Baharatçilar Istisare Toplantisinda Bulustu

Baharatçilar Istisare Toplantisinda Bulustu

Baharat sektör temsilcileri, Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) tarafindan düzenlenen “Baharat Sektörü Istisare’ toplantisinda bir araya geldi. Türkiye’nin çesitli illerinden toplantiya katilan baharat üreticileri; nane, sumak ve kirmizibiber üretiminde yasanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüs alisverisinde bulundu.

GTB Meclis Salonunda düzenlenen toplantiya, Gaziantep Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tibbi Aromatik Bitkiler Uygulama Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazim Sekeroglu, Gaziantep Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Mehmet Arif Akpinar, Gaziantep Tarim ve Orman Il Müdürlügü Gida ve Yem Sube Müdürü Ramazan Güngör, Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Üyesi Emin Demirci, Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Dernegi (ABÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve GTB Meclis Üyesi Haydar Yalçinkaya ile GTB 12 Nolu Baharatçilar Meslek Komitesi Baskani Ibrahim Arar konusmaci olarak katildi.

Baharat gastronominin gizli lezzet sirri

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, baharatin köklü bir yemek kültürüne sahip olan Anadolu mutfaginin vazgeçilmez lezzet unsuru oldugunu söyledi.



Ticaret yollari araciligiyla dünyayi dolasan ilk ürünlerden olan baharatin; sahip oldugu özel kokusu, rengi ve lezzetiyle asirlardir mutfaklarda bas taci edildigine dikkat çeken Akinci, “Geçmisi yüzyillar öncesine dayanan ama degeri ve önemi her geçen gün daha da artan baharat, günümüzde stratejik bir ürün olarak karsimiza çikmakta. Gastronominin gizli lezzet sirini olusturan baharat, yenilikçi kullanimlari sayesinde artik dünya ticaretinde yüksek bir performans sergilemekte. Birçok sektörde yeni istihdam kollari olusturarak ticaret hacmini gelistiren baharatta daha büyük adimlarla ilerleyebilmemiz için kaliteli ve bilimsel üretim mutlaka degismez mottomuz olmali. Bu baglamda bugün gerçeklestirdigimiz baharat sektör toplantisini, sektörde yasanan bazi sorunlarin çözümü noktasinda önemli bir ortak akil birlikteligi olarak degerlendiriyorum” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tibbi Aromatik Bitkiler Uygulama Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazim Sekeroglu ise toplantida yaptigi konusmada, baharat üretiminin Gaziantep ve Türkiye için önemine degindi.

Gaziantep’in sanayi ve ticarette oldugu kadar baharat üretiminde de Türkiye’nin öncü sehirleri arasinda yer aldigini vurgulayan Sekeroglu, bazi ürünlerde ülke üretiminin tamamina yakininin Gaziantep’ten gerçeklestirildigini ifade etti.

Gaziantep’in Gastronominin baskenti olarak anildigini ve baharatin gastronominin önemli saç ayaklarindan birini olusturdugunu kaydeden Sekeroglu, “Bugün özellikle Nane, Sumak ve Kirmizibiber üretiminde yasanan sorunlari, talep ve önerileri görüsmek üzere sektör temsilcilerimizle bir araya geldik. Üreticilerimizin bu konulardaki görüsleri sorunlarin çözümü noktasinda yeni yol haritalari olusturulmasina katki saglayacak. Ülkemizin dünya genelinde baharat sektöründe bir pazari var. Bu pazarlari kaybetmemenin ve yeni pazarlar olusturmanin yolu ise kaliteye önem vererek sürdürülebilirligi saglamaktan geçiyor” diye konustu.

Baharat üreticilerinin talep ve önerilerini dile getirdigi toplantida, kirmizibiber, nane ve sumak üretiminde yasanan sorunlar ve sahada alinmasi gereken tedbirlerle ilgili görüs alisverisinde bulunuldu.

Toplantida ayrica sumak üretimine ve islemesine yönelik yapilacak yatirimlarin önemi, nane üretiminde yabanci otla mücadelede etkili kontrol yöntemlerinin belirlenmesi ve kullanilmasi, kirmizibiberde yerel biber popülasyonlarinin koruma altina alinmasi ve gen havuzunun gelistirilmesi, kirmizibiberde kurutma sartlarinin iyilestirilmesi, kurutma öncesinde sap çekilmesi ve biberin parçalanarak kurutulmasi konulari da istisare edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile