Baharda Sik Görülen 5 Cilt Hastaligi

Baharda Sik Görülen 5 Cilt Hastaligi

Dermatoloji Uzmani Dr. Elif Yigit, cilt hastaliklarina günesten yayilan zararli UV isinlarinin sebep oldugunu ifade etti.

Dr. Yigit, bahar aylarinin gelmesi ile birlikte sicak yüzünü iyiden iyiye gösteren günese karsi dikkatli olunup tedbir alinmazsa beraberinde bazi cilt hastaliklarini da getirebildigi söyledi.

Yigit, “Cilt hastaliklarina günesten yayilan zararli UV isinlari sebep oluyor” dedi.

Özellikle bahar aylarinda görülme sikligi artan cilt hastaliklari hakkinda bilgiler veren Dr. Elif Yigit, bu sorunlarin en basinda ise günes alerjisi ve kurdesenin yer aldigini kaydetti.

Dr. Yigit, bahar aylarinda sik görülen 5 cilt hastaligini su sekilde açikladi:

Günes alerjisi

Günes alerjisi, cildin günesin zararli isinlarina gösterdigi bir reaksiyon. Belirtileri genellikle kasintili kizariklik, kabariklik ve isilik seklinde ortaya çikiyor. Ancak siddetli günes alerjisi; kurdesen, sulu kabarciklar, sislik seklinde de kendini gösterebiliyor. Polimorf isik reaksiyonu, iltihapli ve kasintili cilde neden olan aktinik prurigo, kronik aktinik dermatit ve günes ürtikeri (solar ürtiker) olarak birçok çesidi bulunuyor. Bu durumda etkin bir sekilde günesten korunmak alinacak ilk ve en önemli tedbir oluyor.

Kurdesen (Ürtiker)

Arastirmalar, her dört kisiden birinin yasami boyunca en az bir kez ürtiker geçirdigini gösteriyor. Ürtikere en çok baharla birlikte polenlerin artmasi sebep oluyor. Deriden kabarik, basmakla solan, etrafi kizarik, sinirlari belirgin ve kasintili döküntüler ürtikerin belirtileri olarak öne çikiyor. Bu döküntüler 24 saat içinde kayboluyor ve vücudun baska yerlerinde tekrar çikiyor. Ancak belirtiler hastalari özellikle geceleri daha çok rahatsiz ediyor ve yasam kalitelerini olumsuz etkiliyor. Siddetli kasintilar kimi zaman dayanilmaz boyutlara ulasabiliyor. Ileri durumlarda göz kapagi ve dudaklarda sislikler meydana gelebiliyor, bunun sonucunda da acil müdahale edilmesi zorunlu bir hal aliyor.

Mantar enfeksiyonlari

Bulasici bir deri enfeksiyonu olan ve yaygin olarak görülen mantar, vücuda giren organizmalarin yerlestigi bölgelerde sulu veya kuru deri, kasinti ve kizariklik seklinde kendini belli ediyor. Özellikle seker hastalarinin ayaklarinda ortaya çikan mantar hastaliginin ihmal edilmemesi gerekiyor. Mantarlara bagli deri hastaliklari sicak ve nemli ortamlarda daha fazla görüldüklerinden kisisel temizlige özen göstermek, hasta kisilerle temastan kaçinmak, sentetik olmayan ayakkabilar giyinmek ve kiyafet seçiminde pamuklu giysileri tercih etmek önem tasiyor.

Alerjik deri hastaliklari

Bahar aylarinda atopik egzama, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astim hastaligi olan kisilerde alerjik cilt hastaliklarinin gelisme ihtimali de fazlasiyla artiyor. Bu dönemde özellikle polenlerden, alerjiyi tetikleyen gidalardan, ev tozu ve stresten mümkün oldugunca kaçinilmasinin yani sira uzman bir hekimden de yardim alinmasi gerekiyor.

Günes lekeleri

Baharin gelisiyle birlikte artan günes isinlarina maruz kalan bölgelerde deri döküntüleri, koyu lekeler ve günes yaniklari görülebiliyor ayrica ciltte kirisiklik olusumunun bir sonucu olarak erken cilt yaslanmasi meydana gelebiliyor. Bunlarin yani sira ileriki yillarda deride kötü huylu tümörler (kanser) dahi gelisebiliyor. Bu nedenle bahar aylarinda zararli günes isinlarina maruz kalmamak için günesin cilde ulasmasini engelleyecek kiyafetler giymek ve gerekirse çok faktörlü günes kremi kullanmak önem kazaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile