Bahçeli'den 'acil bir araya gelin' çağrısı

Bahçeli'den 'acil bir araya gelin' çağrısı

'TSK ile oynamak ateşle oynamaktır' diyen MHP lideri Bahçeli Türkiye'de TSK ile seçilmiş insanları arasında derinleşen bir gerginlik yaşandığını belirterek Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'na çağrıda bulundu.

Bahçeli, Kırıkkkale'de Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitap etti. 1876 yılından bu yana Türkiye'de Anayasa tartışmalarının yapıldığını belirten Bahçeli, çok partili hayata geçilen 1946'dan bu yana da demokrasinin işlerliği konusunda da tartışmaların devam ettiğini dile getirdi.

1982'de yapılan anayasa üzerinde 17 defa değişiklik yapılarak 83 maddenin tamamen değiştirildiğini anımsatan Bahçeli, ancak halen Türkiye'de Anayasa tartışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Anayasaların dünyanın değişen şartlarına, Türkiye'nin iç dinamiklerine uygun, dönemi kavrayacak kısa ve öz, detay tartışması olmadan hazırlanması gerektiğini anlatan Bahçeli, Anayasa üzerinde yapılacak değişmelerin bir uzlaşma zemini üzerinde yapılması halinde Türkiye'nin anayasa tartışmaları dışında sosyal ve ekonomik konularının gündemde olacağını bildirdi.

Bahçeli, ancak Türkiye'nin anayasa tartışmaları nedeniyle çok büyük bir zaman kaybı yaşadığını dile getirdi.

MHP olarak geçmiş dönemde de şimdi de anayasa değişikliğinin ülke için önemli olduğunu, bunun meclis başkanının başkanlığında kurulacak bir anayasa değişikliği uzlaşma komisyonunca yapılması gerektiğini söylediklerini aktaran Bahçeli, bu konuda müracaatlarda bulunduklarını ifade etti.

Bahçeli, konuşmasında şunları kaydetti:

''Bu şekilde bir uzlaşma komisyonu kurulsaydı o zaman meclis de anayasa değişikliğini referanduma ihtiyaç olmadan meclis iradesiyle yapardı. Türkiye de istikrarlı bir ortama ulaştırılmış olurdu. Ancak AK Parti, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan nasıl bir dünyaya dalmışsa, kendisinin bile izah edemeyeceği bir bencillik içinde dayatmayla, inatla kendi milletvekillerini baskı altına alarak değişiklik tasarısını meclise getirmiş, hiç kimseyle görüşme ihtiyacı hissetmemiştir. Nereye güveniyorsa... Şimdi de meydana çıkmış yalanla, gözyaşıyla aklınca milleti aldatarak anayasa değişikliğini yapmaya çalışıyor. Buna bir cevap vermek lazım. Bu gidişat Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yöneticilerine ve mensuplarına hiçbir fayda getirmeyecektir. Bu zata dur demek lazım. Bu zatın ayaklarının yere basması gerektiği hatırlatılmalıdır'' dedi.

Anayasa değişikliği konusunda MHP'nin tavrının belli olduğunu ve 12 Eylül'deki referandumda ''hayır'' oyunu vereceğini kaydeden Bahçeli, anayasa değişikliğine ''hayır'' demeyi milli bir sorumluluk ve görev olarak kabul ettiklerini söyledi.

Bahçeli, Türkiye'nin gündemine gelen bazı hassas konular karşısında sağduyuyla hareket etmek gerektiğinin altını çizerek, ülkenin bütünlüğüne yönelecek tehlikeleri önceden görerek dayanışma içerisinde çözüm bulmak gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'deki mevcut iktidarın 8 yıldan bu yana gerilim stratejisi takip ettiğini savunan Bahçeli, bu gerilim stratejisini uygulamak için de toplumu cephelere ve kamplara ayırarak teşvik ettiğini ileri sürdü.

Bahçeli, ''Daha sonra da bu cephe ve kutuplar arasında çatışma ortamı çıkararak kışkırtmalar yapılıyor. Ne yapılıyor? İnananlar, inanmayanlar, laikler veya laik olmayanlar, etnik temelde bölücülük, mezhep temelinde de ayrımcılığı sürekli körüklüyor. Duruyor, duruyor 36 etnik unsurdan bahsediyor. Saysa saysa aklına 5-6 tane geliyor. Gerisinin de ne olduğunu kendisi de bilmiyor. Ülkedeki kardeşliği 36 etnik gruba niye ayırıyorsun? Bu sefer de etnik unsurlar kendi kendilerine soruyor. Ben kimim, ben neyim, ben hangi grubun mensubuyum diye araştırarak toplumdaki dokuyu tahrip ediyor'' diye konuştu.

Bursa'nın İnegöl ve Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde kısa süre önce yaşanan olaylara da değinen Bahçeli, kardeş kavgalarından kimsenin fayda sağlamayacağını anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın 13 Kasım 2009'da meclisteki bir konuşmasında ''Türkiye 7 siyasi bölgedir'' dediğini ileri süren Devlet Bahçeli, ''İnşallah dili sürçmüştür. 'Türkiye 7 coğrafi bölgedir' diyebilirdi. 7 siyasi bölge deniliyorsa... Şimdi de Diyarbakır Belediye Başkanı da kalkmış demokratik özerklik diyor. Türkiye bayrağının yanında bir paçavra dalgalansa ne olur diyor'' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Aydın mitingindeki sözlerine de değinen Bahçeli, ''Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (Beni yüce divana göndermekle tehdit ediyorlar. Biz, bu davaya beyaz gömleğimizi giyerek çıktık) diyor. Siz daha önceden de milli görüş gömleğinizi giymiştiniz. Onu çıkardınız bir tişört giydiniz. Öyle bir tişört giydiniz ki önünde ABD, arkasında AB yazıyor'' dedi.

-''TSK İLE OYNAMAK ATEŞLE OYNAMAKTIR''

Şimdilerde de yeni bir ayrımcılık ve kamplaşma zemini hazırlandığını, kurumlar arası çatışmanın gittikçe derinleştiğini belirten Bahçeli, yasama, yürütme ve yargı arasında yeni cepheler oluşturulduğunu söyledi.

Hangi partiden olursa olsun bu toprakların insanının yüce milletin öz evlatları olduğunu belirten Bahçeli, bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Mehmetçiğe karşı özel bir sevgisinin bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 10 Mart 2009'da bir yurt dışı gezisinde kendisine sorulan bir soruya ''iyi günler olacak'' ifadesini kullandığını hatırlatan Bahçeli, Cumhurbaşkanının 3 Ağustos'ta YAŞ üyelerine verdiği yemek sonrasında da basına ''her şey normal'' dediğini anımsattı.

Bahçeli, konuşmasında şunları kaydetti:

''(Her şey iyi olacak) dedin terör tırmandı. Türkiye'nin her tarafından iller işgal ediliyor, arabalar yok ediliyor, insanlar sokağa çıkamıyor. Şimdi de 'her şey normaldir' diyorsun üç gündür TSK komutasız kalmış durumda. Ne yapıyorsun Sayın Cumhurbaşkanı. Krizin ve kargaşanın şifresini mi kullanıyorsun. Bir şey konuşuyorsun Türkiye karışıyor. TSK aşağılanıyor, hor görülüyor, akıllarınca kuşatılıyor ve TSK darbeci potansiyeli olarak algılanıyor. Türkiye şu an TSK ile seçilmiş insanları arasında yoğunlaşan ve derinleşen bir gerginlik yaşıyor. Böyle bir gerginliğin yaşandığı dönemde terör tırmanıyor, Hakkari, Van ve Diyarbakır'da her gün olaylar yapılıyor. Tarihi bir tarihi hata işleniyor. Ne oluyor? Bir komutan veya komutanlar üzerinden hangi tasarrufta bulunmaya çalışıyorsunuz. Şimdi de YAŞ kararlarının alınacağı bir günde yeni bir oyuna giriyorsun. Ama sen ne yaptığının farkında değilsin. İktidarda olmanın sarhoşluğuyla ne yapacağını bilmiyorsun.''

Tehlikeli bir yola girildiğine vurgu yapan Bahçeli, ''Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı bir araya geliniz. TSK ile oynamak ateşle oynamaktır. Dünyanın küresel bütün güçleri gözlerini dikmiş böyle bir zaafiyete hep bekliyorlar. Bu oyuna ve tuzağa düşmemek lazım'' dedi.

TSK'nin gece gündüz terörle mücadele ettiğini ve çekilen sıkıntıları bildiklerini dile getiren Bahçeli, ''Bir YAŞ kararında A komutan B komutan oldu veya yargı yoluyla suç belli olmadan bazı suçlamalarla komuta heyetini zaafiyete uğratacak bir davranışı önlemek için sizin, komuta heyetinizi kendinize göre tanzim etmenizi istiyoruz. TSK'nin en bilgili, en yetişmiş, cesaretli ve akıllı komutanlarından bir heyet oluşturursunuz. Gelecek günler karanlık gözüküyor. Önce terörün kökünü kazıyı, sonra Türkiye'yi güvence altına alın'' şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile