Bahçeli’den ‘milletvekili Dokunulmazlığı’na İlişkin Kanun Teklifi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Milletvekili Dokunulmazlığının Yeniden Düzenlenmesiyle İlgili Anayasa Değişikliği Teklifi’ hakkında basın açıklamasında bulunarak, “Milliyetçi Hareket Partisi bu kapsamda milletvekilliği dokunulmazlığının anayasal sınır, içerik ve çerçevesinin tekrar gözden geçirilmesini acilen gerekli görmektedir” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Milletvekili Dokunulmazlığının Yeniden Düzenlenmesiyle İlgili Anayasa Değişikliği Teklifi’ hakkında basın açıklamasında bulundu. Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, “Türk milleti ancak savaş şartlarında olabilecek acı kayıplarla ve tahribatlarla sarsılmakta, bu nedenle evlatlarını birbiri ardına Hakk’a uğurlamaktadır” dedi.

Bölücü terör örgütü PKK’nın vahşi saldırılarına, kanlı niyet ve mütecaviz hareketlerine her gün bir yenisini eklediğini belirten Bahçeli, Türkiye’nin beka düzeyinin vahim bir suikast ve sabotajla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

“Terörle mücadelede hayatlarını yitiren kahramanlarımız, ülkemizin her yöresinde al bayrağa sarılı tabutlarla vatan topraklarına emanet edilmektedir” diyen Bahçeli şunları kaydetti: “Sivil ve masum vatandaşlarımız da bölücü nitelikli terörün kalleş ve hain saldırılarına hedef olmaktadır. Kundaktaki bebekler, küçük yavrular ve kadınlar hayatlarının baharında kiralık katillerin insanlıkla bağını koparmış kanlı emelleriyle tanışmaktadır. Bugünkü şartlarda ülkemiz en üst düzeyde bir varoluş mücadelesi vermektedir. Bununla birlikte etnik nitelikli bölücü terörün kardeşliğimizi ve bin yıllık derin hukuku bozmaya dönük adımları, üzerinde durulması gereken en önemli konudur. Mezhep alanındaki alarm verici gerginlikler bu süreci tahkim etmekte, Alevi kardeşlerimize yönelik provokasyonlar ve yeni ev işaretlemeleri rezil bir tezgahın ısrarla devrede tutulduğunu göstermektedir.” Hükümetin yanlış politikalarının milli duyarlılıkları gözetmeyen uygulamalarının, ülkeyi sonu meçhul bir karanlığa sürüklediğini savunan Bahçeli, “Siyasi temsil noktasında bulunmalarına rağmen, PKK maşalığını ve sözcülüğünü cüretkar bir şekilde sürdüren hıyanet taraftarlarının, sabır ve tahammül sırlarını aşan küstahlıkları mevcudiyetimize verdiği zararın boyutunu artırmaktan başka hiçbir amaç taşımamaktadır. TBMM çatısı altında millet vekaletini ifa etmek yerine bölünmenin ve parçalanmanın mesafe almasını söz, niyet ve eylemleriyle sağlamaya çalışan bedbahtlar milletimizin haklı olarak öfke ve nefretini üzerlerine çekmektedirler. Ellerine şehit kanı bulaşan canilerle kucaklaşmaktan, bunlara sevgi ve hayranlık göstermekten zerre utanmayan terör destekçilerinin en az dağdaki yoldaşları kadar işlene suçlara iştirak ettikleri açıktır” diye konuştu.

Türkiye’nin, önüne gelenin pervasızca hareket edeceği, bağrında düşmanlık yapanların kanını emeceği, dermansız ve sünepe bir ülke olmadığını herkesin görmesi ve anlaması gerektiğini söyleyen Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi bu kapsamda milletvekilliği dokunulmazlığının anayasal sınır, içerik ve çerçevesinin tekrar gözden geçirilmesini acilen gerekli görmektedir. Türk milletinin mukadderatına sahip çıkmak, Türkiye’nin varlığına toz kondurmamak ve milletimizin devamlılığına destek vermek en öncelikli milli görev olarak kabul edilmelidir. TBMM, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü her türlü art niyet ve musibetlerden koruyacak tarihi birikime, dirayete ve kararlılığa haiz olduğunu mutlak anlamda ispatlamalıdır” dedi.

“Kamuoyunun ve siyaset kurumunun milletvekilliği dokunulmazlığını yeniden düzenlemeyi amaçlayan anayasa değişikliğiyle ilgili şu teklifimizi değerlendirmeye almaları ve tartışmaya açmaları en samimi beklenti ve dileğimizdir” ifadesini kullanan Bahçeli, hazırladıkları teklifle ilgili şunları kaydetti: “07 Kasım 1982 tarihli ve 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 83. maddesinin 2. ve 3. fıkraları yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir. ‘Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça hakkında gözaltına alınma ve arama kararı verilemez, tutuklanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü ve terör eylemlerine katılma ve terörü destekleme halleri ile Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındır. Ancak bu halde yetkili makam durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM’ne bildirmek zorundadır. Soruşturma ve yargılama milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmalarına engel olamayacak şekilde sürdürülür.

TBMM üyesi hakkında verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zaman aşımı işlemez. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile