Bahçeşehir Üniversitesi Washıngton'da Kampüsünü Açtı

Bahçeşehir Üniversitesi Washıngton'da Kampüsünü Açtı

Bahçeşehir Üniversitesi yurtdışında en büyük kampüsünü Washington DC’de açarak Amerika Birleşik Devletleri’nde kampüs açan ilk Türk Üniversitesi olma unvanını kazandı.

H Street’te bulunan kampüs Avrupa Birliği Bakanı ve Basmüzakereci Egemen Bağış’ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İşadamı Zeynel Abidin Erdem, ABD Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Maureen McLoughin, Harriet Fulbright, UNESCO Kültür elçisi Ester Coophersmith’in katılımı ile açıldı. Beyaz Saray’dan sadece beş yüz metre ileride bulunan kampüsün açılışında 8 metrelik bir Türk bayrağı binaya asıldı.
Açılış toplantısının ardından Bahçeşehir Üniversitesi'nin Washington’daki kampüsü hakkında konuşan Bakan Bağış, “Bir İstanbul milletvekili olarak bir İstanbul sevdalısı olarak İstanbul’un gözbebeklerinden biri olan Bahçeşehir Üniversitesi’nin artık sadece Boğaz'ın kenarından değil bütün dünyanın tepesinden dünyaya önemli mesajlar vermeye başladığını görmek benim göğsümü kabarttı. Eşimle birlikte bu açılışta bulunmaktan, Sayın Genel Başkan Yardımcısımız Mevlut Çavuşoğlu Beyefendi'yle birlikte Saynı Başbakanımızı burada temsil etmekten, Enver Bey'in ve arkadaşlarının heyecanına ortak olmaktan büyük gurur duyduk. Bu okul aynı zamanda Washington'da Türkiye'nin misyon şefliği olacak. Türk kültür merkezi olacak. Bu bina aracılığıyla Türkiye'nin dünyaya küresel barış mesajları yayılacak. Ben bu vizyonu ortaya koyduğu için Bahçeşehir Üniversitesi'nin bütün mensuplarını kutluyorum" dedi.

Bahçeşehir kampüsünün yeri konusunda ise Bağış, "Artık Bahçeşehir Ünivesitesi öğrencileri Beyaz Saray'ın bahçesini kampüs alanına çevirecekler. Dünyanın, Türkiye'nin mesajlarının mesajlarını aktaracaklar. Dünyanın en önemli başkentlerinden bir tanesinde Türkiye'nin mesajları dalgalanacak. Bu da hepimizin ortak gururu" diye konuştu.

Açılışa katılan iş adamı Ali Sabancı ise, "Şimdi başkasının yaptığı işi kritize etmek çok kolay. Ama buraya geldim, burayı kritize etmek çok zor. Enver Bey'i ben üç beş senedir tanıyorum, yani 20 yıldır tanıdığım bir insana değil ama eğitim konularında yaptığı işlerle onu takip ediyorum. Bugünlerde de her geçen gün anlıyorsunuz ki, eğitim herşeyin temelinde. Bugün bir şey duydum inanamadım, iki şey hatta. Bu, Bahçeşehir Üniversitesi'nin yurtdışında açtığı dokuzuncu kampüsüymüş. Yani iki, üç, dört, dokuz kolay değil. 150 bin öğrenci üniversitede ve okullarda eğitim görüyormuş. Dolayısıyla çok büyük sorumluluk istiyor bu. Belki dünyanın en zengin adamı yapmayacak Enver Bey’in (yaptığını) ama manen en zengin adamı yapacak. Tebrik ediyorum onu” ifadelerini kullandı.

Sabancı ayrıca, "Şimdi ben açıkçası Washington'ı çok iyi bilmiyorum ama hani bazen böyle zengine gidip derler ya dokunayım sana biraz da bana geçsin. Eğer Beyaz Saray'a bu kadar yakınsan muhakkak bir şeyler geçer buraya" yorumunda bulundu.

Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem ise, Amerika'da bir Türk üniversitesine ait kampüsün açılmasıyla ilgili olarak, "Bizim için büyük bir onur, iftihar vesilesi. Çünkü Türkiye'deki eğitim kurumlarının yurtdışında açılması gerekiyor. Dünyanın başkenti olan Washington gibi önemli bir yerde Enver Bey'in bu aktivitesini desteklememek mümkün değil. Zaten ezelden beri başarılı işler yapıyor, çok mutlu oldum, Allah muvaffak etsin. Desteğimizi sürdüreceğiz. Zaten ben de Amerikan Enstitüsü'nün başkanıyım, uğraşıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Kampüsün bulunduğu mekanı "Amerika'nın kalbi" olarak nitelendiren Erdem, "Avantajlarından biri ABD Ticaret Odası, diğeri Beyaz Saray... Türkiye'nin üzerinde durduğu önemli iki nokta. Kalp demektir bu. Kalbin içerisinde bir avantaj" ifadelerini kullandı.

Açılış toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuşmasından alıntı yaparak, "Kerry bir laf söyledi, çok önemli. Biz dedi, bir Boston'lu olarak şunu söylemek istiyoruz, dedi.

Boston'da çok Türk öğrenci var artık, Boston'a, Bostonbul diyoruz, dedi.

Yani İstanbul'un 'bul'u ile Boston'u birleştirip Bostonbul. Şimdi Enver Bey de herhalde yeni bir misyon üstleniyor, Washingtonbul yapacak” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin birlikte çalıştığı Hariet Fullbright ise bu açılışın, eğitim alanında Türk-Amerikan ilişkilerine tesiri konusunda, "Bu vesile ile ilişkiler yeni bir seviyeye yükseldi. Bundan çok memnunum. Gökhan Coşkun ve Bahçeşehir ile son iki yıldır birlikte çalışıyoruz. Mükemmel bir iş çıkartıyorlar. O yüzden bu binayı görmekten çok mutluyum" diye konuştu.

Her iki ülkenin zaten çok yakın ilişkilere sahip olduğunu dile getiren Fullbright, "İlişkiler daha geniş bir alana yayılmış olacak. Yani sadece birkaç öğrenci değil, çok daha geniş bir kesime ulaşılabilecek ve bu gerçekten güzel bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri ile birlikte Lafayette Park'a giden Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, açılışı değerlendirerek, "Harika bir gün. Bahçeşehir Üniversitesi kedi mülküne geçmek üzere kapılarını açtı ve artık Türkiye'nin Washington DC'de Lafayette Park'ın kenarında Beyaz Saray'a 500 metre mesafede bir kampüsünü açıyoruz. Bu kampüste öğrencilerimiz bir dönemi hatta bir yıllarını burada geçirmelerini düşünüyoruz" dedi.

Yücel, öğrencilerin bu imkanı hem dil eğitim alarak, hem de kendi alanlarında bir dönemlik eğitim alarak değerlendirebileceklerini söyledi.

Washington'daki açılış gününü bir Türkiye günü olarak niteleyen Yücel, "Bugün Sayın Başbakan burada. Türkiye'nin çok önemli iş adamları burada. Medyası burada, akademisyenleri burada. Dünkü görüşmelerde de artık Türk-Amerikan ilişkileri en başka bir paradigma gözüyle bakılmaya başlanacak. Ticaret hacmimizin daha da gelişmesi ile ilgili önemli kararlar alınıyor. Şimdi ilk kez de eğitim gündemde. Türk-Amerikan ilişkilerine sadece jeopolitik, stratejik bir ortamdan başka alan, başka ilişkilere geçilmek isteniyor ve eğitim ilişkisi ve işbirliği yapılmak üzere anlaşmalara varılıyor. Bizim de dün bu konuşmaların arifesinde bugün bu kampüsü açıyor olmamız çok örtüştü. Bundan dolayı da çok mutluyuz" dedi.

Sadece Washington'da değil, Kaliforniya'da Silikon Vadisi'nde de teknoloji ile ilgili, mühendislikle ilgili ve teknoloji yatırımı ile ilgili kampüs faaliyeti yürüttüklerini belirten Yücel, aynı zamanda Boston'da bulunan ofislerini de büyütmek istediklerini ifade etti.

Yücel, "Artık Bahçeşehir Üniversitesi sadece bir kampüste değil. 'Kampüsüm Dünya' diye sloganımızı yapmıştık. Fiziksel olarak da bir engel tanımıyoruz. Beyinsel olarak da bir engel tanımıyoruz. Bütün dünya bizim kampüsümüzdür diyoruz" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile