Bahçesehir Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Açildi
BAU Eczacilik Fakültesi’nde klasik eczacilik fakültesi anlayisindan uzaklasarak, dünya standartlarinda Türkiye’nin yerini saglamlastirmak amaciyla yenilikçi eczacilar yetistirilecek. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan BAU Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Biz özellikle hesaplamali ilaç tasarimini öne çikaracagiz” dedi.
BAU Eczacilik Fakültesi, ilk asamada Türkiye’nin 2023 stratejik hedefleri dogrultusunda yenilikçi ilaç sektöründeki cari açigi azaltmak ve devaminda cari fazlayla yoluna devam etmesini saglamak amaciyla kuruldu. Fakülte, üniversitede yer alan 13 ARGE merkezi ile is birligi içinde olarak, sektörde yer alan ‘Orijinal ilaç kesif-gelistirme faaliyeti’ gerçeklestirecek tecrübeli eleman açiginin kapatilmasi yolunda çalismalar yürütecek. Bilgisayar destekli ilaç tasarimi, molekül modelleme çalismalarinin yapildigi laboratuvarin baskanligini BAU Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serdar Durdagi yürütecek.
Laboratuvarda lise döneminden baslamak üzere farkli asamalarda lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrasi arastirmacilar farkli biyolojik problemlerin çözümü için çesitli projelerde yer alacak.
“Çalisma alanlarimiz özellikle yapay zeka tabanli ve bilgisayar destekli moleküler simülasyonlar ile farkli hastaliklara karsi tedavi seçeneklerini ortaya çikarmak”
Konuya iliskin çalisma alanlarindan bahseden BAU Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Çalisma alanlarimiz özellikle yapay zeka tabanli ve bilgisayar destekli moleküler simülasyonlar ile farkli hastaliklara karsi tedavi seçeneklerini ortaya çikarmak. Özellikle moleküler simülasyonlar ile hastaligin mekanizmasini, atom düzeyinde mekanizmasini aydinlatmaya çalisiyoruz. Sonra bu mekanizma aydinlatilmasi sonrasinda ya gerekli veritabani taranmasiyla veya moleküllerin dizayniyla yeni moleküllerin ortaya çikarilmasi için çalismalari yürütüyoruz” diye konustu.
“Biz özellikle hesaplamali ilaç tasarimini öne çikaracagiz”
Öne çikarilan çalismalardan bahseden Dekan Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Bahçesehir Üniversitesi Eczacilik Fakültesi’nde özellikle farkli olarak biz hesaplamali ilaç tasarimini öne çikaracagiz. Yapay zeka tabanli ve moleküler simülasyonlarin kullanildigi bu programlari kullanmaya asina ve programlama dillerine hakim, yeni nesil eczacilarin yetistirilmesine destek olmak istiyoruz. Bu amaçla da biz aslinda tüm programimizi bunun üzerine kuracagiz. Dolayisiyla ilaç gelistirilmesinde önemli rol oynayan bazi programlama dilleri var. Örnegin Python, C gibi. Bunlari zorunlu olarak biz ögrencilerimize vermek istiyoruz ve böylelikle tüm bu donanimlarla ögrencilerimizi mezun etmek hedefimiz” dedi.
“Özellikle yeniden konumlandirma dedigimiz çalismalarina çok önem veriyoruz”
Sözlerine devam eden Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Özellikle farkli kanser tiplerine karsi ilaçlarin gelistirilmesi bizim öncelik verdigimiz alanlar. Bunun disinda da bizim ilgi duydugumuz bir alan olan nadir hastaliklara karsi da ilaçlarin gelistirilmesi ve yeni ilaçlarin denenmesi bizim için çok önemli. Bu amaçla var olan ilaç kütüphanelerinin bu hastaliklara karsi taranmasi, ortaya çikarilmasi en büyük hedefimiz. Özellikle yeniden konumlandirma dedigimiz çalismalarina çok önem veriyoruz. Laboratuvarimizda, hem de kuracagimiz fakültede bu amaca yönelik çalismalar yürütecegiz” diye konustu.
“Hayvan deneyleri ve klinik çalismalarinin yapilmasi bizim asil hedefimiz”
Durdagi Lab hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Laboratuvarimiz 2014 yilinda kuruldu. Özellikle ülkemizde moleküler simülasyonlar ve ilaç tasarimi üzerine önemli çalismalar yapan bir laboratuvar. Bu laboratuvardan simdiye kadar 10 tane master ögrencisi ve 5’in üzerinde doktora ögrencisi mezun ettik. Halen hem yüksek lisans hem doktora tezini yapan ögrencilerimiz mevcut. Durdagi Lab TÜBITAK, TÜSEB gibi ulusal projeler ve Avrupa Birligi projelerini ülkemize kazandirdi. Buradaki amacimiz yeni moleküllerin, yeni ilaç adayi moleküllerin öncü hit moleküllerini açiga çikarilmasi. Yeni molekül adaylarinin bulunmasi ve sonrasinda da bunlarin hem biyolojik testlerinin yapilip hem de daha ileri seviyede hayvan deneyleri ve klinik çalismalarinin yapilmasi bizim asil hedefimiz” ifadelerini kullandi.
“Ilacin ortaya çikarilmasinda genellikle bir protein hedefinin olmasi gerekir”
Hesaplamali ilaç hakkinda konusan Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Hesaplamali ilaç tasarimi çalismalarindan kastimiz burada bir ilacin ortaya çikarilmasinda genellikle bir protein hedefinin olmasi gerekir. Bu protein hedefinde bulunan özellikle baglam paketindeki amino asitlerle etkilesim kurabilecek en güçlü aday moleküllerin farkli simülasyon teknikleriyle ortaya çikarilmasini amaçliyor” dedi.