Bahçesinde Kedi Büyüklügünde Farelerin Cirit Attigi Tesis, Yaydigi Kokuyla Mahalleliyi Bezdirdi

Bahçesinde Kedi Büyüklügünde Farelerin Cirit Attigi Tesis, Yaydigi Kokuyla Mahalleliyi Bezdirdi

Sakarya’nin Arifiye ilçesinde yumurtacilik adi altinda kemik yagi üretimi yaptigi öne sürülen tesisin yaydigi kötü koku ve bacalardan akan kurum vatandasi bezdirdi. Adeta kedi büyüklügünde farelerin cirit attigi tesis ile ilgili mahalle sakinleri bir önlem alinmasini istiyor.

Hanli Merkez Mahallesi’nde faaliyet gösteren hayvansal kökenli yem ham maddesi üretim tesisinin yaydigi kötü koku ve bacalardan akan kurum mahalle sakinlerini bezdirdi. Evlerin dibinde olan ve tesisin faaliyetleri esnasinda çalistirdigi kazanlarin olusturdugu titresim mahalleliye adeta deprem korkusunu yasatiyor. Sokakta yikanan çamasirlarini asamadiklarini, pencerelerini açamadiklarini belirten mahalleli, Arifiye Belediyesi’ne defaten sikayet dilekçesi iletmesi ragmen islem yapilmadigini aktardi. Mahalle sakinleri, adeta kedi büyüklügünde farelerin cirit attigi tesis ile ilgili yetkililerden bir yardim istedi. Gerekli önlemlerin alinmadigi takdirde mahalleli tesisin yolunu kendi imkanlariyla kapatacaklarini söyledi.



“Kompresörü çalistirdiklarinda deprem oluyor diye düsünüp evden kaçiyoruz”

Tesisin kazanlari aktif ettigi zaman büyük bir titresim yaydigini belirten mahalle sakini Mustafa Nergis, “Bütün mahalle defalarca bunun için dilekçe verdik, müracaat ettik, ne kadar ikaz ettiysek olmadi. Biz ne kapi ne cami açabiliyoruz, ne de hanimlarimiz bir çamasir asabiliyor. Sabah saatlerinde buralari hep is ve kurum oluyor. Burada birak insan, hayvan bile yasamaz. Bunlara ne kadar rica ettiysek, müracaat ettiysek bir türlü bir çare bulamadik. Kazanlar evimizin dibinde can güvenligimiz hiç yok. Kompresörü çalistirdiklarinda deprem oluyor diye düsünüp evden kaçiyoruz. Makineyi devridaime geçirdikleri zaman çok buhar oluyor ve bir sikisma olup patlasa buralardaki evi degil bütün mahalleyi yok eder. Kümes hayvanlarimiz vardi hepsi öldü” dedi.



“Bütün mahallenin sorunu koku ve kurumlar”

Aracini yikatmasina ragmen kurum izlerinin geçmedigini aktaran Zehra Kaya, “4 yildir bu mahalledeyim ve geldigimden beri ayni sorunlari yasiyoruz arkadaki fabrikadan dolayi. Gece çok sesler oluyor, gürültülü oluyor ve kötü bir koku yayiliyor mahalleye. Onun disinda arabanin üstünde siyah noktalar var. Ben bu arabayi daha iki gün oldu yikattim. Yikatiyorum ama bu siyah noktadan yine de çikmiyor, yapisik kaliyor arabanin üstünde. Bütün mahallenin sorunu koku ve kurumlar. Evlerimize de giriyor, balkonlarimiza oturamiyoruz, ses de çok oluyor. Tirlar gece yarisi geliyor malzeme aliyor ya da bosaltiliyor. Ondan çok rahatsiziz mahalleli olarak. Evin içine asiyoruz çamasirlarimizi, beyazlar zaten hiç disarida olmuyor. Onun disinda da bir çözüm bulunmasi gerekiyor” diye konustu.



“Patladigi anda 4-5 aileyi rahat yok edebilecek kapasitede”

Tesis içinde büyük farelerin dolastigini ve halk sagligini tehlikeye attigini belirten Yavuz Kurt, “18 bin nüfuslu bir mahalle burasi. Burada bir kemik atik tesisi var. Burasi normalde yumurta fabrikasiyiz diyor ama böyle bir sey yok aslinda. Buradan çok pis bir duman çikiyor, çok pis bir koku saliyor. Içinde kedi kadar fareler var, insanlarin sagligini tehdit ediyor. Onun disinda bir is yagiyor, kurum yagiyor burada. Millet burada evinin balkonuna çikip oturamiyor. Biz bunu defalarca valiye, kaymakami, belediyeye bildirdik, bir önlem alacaklar da almadilar. Iki tane evin sirtinda kazanlar var burada. Bu kazanlar Allah muhafaza çok yüksek derecede çalisan bir kazanlar. Patladigi anda 4-5 aileyi rahat yok edebilecek kapasitede. Imza toplattirdik biz mahallenin halkindan belediye, “Tamam, çaresine bakacagiz biz bunlarin” dediler ama hiçbir sekilde bunun çaresine bakilmadi. Bizim derdimiz su; bu vatandasin arkasinda kim var? Nedir? Neden buna bir çare bulamiyorlar? Burasi komple bir site alani oldu yani 18 bin nüfusumuz var bizim burada” seklinde konustu.



“Anlatilamaz derecede mikrop saçan bir yer”

Gerekli önlemin yetkililer tarafindan alinmadigi takdirde kendileri çözüm bulmaya çalisacaklarini aktaran Kurt, “Tamam buraya 30 sene 40 sene önce bir ruhsat verilmis olabilir ama o zaman burada böyle bir yerlesim yoktu. Ama simdi burada bir yerlesim var. Buraya niye müdahale etmiyorlar? Bu pislige, insanlarin sagligini tehdit eden bu tesis adi altindaki isletmeye neden bir sekilde müdahale edilmiyor? Biz tesisle görüstügümüzde, “Buraya vali kaymakam gelince durdurduk” dediler. Ama onlar gidiyor aksam saat 22.00’dan sonra burasi çok degisik bir atmosfere giriyor. Bu bütün hayat olumsuz etkiliyor. Burada kimse camini açamiyor, kimse balkona çikamiyor, kimse elbisesini asamiyor. Arabalarin üstleri komple kurum. Bu sagliga zararli degil de ne? Bunun elle tutulur bir yani yok. Bizim belediye baskanimiz neden bu ise müdahale etmiyor? Neyin üretimini yapiyorlar, onu da bilmiyoruz. Anlatilamaz derecede mikrop saçan bir yer. Ama buna nasil bir önlem aliniyorlar? Belediye bu ruhsati niye iptal edemiyor? Verilmis hak iptal edilmez diye bir sey yok. Dört kere tutanak tutarsin. Eger tesisi düzgün hale getirmiyorsa, çevreye hale zarar veriyorsa burayi kapatirsin. Biz buraya defalarca belediyeye buradan imza toplandi. Ama hiçbir sey yapilmadi buraya. Arifiye Belediyesi’nde ne var? Ya da bu adamin arkasini kollayacak derecede bu kadar mi büyük bir güç var? Biz artik biktik. Bir an önce bunun ilgili mercilere aktarilmasini istiyoruz. Gerekirse biz bu is için eger müdahale etmezlerse burayi kapatacagiz arabalarimizla ya da yolunu kazdiracagiz, buraya girisi çikisi bir sekilde yasaklayacagiz. Buranin çalismamasi lazim onun için biz belediyemizin, belediye baskanimizin bu ise bir an önce el atmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile