Bağlamanın Teline Dokunacak Çırak Arıyor

Çukurova'da aşıklık geleneğinin yaşayan son temsilcilerinden olan ve adına şenlik de düzenlenen Aşık Feymani, geleneği gelecek kuşaklara taşıyacak gençlere eğitim vermek istiyor Aşık Feymani: 'Bu işin maddi getirisi fazla olmadığı için pek kimse yapmak istemiyor. Yetenekli gençler çok ancak aşıklık geleneğinin devam etmesi için çırak yetiştirmek şart'

MENDERES ÖZAT - Çukurova'da aşıklık geleneğinin yaşayan son temsilcilerinden 74 yaşındaki Aşık Feymani, bağlamanın teline dokunacak usta elleri yetiştirmek için çırak arıyor.

'Ahu gözlüm' ve 'Barışmam' gibi dillerden düşmeyen çok sayıda türkü ve şarkının güftesini yapan, adına şenlikler düzenlenen Aşık Feymani, aşıklık geleneğinin uzun yıllar daha yaşamasını istiyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Azaplı köyünde yaşayan ve 1964 yılından bu yana 'Aşık Feymani' mahlasını kullanan Osman Taşkaya, yetiştirdiği onlarca çırağa yenilerini eklemeyi hedefliyor.

Halk şiirlerinin sevilen türlerinden güzelleme, koçaklama, taşlama, nasihat, destan ve devriye tarzında yüzlerce şiir yazan Aşık Feymani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin birçok aşığa ustalık yaptığını ama bunun yeterli olmadığını, yeni çıraklara da ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türk edebiyatının önemli dallarından biri olan aşıklık geleneğinin Çukurova'da devam etmesi için yeni çıraklar aradığını belirten Feymani, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Anadolu'nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliği de önemli. Zor ve meşakkatli bir gönül yolculuğu olan aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden birisiyim. Bu mesleği Karacaoğlan ve Dadaloğlu'dan sonra büyüklerimizden öğrendik. Halkın arasından bu güzel geleneği sürdürmeye çalıştık. Aşık ve aşıklık bitmek üzere. Sazın teline dokunacak gönüllü ozan arıyorum.'

Küçük yaşlarda başladığı aşıklığın meşakkatli bir gönül yolculuğu olduğuna dikkati çeken Feymani, şöyle konuştu:

'Köroğlu, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Sümmani gibi ustaların izinden giderek bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Çukurova'da yaşatılmasında katkım var. Yaşayan son temsilcilerinden birisiyim. Diğer halk ozanı arkadaşlarımız gibi kültürel mirasımıza sahip çıkacak ve sazın bam teline dokunacak ustalar yetiştirmek istiyoruz. Bu işin maddi getirisi fazla olmadığı için pek kimse yapmak istemiyor. Yetenekli gençler çok ancak aşıklık geleneğinin devam etmesi için çırak yetiştirmek şart'

Feymani, Türkiye'de aşık yetiştirmenin zorlaşmasına rağmen geleneği gelecek kuşaklara aktarmakta kararlı olduğunun altını çizerek, çırak bulması halinde en iyi şekilde eğitim alması için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile