Bitlis’teki temaslarının ardından Ahlat ve Adilcevaz ilçelerini ziyaret eden Bakan Ağbal’ı Tatvanlılar davul, zurna ve halaylar ile karşıladı. Tatvan sahilinde gezerek vatandaşlarla sohbet eden Ağbal burada kendisine ikram edilen ayranaşının tadına baktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal daha sonra Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) üyeleri ile Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Yahya Eren Konuk Evi bahçesinde onuruna düzenlenen yemeğe katıldı.
Burada BETAV Başkanı Ahmet Eren, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ve Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu birer konuşma yaptılar. Ardından kürsüye çıkan Bakan Ağbal, yemeğe katılanlara hitap ederek, "Sabahtan bu yana Bitlis’i, Tatvan’ı, Ahlat’ı, Adilcevaz’ı geziyorum. Gördüklerim karşısında çok etkilendim. Bitlis kadim bir kent ve Anadolu coğrafyasındaki bin yıllık medeniyetin beşiğidir. O kadar güzel insanları var ki bütün gezdiğim yerlerde bizleri gönülden karşılayan kardeşlerime teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmasına şöyle devam eden Bakan Ağbal, "Geçtiğimiz yıl ülke olarak büyük bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Allah hiçbir zaman bizi böyle bir garabetle karşı karşıya getirmesin. Alçak darbe girişimi sonrasında ekonomi sekteye uğradı. Bugün bir yıl öncesine göre bakıyorum, ekonomimiz gayet iyi gidiyor. Üretim, yatırım ihracat ve tüketim tarafından açıklanan rakamlar ekonominin 15 Temmuz öncesi dönemden bile daha iyi duruma gittiğini gösteriyor. 2010 ile 2016 arasında Türkiye ekonomisi yıllık ortalama 6.7 büyüdü. Global krizden sonra ilk yıllar belki daha fazla ama büyük bir büyüme performansı yakaladık. Darbenin bütün etkilerine rağmen şu anda 2017’de de yüksek büyüme oranını yakalayacağımızı söyleyebilirim. Açıklanan rakamlar ekonomide çarkların döndüğünü gösteriyor. Birinci çeyrekte yüzde 5 büyüdük, ikinci çeyrekte daha fazla oranda büyüyeceğiz. Üçüncü çeyrekte daha büyük büyüyeceğiz. Yüzde 5-6 oranında büyümeyi söyleyebiliriz. Bu hepimizi sevindiriyor. 15 Temmuz sonrası oluşan bir hava vardı. Hükümet olarak büyük inisiyatifler aldık. Bütçe açığımızı yukarı çekti. Ama KGF, KOBGEB vergi indirimleri ekonomide moralleri yükseltti. Yatırımcılarla görüşüyoruz piyasalarla ilgili olumlu dönüşler alıyoruz" diye konuştu.
"Önümüzdeki dönemlerde ekonomi ile ilgili önemli değişiklikleri açıklayacağız"
Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki dönemlerde ekonomiyle ilgili bazı yasal düzenlemelere gideceklerini belirterek şunları söyledi:
"Hükümetin en öncelikli gündemini ekonomi oluşturacak. Şu anda ekonomi koordinasyon kurulundu bir çok konuyu konuşuyoruz. Bunları tamamladıktan sonra meclisin açılmasıyla kapsamlı yasal düzenlemeleri meclise getireceğiz. Bir kaç konu ile ilgili yasal çalışmalarımız var. bunlardan en önemlisi yatırımın üretimin istihdamın önünü açan vergi yükündü eşitliği adaleti öngören düzenlemelerdir. Türkiye’yi rekabetçi yapan bir düzenlemeyi meclise getireceğiz. Katma Değer Vergisi Kanunu sistemi işletmeler üzerinde yük oluşturuyor. burada reform yapacağız. bir iki ay içinde onu da kamuoyunun gündemine getireceğiz. üretimle ilgili yeni çalışmalar yapılıyor. Önemli düzenlemeleri paylaşacağız."
"Türkiye’nin yüzde 5-6’dan düşük bir büyümeye tahammülü yok"
Bakan Ağbal, Türkiye’nin büyüyeme ihtiyacı olan rakamları yakalayacaklarını belirterek, "2019’a giden bir süreç var. Mahalli idareler ve hükümet seçimi var. Şu anda gündemde bir seçim olmadığına göre, güçlü bir hükümet görevde olduğuna göre bizlerin ekonomiye odaklanmamız lazım. Yüzde 5-6’den düşük bir büyümeye tahammülü yok. Gençlerimiz iş ve aş istiyor. Bu nedenle daha büyük büyüme oranlarını yakalamamız. lazım. Bunları daha çok reformla yapmamız lazım. Bitlis’te üniversitelerimiz bütün kentlerde kurduk. Binaları yapıyoruz, öğretim elemanlarını istihdam ediyoruz ama yetmez. Binalarla ya da öğretim elemanlarıyla Türkiye’nin ihtiyacı olan büyüme rakamlarını yakalayamayız. Daha fazla inovasyona yatırım yapacağız. Türkiye şu anda milli gelire göre yüzde 1 Ar-Ge’ye para harcıyor. Rekabet içinde olduğumuz ülkelerde bu 3 katı. Bizim buna daha çok kaynak ayırmamız lazım. Bilimsel araştırmalara, girişimciliğe daha çok kaynak ayıracağız. Türkiye o zaman ihtiyacı olan büyüme rakamlarını yakalayabilir. Eğitime erişim noktasında olağan üstü başarı yakaladık. Şimdi eğitimde kaliteye yatırım yapmamız lazım. Gençlerimizi özellikle dijital ekonominin gerektirdiği zihniyete hazırlamakla mükellefiz. 30 yılda cep telefona hayatımızın meşgalesi oldu. 30 yıl sonra robota dayalı üretimin hayatımızın içine ne kadar girdiğini göreceğiz. Bilgi işlemde son yıllarda yakalanan ivme çok çarpıcı. Önümüzdeki rekabet çok daha yıpratıcı, sıkıntılı. Gençlerimize çok daha yatırım yapacağız bu sayede Türkiye yüksek büyüme oranlarını sürdürebilir şekilde devam ettirecek ve refah artacak. 17 yıl öncesiyle kıyaslandığı zaman çok büyük mesafeler kat ettik ama daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Ağbal'a Davullu Zurnalı Karşılama
Bitlis’te çeşitli temaslarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal’a Tatvan’da davullu zurnalı karşılama yapıldı.