Baharat Kategorisinde AB Komisyonunun Tescilledigi Ilk Ürün Safran Oldu

Baharat Kategorisinde AB Komisyonunun Tescilledigi Ilk Ürün Safran Oldu

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gida sektörü gibi birçok alanda kullanilan safran, baharat kategorisinde Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan tescillenen ilk ürün oldu.

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen Safranbolu Safrani, ‘Dünyanin en pahali baharati’ olarak adlandiriliyor.

Ekimi Agustos ayinda yapilan safran, Ekim ve Kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde hasat ediliyor.

Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasinin girisimiyle 2022 yilinin Agustos ayinda Safranbolu Safrani’nin tescili için Avrupa Birligi Komisyonuna tescil için basvuru yapildi.

1 yillik çalismanin ardindan Safranbolu Safrani AB Komisyonu tarafindan 7 Eylül 2023 tarihinde baharat kategorisinde tescillenen ilk ürün oldu.

Düzenlenen toplantida konusan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Ülkemizde bildiginiz gerçekten çok tercih edilen, gerçekten basariya da alinan birçok üniversitede su anda tibbi aromatik bitkilerle ilgili bölümümüz var. Aslinda bu konuyu üniversitemizde de ele almamiz lazim. Belki Safranbolu’muz da olabilir ya da ilimizdeki bir meslek yüksekokulumuzda olabilir. Bence tibbi aromatik bitkilerle ilgili bölümümüzü açip ayni sekilde ilimizde bunun bilimsel anlamda da üniversiteli isin içerisine katarak bence bu yolda bu yolculukta hep birlikte yürümemiz lazim diye düsünüyorum” dedi.

Cografi isaretle ilgili süreci Safranbolu’nun ve kentin turizmine de katki saglayacak bir noktaya getirilmesi gerektigini belirten Yavuz, “Ama her seyden önemlisi üretimi arttirmamiz lazim. Bence artik pazar ticarilestirme noktasinda artirmayi gerektiriyor. Ismail Bey’ gibi cesareti yeni üreticilerimizle birlikte safran üretimini ciddi sekilde artik üretmemiz lazim. Çünkü Avrupa Birligi cografi isaret aldiktan sonra artik bütün dünyada taninir olacak ve bununla birlikte muhtemelen talepler artacak. Bu talepler noktasinda bizim arzi artirmamiz lazim. Bu da üzerinde belki çalismamiz gereken konulardan birisi olacak” diye konustu.

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkiliç, üretime odaklanmak ve arttirmak gerektigini aktararak, bir ürünün menseini veya mahrecini almanin önemli olmadigini, onun üretimini, sanayisini elinde tutmak gerektigini söyledi.



Keskinkiliç, özel tesebbüse de safranin gelismesi, üretiminin artirilmasi için ellerinden gelen destegi vereceklerini kaydetti.

Safranin saglik noktasinda önemli bir yeri oldugunu anlatan Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, “Bunun yaninda bizim kentimize en büyük faydamiz da turizm açisindan oldu. Bunun ekmegi de bu aylarda safran hasadinin oldugu Ekim Kasim aylarinda bütün kent olarak yasiyoruz olayi” ifadelerini kullandi.

Safranbolu Safraninin tescili ile elde edilen kazanimlar hakkinda bilgi veren Geleneksel Ürünler ve Cografi Isaretler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Huriye Özener de, “Baharat kategorisinde ilk ürün Türkiye’den ve Safranbolu safraniyla olmasi. Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasi olarak yapilan bu basvuruda AB komisyonunda su ana kadar basvuru tarihlerine baktigimizda ilk defa Esnaf ve Sanatkarlar Odasi olarak yer almasi bizi büyük bir mutluluk verdi. Stratejik bir ürün olan Safranbolu Safraninin çok kisa bir süreç içerisinde ilan ediliyor olmasi. Bu bize neyi gösteriyor? Artik sadece Safranbolu degil. Türkiye degil. Avrupa Birligi Komisyonu’nun tamaminda bütün ülkeleri meshur hale gelen Safranbolu’nun marka degeri olan Safranbolu Safraninin tescil yolunun açik olmasi” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile