Bahçeşehir okulları uluslararası yabancı diller konferansında, farklılaştırılmış öğretim masaya yatırıldı

Bahçeşehir okulları uluslararası yabancı diller konferansında, farklılaştırılmış öğretim masaya yatırıldı

Farklılaştırılmış yabancı dil eğitiminin masaya yatırıldığı ve Amerikalı şair Robert Frost’un hologram gösterisi aracılığıyla konuk olduğu Bahçeşehir Okulları Uluslararası Yabancı Diller Konferansı, Bahçeşehir Okulları Çamlıca Kampüsünde gerçekleşti.

Amerikalı şair Robert Frost’un ‘The Road Not Taken’ adlı şiirinden ilham alan ‘Nadiren Seçilen Yol: Farklılaştırılmış Öğretim (The Road Rarely Taken: Differentiated Instruction) Bahçeşehir Okulları Uluslararası Yabancı Diller Konferansı’nda farklılaştırılmış yabancı dil öğretimi uluslararası boyutta ele alındı. Tüm eğitimcilere açık olarak düzenlenen ve temel amacı eğitim dünyasında farklılaştırılmış öğretim konusunda bir farkındalık oluşturmak olan konferans, özel eğitim kurumlarının yöneticilerinden ve öğretmenlerinden yoğun ilgi gördü.

NEDEN FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETİM?


Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk Cooley konferansa konu olan Farklılaştırılmış Öğretim’i, ‘’Farklılaştırılmış Öğretim, planlama ve uygulama aşamasında zorlayıcı olan ama her bir öğrenciyi kendi hazır bulunurluk durumuna göre yönlendirerek zamanla her öğrenciyi bağımsız, eleştirel düşünebilen, yaratıcılığı gelişmiş birer birey haline dönüştüren bir eğitim yaklaşımı’’ olarak tanımlarken, Dil Bilimci Gardner, “Eğitim ile bütün çocuklara sanki aynı bireyin farklı örnekleriymiş gibi davranılması büyük bir hatadır ve bu hata başka bir hatanın oluşmasına sebep olur, o da bütün çocuklara aynı yöntemlerle, aynı şeylerin öğretilmeye çalışılmasıdır’’ şeklinde bir tanımlama yaptı. İpek Bulduk Cooley, Dil Bilimci Gardner’ın bu söyleminden yola çıkarak düzenledikleri konferansın amacını,‘’Öğrencilere farklılaştırılmış eğitimi sunacak her eğitimcinin profesyonel gelişim sürecindeki ihtiyaçlarının birbirlerinden farklı olacağını biliyoruz ve Bahçeşehir Okulları olarak “yaşam boyu öğrenme modeli”ni içselleştirmiş bir okuluz. Bu konferansta, ana konuşmacıların sunumları ve yapılan çalıştaylar aracılığıyla yabancı diller öğretmenlerine farkındalık kazandırmayı ve nadiren seçilen bu yolda onların ihtiyaçlarını desteklemeyi hedefledik’’şeklinde açıkladı.

KONFERANSTA DÜNYACA ÜNLÜ KONUKLAR YER ALDI


Katılımcılarını hologram gösterisi aracılığıyla 1874-1963 yılları arasında yaşamış Amerikalı şair Robert Frost ile buluşturan konferansın açılış konuşmasını Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk-Cooley yaptı. İpek Bulduk-Cooley daha sonra konferansın sürpriz konuğu Robert Frost ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleşide ünlü şair, konferansa ilham veren şiiri ‘The Road Not Taken’ı okudu. Bahçeşehir Okulları Uluslararası Yabancı Diller Konferansı’nın ana konuşmacıları ise dünya çapında tanınmış, kitapları ve fikirleriyle dünyada ses getiren eğitimci Philip Kerr ve başta TEDx (Technology, Entertainment, Design) konuşmaları olmak üzere dünyanın birçok yerinde hikayeleriyle hayranlık uyandıran Jan Blake idi. Ana oturumların dışında Almanya, İspanya, Fransa ve Türkiye’den dilbilim ve eğitim uzmanlarının 12 eş zamanlı oturum gerçekleştirdiği konferansta “Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretimi” 4 dilde ele alındı.

HERKESE AÇIK BİR KONFERANS

Konferansın diğer örneklerinden farklı olduğunu dile getiren Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk-Cooley, ‘’Öncelikle bu konferansı, İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Fransızca olmak üzere 4 farklı dilde gerçekleştiriyoruz ve 4 dilde farklılaştırılmış eğitimi konuşuyoruz. 2 ana konuşmacımızın yanı sıra 12 tane de eş zamanlı çalıştayımız var. Eğitim dünyasında duayen kabul edilen isimlerin hepsini bir araya toplama fırsatımız oldu. Bu konferansı sadece kendi öğretmenlerimiz için yapmadık; 35’in üzerinde özel eğitim kurumundan gelen yönetici ve yabancı dil öğretmeni etkinliğimize katıldı’’ dedi.

‘’GENEL GEÇER YAKLAŞIMLARLA ÖĞRENCİNİN EDİNİM SÜRECİNİ TAMAMLAYAMAYIZ’’

Öğrencinin bir birey olduğunu ve genel geçer yaklaşımlarla edinim sürecinin tamamlanamayacağının altını çizen Bulduk-Cooley sözlerine şöyle devam etti, ‘’Çünkü hepimiz bir bireyiz ve ihtiyaçlarımız çok farklı. Öğrencileri birinci sınıf, ikinci sınıf, alt seviye, üst seviye diye kategorize etmek yerine bir öğretmenin sanki bir orkestra şefi edasıyla onları yönetmesi gerekir. Öğretmen sınıfın içerisinde öğrencilerini çok iyi tanımalı, ihtiyaçlarını bilmeli ve o ihtiyaçlara göre eğitim öğretimi dizayn etmelidir.’’ Dünyada ve Türkiye’de ses getirmiş değerli eğitimciler ile yabancı dil eğitiminde farklı birikim ve deneyimlere sahip öğrenciler için “Farklılaştırılmış Öğretim”i tartışma fırsatını sağlayan konferansın çok güzel bir paylaşım ortamı oluşturduğunu dile getiren ve konferansın önemine dikkat çeken Bulduk-Cooley, ‘’Buraya gelen isimler çok ciddi araştırmacılar, kitap yazarları, yıllarını bu işe vermiş insanlar. Burada oldukları süre içerisinde birbirimizden yararlanacağız. Bu imkanı tüm özel okul yönetici ve öğretmenlerine açmış olmaktan mutluluk duyuyoruz’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Konferansın sonunda katılımcı öğretmenler arasında bir çekiliş düzenlendi ve kazanan iki öğretmene uluslararası eğitim imkanı sunuldu. Öğretmenlerden birisi CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) eğitimi, diğeri yabancı dil eğitimi alanındaki en önemli yıllık konferans olan IAETEFL Konferansı’na (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) ulaşım, konaklama ve eğitim bedeli karşılanmak üzere katılma hakkı kazandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile