasayı demokratikleştirme fırsatının 12 Eylül günü Türk milletine nasip olacağını temenni eden Bağış , " Milletimizin referandumda anayasa değişiklik paketini onaylamasıyla başka bir 12 Eylül günü ( 1963 ) merhum İnönü ' nün gayretleriyle imzalanan Ankara Anlaşmasında yer alan " Türkiye ' nin Avrupa Birliğine üyelik hedefine " bir adım daha yaklaşmış olacağız . " ifadelerini kullandı .

Bakan Bağış , mesajına şu ifadelerle son verdi : " 27 Mayıs ' ın yıldönümünde askeri Anayasalardan kurtulmuş , daha demokratik bir Türkiye özlemimi dile getirirken , başta merhum Menderes ve arkadaşları olmak üzere Türkiye ' nin demokrasi yolunda mücadele etmiş değerli evlatlarını şükranla anıyorum . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile