Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bir çok kişide bahar alerjisi ortaya çıkmaya başladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Bahar alerjilerinin nedeni çiçek tozları, yani polenlerdir. Polenlerin alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri farklıdır. Polenler astıma değil, daha çok alerjik nezleye neden olur. Bir polenin alerjiye neden olabilmesi için, 1 metreküp havada 25-50 polen olması gerekir” dedi.
Ulutaşdemir, “Saman nezlesi en sık rastlanan bahar alerjisidir. Burun, boğaz ve hatta gözde kaşıntı, sık hapşırma, nezle, geniz akıntısı saman nezlesi veya alerjik rinitte rastlanan yakınmalardan oluşur. Hapşırma kişilerin günlük yaşantısını etkiyecek kadar yoğun olabilir. Alerjik rinite sıklıkla kuru öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtileri de eşlik edebilir. Bu yüzden astımı olanlar çok dikkat etmeliler” diye konuştu.
Bahar aylarında alerjenlerden korunmak için polenlerin havada yoğun bulunduğu sıralarda açık havada durulmaması gerektiğini belirten Ulutaş demir, “Bahar alerjisinden korunmak mümkündür, bir kaç önlemler alarak bunu engelleyebiliriz. Örneğin, kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, arabada camlar açılmamalıdır. Sıcak ve kuru havada polen çok iken, yağışlı havada polen çok az olur. Uygun zamanda dışarı çıkmalı, klimalar polen filtreli olmalıdır. Saçlar ve giysiler polen tutabilir; bu nedenle eve gelince kıyafet değiştirilmeli ve duş alınmalıdır. Çamaşırları açık havada kurutmamalı, çim biçmemeli ya da maske kullanılmalıdır. Polen dışı alerjenlerden korunmak için de evde evcil hayvan bulundurulmamalı, yatak odalarında halı, yünlü battaniye, kuş tüyü yastık vb. kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.
Bahar Alerjisinden Korunmak İçin Polenlere Dikkat
Bahar alerjisiyle ilgili bilgi veren uzmanlar polenlere dikkat edilmesi uyarısında bulundu.