BAIB Pandemi Ve Rusya-Ukrayna Savasina Ragmen 1 Milyar Dolarlik Ihracati Asti

BAIB Pandemi Ve Rusya-Ukrayna Savasina Ragmen 1 Milyar Dolarlik Ihracati Asti

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, pandeminin ardindan yasanan Rusya ve Ukrayna savasina ragmen yaklasik 1 milyar dolarlik ihracat sinirini astiklarini belirterek, "Bu bizim için çok sevindirici oldu. Ihracatimiza baktigimizda da 2022 yili ocak ayinda, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 6 civarinda dolar bazinda bir artisimiz söz konusu" dedi.

BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir otelde düzenlenen basin toplantisinda gazetecilerle bir araya geldi. Çavusoglu, yaklasik 2 yili askin süredir ciddi bir pandemi süreciyle mücadele ettiklerini hatirlatarak, bu yeni dönemde de basarili olacaklarina inandiklarini söyledi.

BAIB’in Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsadigini dile getiren Çavusoglu, “Yaklasik 7 bin üye ve 2 bin 500 civarinda son iki yildir aktif ihracat yapan üyemizle yolumuza devam ediyoruz. Ülkemiz ve bölgemiz açisindan ihracatin önemini hepimiz çok iyi

biliyoruz. Bu anlamda hepimiz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ülkemizin çikisinin ihracatla gerçeklesecegine inaniyoruz” diye konustu.



"Kilo bazinda düsüsümüz var"

Subat ayinda Ukrayna-Rusya savasiyla karsi karsiya kaldiklarini ve bu durumun olumsuzluklari da beraberinde getirdigini ifade eden Çavusoglu, “Savasin en büyük etkilerini bölgemiz yasiyor. Ihracat anlaminda bakildiginda en fazla düsüsler bölgemizde yasanmakta. Sanki savas bizim bölgemizde gerçeklesiyor. O nedenle savasin biran önce son bulmasini arzu ediyoruz. Bunun yaninda sevindirici güzel haberler de gerçeklesiyor. Su an itibariyla bölgemiz yaklasik 1 milyar dolarlik siniri asmis durumda. Bu bizim için çok sevindirici oldu. Ihracatimiza baktigimizda da 2022 yili ocak ayinda, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 6 civarinda dolar bazinda bir artisimiz söz konusu. Olumsuzluk kismi ise yaklasik yüzde 23-24 civarinda kilogram olarak bir düsüs var. Bunu eger kilogramlarimizi da düsüs yasamadan gerçeklestirebilirsek, yüzde 30-35 civarinda bir artisimiz söz konusu aslinda. Her ne kadar döviz bazinda artislara sevinsekte hem yurt içindeki hem yurt disindaki maliyetler, lojistik maliyetlerinde bir artis yasiyoruz. En büyük hedefimiz kilogram olarak da hedeflerimizi tutturabilmek. En azindan geçen yilki rakamlara ulasmak” dedi.



"Hollanda listeye girdi"

Ihracatta öncelikli yer bulan sektörler hakkinda bilgiler veren Çavusoglu, ”Ilk sirayi yas meyve sebze, maden, agaç ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, ardindan demir ve demir disi madenler olarak siralaniyor. Ülkeler olarak bakildiginda ihracatimizda ilk sirada Çin, ikinci Almanya, üçüncü, Romanya, dördüncü Rusya ve besinci Hollanda geliyor. Tüm ülkelerde kilogram olarak düsüsler yasiyoruz. Hollanda uzun yillar sonra siralamaya girdi, orada bir artis yasadik. Onun haricinde hem sektörel hem de diger ülke bazinda kilogram bazinda düsüsler yasadik” seklinde konustu.



"Limana agirlik veriliyor"

BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, bundan sonra çalismalara hiz vererek ihracat yapilan ülke sayisini arttirmayi hedeflediklerini kaydetti.

Çavusoglu, limanla ilgili bir toplanti yapacaklarini dile getirerek, “Limanda bizim koordinasyonumuzda bir toplanti olacak. Ciddi bir talep var. Limanla ise baslamak istedik. Eger orada gerçek beklentilerimizi karsilayacak sekilde hizli bir yatirim sürecine girersek bölgemiz ihracatin katlanarak büyüyecegine inaniyoruz. Bu yatirimlar için kollari sivadik” dedi.

"Yönetimde kadinlarin eksikligini hissediyor ve üzülüyoruz" da diyen Çavusoglu, kadinlarin daha fazla etkin olmalari için çalisacaklarini bildirdi.

"Pazar çesitliligi için çalisiyoruz"

Pazar çesitlendirme noktasinda ciddi çalismalarinin oldugunu dile getiren Çavusoglu, “Afrika pazarina yogunlasacagiz. Uzak Dogu ile ilgili çalismalarimiz var. Bu noktada THY ile görüsmelerimiz devam ediyor. Hemen her ülkede ciddi çalismalar sergiliyoruz. Mevcut çalistigimiz ülkelerde de derinlesmek istiyoruz. Yeni ülkelerin girisiyle hizimiz daha da artacak. Eskiden geri dönüsler çok uzun süre olurdu, simdi 2-3 ay içinde geri dönüs alabiliyoruz” dedi.



"Üretimimizi arttirmaliyiz"

Çavusoglu, ihracat kaynakli gida fiyatlarinin yükseldigini düsünmediklerinin altini çizerek, “Üretimi arttirmak için desteklere ihtiyaç var. Enerji, petrol, gübre gibi konularda eger destekler olursa biz fiyatlama anlaminda çok farkli yerlerde oluruz. Gidanin ne kadar önemli oldugunu savas zamaninda gördük. Hindistan olayinda da görüyoruz. Hindistan biranda bugday ihracatini yasakladi. Kendi gidamizi fazlasiyla üretirsek, elimizdeki imkani kullanirsak daha rahat ederiz. Gidaya ayricalik tanimamiz gerekiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile