Bağış, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay'ı AB Bakanlığı'nda kabul etti. Bağış, burada yaptığı konuşmada, son dönemde tüm dünya kamuoyunun Mısır'daki kabul edilemez darbeye yoğunlaştığını, ancak Suriye'de yaşanan vahşetin sürdüğünü belirtti.
Bağış, "Suriyedeki eli kanlı diktatörün, Şam'ın canisinin maalesef vahşeti devam ediyor ve uluslararası kamuoyu hala Suriye konusunda atması gereken adımları tam olarak atamadı" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin ve AFAD'ın, Suriye'ye ilişkin yürüttüğü faaliyetlerin önemine değinen Bağış, ramazanın gerçek anlamını Türkiye'nin bir kez daha ortaya koyduğunu, şu an itibariyle 21 farklı kampta AFAD'ın koordinasyonunda 200 bin Suriyelinin, kampların dışında ise 300 bin Suriyelinin misafir edildiğini kaydetti.
-"AB'yi samimiyet imtihanına davet edeceğiz"
"Toplam yarım milyon Suriyeli şu anda ülkemizde huzur içerisinde, barış içerisinde, en azından can ve mal güvenliğini garanti altına almış durumda" diye konuşan Bağış, Suriyeli sığınmacılar için yapılan harcamalara ilişkin şunları kaydetti:
"Bugüne kadar devletimizin Suriye'den gelen bu kardeşlerimize, misafirlerimize harcadığı fonun toplam miktarı 1,5 milyar dolar. Bu 1,5 milyar doların sadece 116 milyonu dışarıdaki birtakım kaynaklardan ülkemize sağlanmış, geriye kalan yaklaşık 1,4 milyar doları ülkemizin kendi kaynaklarıyla, devletimizin, derneklerimizin, kuruluşlarımızın, vakıflarımızın çabalarıyla seferber edilmiş. Daha da acısı ve düşündürücüsü, AB Bakanı olarak beni ilgilendiren kısmı, bu 116 milyon doların sadece 6,9 milyonu AB ve AB üyesi ülkelerden gelmiş.
Lafa gelince demokrasiden, özgürlükten, ifade özgürlüğünden, insan haklarından her türlü demi vuran Avrupa'daki bazı muhataplarımızın Suriye konusunda da ellerini biraz daha ceplerine atmaları gerektiğini, mümkünse biraz daha ellerini taşın altına koymaları gerektiğini hatırlatmak için sayın Başkanımızın da bizden bir ricası oldu. Biz de bu önemli misyonu memnuniyetle kabul ettik. Başbakanlığımızla koordineli bir şekilde, inşallah AB üyesi ülkelerle yaptığımız temaslarda da Suriye konusuna ve Suriye'den ülkemize sığınınan insanların ihtiyaçları konusuna da tekrar dikkat çekmeye çalışacağız."
Suriye'den dün yine ciddi sayıda ölümler olduğuna dair haberler geldiğine işaret eden Bağış, "Bir yandan Suriye'ye diplomatik birtakım çözümlerle bu vahşeti durdurmamız gerektiğini AB'ye hatırlatacağız, öte yandan da AB'yi bir samimiyet imtihanına daha davet edeceğiz. İnşallah Mısır'da çuvalladıkları samimiyet imtihanını Suriye'de bir kez daha yinelemezler. İnşallah Suriye'nin, Suriye'den gelen kardeşlerimizin yardımına yetişmek için çabalarını ortaya koyarlar" diye konuştu.
-"Bize ulaşan net 6,9 milyon dolarlık bir rakam"
AFAD Başkanı Oktay da toplam 21 kampta uluslararası standartların üstünde bir hizmet sunduklarını ifade ederek, sadece barınma ve beslenmeyi değil, eğitim, sağlık, gıda güvenliği alanlarını da kapsayan ve bilişim altyapısı bulunan entegre bir sistemle çalıştıklarını belirtti.
Kamplardaki hizmetlerin sorunsuz yürüdüğünü aktaran Oktay, asıl ilerlemeye kamplar dışında ihtiyaç olduğunu söyledi.
Oktay, "Suriye'deki problem devam ediyor. BM'nin verdiği rakamlar, tahminler bunun artabileceği yönünde de sürekli bizi uyarıyorlar. Dolayısıyla bu standartlarda devam edip etmemesi noktasında ciddi bir maliyet" dedi.
Şu ana kadar BM standartlarında harcanan rakamın 1,5 milyar doları aştığına dikkati çeken Oktay, AB'nin kendi yardımı olarak 1,27 milyar avro, Türkiye'ye yardım olarak da 30 milyon avroluk bir rakam telaffuz ettiğini, ancak söz konusu miktarın kendilerine ulaşmadığını vurguladı. AFAD Başkanı, "Bize ulaşan net 6,9 milyon dolarlık bir rakamdır. Diğer tarafı da BM üzerinden gelen bir boyuttur. Toplam olarak net 116 milyon dolar. Bunun 50 milyon doları Suudi Arabistan'dır. Yaklaşık 45 milyon doları BM ayni yardımı şeklindedir. Geriye kalan 6,9 milyon doları ülkeler boyutundadır" şeklinde konuştu.
Ülkelerden gelen yardımlardan da örnekler veren Oktay, Avusturya'nın 25 bin dolar, Fransa'nın 145 bin dolar, Alman Kızılhaçı'nın 500 bin dolar, İsveç Kızılhaçı'nın 20 bin dolar, İngiliz Kızılhaçı'nın 1,5 milyon dolar, Hollanda Kızılhaçı'nın 2,46 milyon dolar, Norveç Kızılhaçı'nın ise 1,6 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu aktardı.
AFAD Başkanı Oktay, Bakan Bağış'tan, AB nezdindeki çalışmalarda, birliğin elini taşın altına daha fazla koymasının sağlanması noktasında yardım talebinde bulunduklarını da söyledi.
Oktay'ın verdiği rakamları değerlendiren Bağış, "Norveç AB üyesi olmadığı için 1,6 milyonu düşersek, o rakam 5,3 milyona düşüyor" dedi.
Söz konusu rakamın düşük olduğunu kaydeden Bağış, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile yaptığı görüşmede 10 milyon avroluk bir yardım paketinin sözünü aldığını, bu sözün takipçisi olacağını ifade etti.
Bağış'tan Ab'ye Suriyeli Sığınmacılar Konusunda Yardım Çağrısı
ANKARA - AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 1,5 milyar dolardan fazla harcama yapan Türkiye'ye dış kaynaklardan 116 milyon dolar yardım sağlandığını, bu rakamın yalnızca 6,9 milyon dolarının AB'den ve üye ülkelerden gelmesininse düşündürücü olduğunu söyledi.