Bahçesinde Yaptigi Yelkenliyle Mavi Sulara Açilmaya Hazirlaniyor

Izledigi belgeselden etkilenerek Sakarya'nin Arifiye ilçesindeki evinin bahçesinde 4 kisilik tekne yapan deniz tutkunu ögretmen Yalçin Kusku, emekliligini mavi sularda geçirmek istiyor Yalçin Kusku: 'Önce denizde çirakligimi yapip sonra saglik el verirse izledigim programdaki gibi Türkiye'nin bütün kiyilarini iki üç ay içerisinde dolasmak istiyorum'.

IBRAHIM YOZOGLU - Sakarya'nin Arifiye ilçesinde, emekli olmaya hazirlanan ögretmen Yalçin Kusku, evinin bahçesinde 7 yilda tamamladigi yelkenli tekneyle mavi sulara açilacagi günü iple çekiyor.

Ümit Erdal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde makine ögretmenligi yapan 55 yasindaki Kusku, Türkiye'nin kiyilarini dolasan bir denizcinin yasadiklarini anlatan belgeselden etkilenince kendi teknesini yapmaya karar verdi.

Deniz tutkusu nedeniyle emekliligini mavi sularda geçirmek isteyen Kusku, internetten arastirma yaptiktan sonra 7 metre uzunlugundaki 4 kisilik teknesini bahçede yapmaya basladi.

Evinin bahçesini adeta tersaneye çeviren ve yaklasik 7 yilda tekneyi suya inecek hale getiren Kusku, gerekli islemlerin ardindan mavi sulara açilacak.

- 250 bin liralik tekneyi 80 bine mal etti

Emeklilik dilekçesini okul idaresine veren Kusku, AA muhabirine, belgeseli izledikten sonra denizi kesfetmenin yolunun tekneden geçtigini anladigini belirterek, "2014'ün haziran ayinda basladim, simdi bitti, tekne suya inecek hale geldi." dedi.

Internetten buldugu plana göre yaptigi teknenin 7 yilda bu hale geldigini anlatan Kusku, sunlari söyledi:

"Emeklilik dilekçesini verdim. Teknenin artik suya inme vakti geldi. Planim, Türkiye'nin bütün kiyilarini gezmek ama bunun için usta denizci olmak gerekiyor. Bu da iki üç yil deniz deneyiminden sonra oluyormus. Bu süreden önce 'Iyi bir yelkenli kullanamazsiniz.' diyorlar. Önce denizde çirakligimi yapip sonra saglik el verirse izledigim programdaki gibi Türkiye'nin bütün kiyilarini iki üç ay içerisinde dolasmak istiyorum."

Teknenin özellikleri hakkinda da bilgi veren Kusku, "7 metre uzunlugunda, 4 kisinin yatabilecegi kadar yer, tuvalet ve mutfagi var. 7,5 metre direk boyu var, yani kiyidan bir seyir için yeterli. Iki yelkeni, takma 9,9 beygir gücünde motoru var. Rüzgarin olmadigi zamanda limana yanasmak için motor gerekiyor. Genisligi 2,5 metre, 180 santimetre de yüksekligi var. Teknem biraz daha sig sularda gidebiliyor." ifadelerini kullandi.

Ayni özellikteki teknelerin su anda 200-250 bin lira civarinda oldugunu, kendisinin bunu 75-80 bine mal ettigini vurgulayan Kusku, isteyen herkesin tekne yapabilecegini dile getirdi.

- "Etrafimdaki herkes garip karsiladi"

Böyle islerle ugrasmak için denizi sevmenin sart oldugunu dile getiren Kusku, söyle konustu:

"Sakarya'da denize en yakin mesafe 50 kilometre. Tekne yapma fikrini etrafimdaki insanlara açinca herkes garip karsiladi, güldü ama deniz tutkusu içimizde olunca evimizin bahçesinde tekneyi yapmak hirs oldu. Iklim sartlarindan dolayi üzerini sürekli açip kapattim ama bundan keyif almak gerekiyor. Tekne yapacaksaniz keyif almak zorundasiniz, istemediginiz zaman bunu yapamazsiniz. Denizin sizi çagirdigini, size seslendigini hissetmek zorundasiniz. Yaparken çok büyük keyif aldim ama tekneyi suya indirdigim zaman bu keyif ikiye katlanacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile