Bahçesaray'da Mahalle Sakinlerinin Zorlu Imece Mesaisi

Bahçesaray'da Mahalle Sakinlerinin Zorlu Imece Mesaisi

Van’in Bahçesaray ilçesi sakinleri, tahrip olan toprak damli evlerinin onarimini zorlu arazi sartlarina ragmen imece usulü ile yapiyor.

Kis mevsiminin agir geçtigi Dogu Anadolu Bölgesi’nde toprak damli evlerin büyük bölümü zamanla tahrip oluyor. Bahçesaray ilçesinin kirsal mahallelerinden Çatbayir’da kis mevsiminin çetin geçmesinden dolayi zamanla tahrip olan evlerin toprak damlarinin kavaklari degistirilerek yenileniyor. Toprak damlarin onarimi için vatandaslar, mahallenin disindaki tarlalarinda bulunan agaçlari keserek imece usulüyle birbirlerine yardim ediyor. Mahalleye arazi sartlarindan dolayi is makineleri giremedigi alanlara insan gücü devreye giriyor.

Iskan Avsar isimli vatandasa yardim eden komsulari, zorlu bir mesai ile 6 metrelik kavak agacini yaklasik 700 metre tasidiktan sonra evin onarimini yapacak.

Mahalle Muhtari Eyüp Kayan, "Evlerimiz eski. Tasla toprakla yapilan evler. Evlerimizin damlarina çati yapacagiz. Su anda tomruk tasiyoruz. Arazi sartlarindan dolayi mecburen omuzlarimizda tasiyoruz. Su anda mola verdik. Vatandaslar yoruldu bu yüzden mola verdik. Birazdan tekrar yolumuza devem edecegiz" dedi.

Iskan Avsar, "Bu agaç benim. Babam 105 yasinda vefat etti. Onlarin zamaninda da hep böyle omuzlarinda tasirlardi. Biz de onlar gibi omuzlarimizda tasiyoruz. Buraya araç girmedigi için mecburen bu sekilde tasiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile