Bahar Aylarında Bipolar Bozukluğa Dikkat

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özçankaya, bahar aylarında bipolar bozukluk ataklarının arttığını söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 1’inden fazlasında görülen bipolar bozukluk, Türkiye’de 2 milyon kişiyi etkiliyor. Hastaların aşırı enerjik ve mutluyken, bir dönem sonra sinirli, üzüntülü ve mutsuz bir ruh haline büründüklerini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özçankaya, bahar aylarında bipolar bozukluk ataklarının arttığını ifade etti.

Hastalık hakkında bilgi veren Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özçankaya, “İki uçlu mizaç bozukluğu olarak tanımlanan bipolar bozukluk, 18-40 yaş arası herkeste görülebilir. Mani döneminde hastalarda daha az uyuma, kendine aşırı güven, çok alışveriş yapma, çok para harcama, sinirlilik ve argo konuşmalarda artış olurken, depresyon döneminde ise mutsuzluk, üzüntü, hüzün, isteksizlik ve sürekli uyuma durumları ortaya çıkabilir. Bahar ayları ise hastalığı tetikleyen faktörlerden biridir” dedi.

Yüksek intihar oranları ve madde kullanımına yatkınlığı dolayısıyla tedavinin çok önemli olduğunu belirten Özçankaya şunları söyledi:

“Türkiye’de 2 milyondan fazla kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğini biliyoruz. Özellikle anne-baba gibi birinci derece yakınında bipolar bozukluğu olan kişiler risk altında olabilir. Bu hastalıkla ilgili bilinçlenmemiz gerekiyor. İnsanlar deli damgası yemekten korktuğu için doktora gitmiyor, hayattan kopuyor. Ancak bipolar bozukluk ilaç ve terapi tedavisiyle kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle aileler çocuklarını yakından takip etmeli, davranışlarındaki değişimler konusunda bir uzmandan destek almalıdır. Tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişe de, tıbbi ve psikolojik tedavi kombinasyonu her zaman daha iyi sonuçlar verir. Bunun yanı sıra hastanın, uykusuna dikkat etmesi, alkolden uzak durması, stresli ortamlardan kaçınması da önemlidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile