Medical Park Samsun Hastanesi Doktorlarından Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adem Dirican, “4 Mayıs Dünya Astımlılar Günü” nedeniyle astım hastalığı hakkında bilgi verdi. Dirican, “Astım, çeşitli uyarıcılar nedeniyle solunum yollarını meydana getiren bronşların kasılarak daralması, ödem ya da balgam gibi yapışkan sıvıların hava yollarını tıkaması ve aşırı duyarlılık sonucu solunum güçlüğüne neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Türkiye’de ve dünyada astım hastalarının yüzde 10’undan daha azı ancak tam kontrol altındadır. Türkiye’de her 12 erişkinden biri ve 7 çocuktan birini etkileyen, dünyada yaklaşık 300 milyon kişide görülüp, her yıl 250 bin ölüme yol açan astım; düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabilir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilaç var. Astımla sorunsuz yaşamak mümkün” diye konuştu.
ASTIMIN BELİRTİLERİ
Uzm. Dr. Adem Dirican, astım hastalığının belirtileri hakkında şu bilgileri verdi: “Hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve öksürük astım hastalığının temel belirtileridir. Astım hastalarında belirtilerin aniden ortaya çıkmasına astım atağı veya astım krizi adı verilir. Bu durumda hastalarda ağır bir nefes darlığı olur. Soğuk hava, sigara dumanı ve kirli hava, mikrobik hastalıklar, aşırı yorgunluk; ağaç ve çiçek polenleri, hayvan tüyleri gibi alerji yapıcı maddeler ve psikolojik bozukluklar astım şikayetlerini artırmakta ve astım ataklarını tetiklemektedir.”
BAHARDA ASTIM ARTIYOR
Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Adem Dirican, baharın, astım ve alerjiyi artırdığını vurguladı. Dirican, “Bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklar daha çok ortaya çıkmaktadır. Alerjik astım hastaları ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle daha dikkatli olmalıdırlar” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Adem Dirican, astıma ve diğer alerjik hastalıklara yol açan alerjenlerin başında polenlerin geldiğini vurgulayarak, havaya karışan polenlerin, hassas insanlarda saman nezlesine ve astıma yol açabildiğini söyledi.
Her polenin alerjiye yol açmadığını hatırlatan, Dr. Dirican, “Türkiye’de özellikle çayır polenleri ve yöreye göre çeşitli ağaç polenlerinin, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında büyük önemi var” açıklamasında bulundu.
BAHAR MEVSİMİNDE ALINACAK ÖNLEMLER
Dr. Dirican, baharda alınacak önlemleri şöyle anlattı: “Gün içerisinde polenler en çok sabah saatlerinde yoğun olduğundan, ev öğlenden sonra havalandırılmalıdır. Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır. Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmeli. Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller. Alerjiye genetik yatkınlığı olan kişilerin alacağı alerji karşıtı önlemler, alerjik yakınmaların ortaya çıkmasını engeller ya da geciktirir.”
TEDAVİ VE SONUÇ
Alerjik hastalıkların herhangi bir tedavi yöntemiyle tamamen ortadan kaldırılmasının, mümkün olmadığını dile getiren Dr. Adem Dirican açıklamasına şöyle tamamladı: “Alerjik hastalıklar genetik bir hastalıktır. Astım ve alerjik hastalıklarının oluşmasındaki genetik bozukluk da pek çok genin kontrolü altında. Yani tek bir gene müdahaleyle bu işin çözülmesi söz konusu değil. Bizim yaptığımız tedaviler, hastalığın tekrarlamasını, belirtilerin şiddetli olmasını önlemeye yönelik tedavilerdir. Astım, düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabiliyor ve astımla sorunsuz yaşamak mümkün oluyor.”
Bahar, Astım ve Alerjiyi Artırıyor
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adem Dirican, bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıkların daha çok ortaya çıktığını belirterek, “Alerjik astım hastaları ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle daha dikkatli olmalıdırlar” dedi.