Bahar Döneminde Ruhsal Sıkıntılara Dikkat

Bahar Döneminde Ruhsal Sıkıntılara Dikkat

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, bahar döneminde yaşanacak ruhsal sıkıntılar konusunda uyardı.

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, yaptığı açıklamada, Nasıl ki insan bedeni bahar dönemlerinde farklı hastalıklara yatkın oluyorsa ruhsal sorunlara da yatkın olduğunu belirterek, “Örneğin baharın gelmesiyle mide barsak şikâyetleri artar, astım hastalarının krizleri artar. Buna paralel olarak ruhsal durumda da farklılıklar olur. Bahar dönemi bilindiği gibi doğanın bir dirilişidir. Ancak bu dönemlerde günlük havanın değişkenliği, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları, bir gün sıcak bir gün soğuk ve yağmurlu olması, son yıllarda mevsim geçiş dönemlerinin belirginliğinin ortadan kalkması, küresel ısınma gibi birçok neden ruhsal durumu etkilemektedir” dedi.

BAHAR MEVSİMİ NASIL BİR ETKİ YAPIYOR?

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, daha sonra şunları kaydetti: “Bahar döneminde zaman zaman neşeli, zaman zaman hüzünlü oluruz. Mevsimsel depresyonu olan kişilerin çoğunda sonbahar ve kış ayları depresyona eğilimi artırmaktadır. Ancak bazı kişilerde bahar dönemleri depresyon dönemidir. Esasen bahar ayının etkisi sanata bile yansımıştır. Gerek divan şiirinde gerekse modern şiirde kendini somut bir şekilde göstermiştir. Örneğin Orhan Veli bu durumu şiiriyle çok iyi bir şekilde anlatmıştır.

GÜZEL HAVALAR

Beni bu güzel havalar mahvetti, Böyle havada istifa ettim Evkaftaki memuriyetimden.

Tütüne böyle havada alıştım,Böyle havada aşık oldum; Eve ekmekle tuz götürmeyi

Böyle havalarda unuttum; Şiir yazma hastalığım Hep böyle havalarda nüksetti; Beni bu güzel havalar mahvetti.

BAHAR DEPRESYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bahar ayının günlük değişimleri kişide günlük yaz-kış yaşanması şeklinde değerlendirilebilir. Bu da kişinin kısa dönemli depresif belirtiler göstermesine neden olabilir. Bunlar yataktan kalkmada zorluk, aşırı uyku hali, gün içerisinde ayılamama, sürekli yorgun hissetme, isteksizlik, gerginlik, moral bozukluğu, iştahta değişkenlik, kaygıda artış, aşırı telaş hali, sinirlilik, dikkat sorunları, huzursuzluk, enerji kaybı gibi belirtiler ortaya çıkarır.

BAHAR DÖNEMİ BAŞKA RUHSAL RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Özellikle Manik-Depresif hastalarda bahar dönemlerinde neşede aşırı artış, para harcamada artış, aşırı hareketlilik, sinirlilik, çok konuşma, aşırı kendine güven, uykusuzluk, enerji artışı gibi aşırı durumlar yaşanabilir. Bu durum mutlak psikiyatrik tedavi gerektiren bir sorundur.

Bununla birlikte endişeli, takıntılı kişiler için de bahar dönemi daha risklidir. En basitinden; gün içerisinde havanın değişkenliği nedeniyle kıyafet seçme zorlukları, tatile gidecekse dolu valizlere neden olmaktadır. Aşırı endişe ve kaygılar, panik ataklar bu dönemde artabilir.

BAHAR DÖNEMİ RUHSAL RAHATSIZLIKLARIYLA BAŞ ETMEDE NELER YAPILABİLİR?

Sağlık sorunlarına dikkat edin, bu dönemde yaşanan nezle, grip gibi hastalıklar sizi ruhsal yönden de etkileyebilir.

Kendinize zaman ayırın. Günlük koşuşturmada insan kendini ihmal eder, eğer biraz olsun bundan sıyrılabilirseniz daha rahat hissedeceksiniz. Özellikle iş-ev-okul koşuşturması dışında ilgi duyduğunuz alanlara zaman ayırın.

Mutlaka egzersiz yapın. Özellikle güneşli havalarda kısa yürüyüşler yapmak daha iyi hissettirecektir.

Yakınlarınızla, arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle zaman geçirin

İmkânınız varsa yaşadığınız şehirde ilginç tarihi, turistik yerleri gezin.

Olumsuz gazete ve televizyon haberlerinden uzak durun.

Daha renkli giysiler giyinin.

Günlük bakımınıza özen gösterin.

Hafif ve sıvı gıdalar tüketin.

Uyku düzeninize dikkat edin.

Alkol ve sigara ruhsal durumu olumsuz etkiler. Bunu unutmayın.

Taze sebze ve meyve tüketin

Bu yaptıklarınıza rağmen herhangi düzelme yoksa ya da belirtiler giderek şiddetleniyor veya uzun sürüyorsa mutlaka bir psikiyatriste başvurun.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile