Bahçede Yetişen Mantar Zehirlenmeye Neden Olabilir

Mantarların nemli ortamlarda yetiştiğini ve yağışların başladığı bugünlerde yabani mantarlarla sıklıkla karşılaşıldığını belirten Dr. Barış Mutluer, “Mantar hakkında bilgisi olmayan kişilerin etrafta bulunan yabani mantarları toplayarak tüketmesi zehirlenmeleri beraberinde getirir” dedi.


Türkiye’de yetişen 100 mantar çeşidinden yalnızca 40’ının yenebilir olduğunu belirten Dr. Barış Mutluer, diğerlerinin zehirlenmelere neden olduğunu bildirdi. Zehirlenmenin tedavi edilmediği takdirde karaciğer ve böbrek iflasına hatta ölüme neden olabildiğini kaydeden Dr. Mutluer, halk arasındaki yanlış inanışa rağmen dondurucuda bekletme veya çeşitli pişirme tekniklerinin mantarlardaki zehri gidermediğini ifade etti.

Doğada türeyen her mantarın yenmemesi gerektiğini belirten Dr. Barış Mutluer, “Nerede üretildiği belli olan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üretim izni almış mantarlar tüketilmelidir” dedi.

MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Zehirlenmenin kusma, yüz ve boyun bölgesinde kızarma, terleme, kol ve bacak bölgelerinde karıncalanma, denge bozukluğu, görme ve işitme bozukluğu, mide bulantısı, midede ağrı veya kramp gibi ani mide ve bağırsak belirtileri ile ortaya çıktığını anlatan Dr. Barış Mutluer, şunları söyledi: ”Ölümcül sonuca yol açan zehirlenmeler ise daha sonra daha şiddetli belirtiler meydana gelir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi mantar zehirlenmelerinde de erken teşhis oldukça önemli. Hastanın kısa zamanda tedavi edilerek, durumunun daha ciddi bir boyuta taşınmaması için ilk belirtilerin ardından hasta, acilen en yakın tıp merkezine ulaştırılmalıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile