SAHA EXPO 2022 Savunma Havacilik ve Uzay Sanayi Fuari açilisinda konusan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Dünyanin ve bölgemizin birçok faktör nedeniyle hassas bir süreçten geçtigi, güç dengelerinin sürekli degistigi bu dönemi yasiyoruz. Ülkeler sinir güvenliginin saglanmasindan siber alanin korunmasina kadar birçok alanda savunma yatirimlarini arttirmakta ve uluslararasi alanda çok yönlü iliskiler gelistirmektedir. Türkiye de gerek savunma ve güvenlik alaninda yaptigi atilimlar ile gerekse diger ülkelerle kurdugu çok boyutlu iliskilerle uluslararasi alanda özne haline gelmis, ülkemizin etki alani üç kita, ilgi alani ise bütün dünya olmustur. Buna bagli olarak ülkemize yönelik risk ve tehdit yelpazesi de maalesef genislemistir. Böyle bir ortamda reel politik verilerle hareket ederek gelismeleri yakindan takip eden ve bu gelismeler karsisinda pro aktif davranan Türkiye, bölgesinde istikrar saglayan ve güven veren ülke konumundadir. Kahraman Mehmetçik de hudut namustur anlayisi ile hudutlarimizin güvenligini saglamakta, terörü kaynaginda yok etme stratejisi ve terör nerede ise hedef orasidir anlayisi ile yurt içinde ve sinir ötesinde basta FETÖ, PKK, YPG ve DEAS olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi artan bir siddetle mücadele etmekte, denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimiz ile semalarimizi azim ve kararlilikla korumakta, egemenlik ve bagimsizligimiz ile güvenligimizi saglamaktadir. Biz tüm komsularimizin hudutlarina, egemenlik haklarina daima saygili olduk. Bizim tek amacimiz ülkemizin ve milletimizin güvenligini saglamaktir. Komsularimizdan da beklentimiz egemenlik haklarimiza saygi göstermeleri ve ulusalararsi hukuka, akla, mantiga uygun davranmalaridir" ifadelerini kullandi.
Provokatif eylemlere ve söylemlere ragmen Yunanistan ile diyalog kanallarini sürekli açik tutmaya çalistiklarini söyleyen Bakan Akar, "Biz sorunlara barisçil çözüm önerileri ile yaklasirken bilinen bazi Yunanli siyasetçiler kendi ’megali idea’ hayallerini örtmek için yeni Osmanli diye bir söylem uydurdular. Bu söylemle akillarinca Türkiye’yi yayilmacilikla suçluyorlar. Halbuki asil yayilmaci kuruldugu günden bu güne yedi asamada üç kat genisleyen ve burnumuzun dibine kadar gelip sürekli Türkiye’yi tahrik ve tehdit eden Yunanistan’in ta kendisidir. Bu Yunan siyasiler kendi sahsi emel ve ihtiraslarini gözeterek yaptiklari açiklamalarla Yunan halkina da büyük zarar vermekte, iki ülke arasinda barisa giden yolu sabote ve tahrip etmektedirler. Yunan siyasilerin gerçeklikten uzak, akildan ve hukuktan kopuk tüm yaklasimlarina ragmen biz sayin Cumhurbaskanimiz liderliginde baris ve istikrar için, Ege’nin ve Akdeniz’in bir dostluk denizi olmasi, tüm zenginliklerin adil sekilde paylasilmasi yönündeki gayretlerimizi sürdürmeye devam edecegiz. Ancak aramizdaki sorunlari uluslararasi düzeye tasimakla övünenler ve birilerinden medet umarak haklarimizi gasp edeceklerini düsünenler çok iyi bilmelidir ki haklarimiza ve menfaatlerimize yönelik oldu bittilerle ve bir takim dayatmalara asla müsaade etmedik, etmeyecegiz. Tarihte oldugu gibi Kibris dahil Ege ve Dogu Akdeniz’deki menfaatlerimizi korumakta azimli, kararliyiz ve çok sükür buna da muktediriz. Yunanistan Türkiye’yi bir tehdit olarak degil de güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefik olarak görmeyi basarabilirse bu hem ülkemiz, hem bölgemiz hem de NATO adina büyük bir kazanim olacaktir. Temennimiz bunun biran önce anlasilmasi, gerçeklesmesidir. Nitekim tahil ve esir anlasmalari, Türkiye’nin yapabilecekleri hakkinda son iki örnektir" açiklamalarinda bulundu.
Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada güçlü konumunu sürdürebilmesinin en önemli sartlarindan birinin yerli ve milli savunma sanayisi oldugunu vurgulayan Akar, "Hemen her alanda oldugu gibi özellikle savunma alaninda pek çok ilke imza atan ülkemiz Türkiye, yerli ve milli imkanlarla ürettigi ve sahada kendini kanitlayan kara deniz ve hava sistemleri ile somut kazanimlar elde etmistir. Savunma sanayiinde elde edilen tecrübe birikimi ile birlikte bir zamanlar hayal olan birçok konu çok sükür bugün gerçege dönüsmüstür. Artik kendi tüfegimizi, topumuzu, insansiz hava aracimizi, füzemizi, helikopterlerimizi, gemimizi üretebilen bir ülke haline gelmis ulunuyoruz. Insallah en kisa zamanda kendi muharip uçagimizi, tankimizi da üreten ülkeler arasina girecegiz. Yapacagiz uçagimizi da yapacagiz, tankimizi da yapacagiz. Artik cin siseden çikti. Durmak yok. Yapacagiz. Büyük emek, sabir ve kararlilikla ortaya koydugumuz yüksek teknolojiye sahip yerli ve milli savunma sanayi ürünlerimizle teçhiz edilen Türkiye Silahli Kuvvetleri hudut güvenliginden terörle mücadeleye, denizlerimizin ve semalarimizin korunmasindan uluslararasi baris ve istikrarin saglanmasina kadar pek çok alanda üstlendigi görevleri basari ile yerine getirmektedir. Artik kendi ihtiyaçlarimizin yani sira asta KKTC Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarina da cevap verebilecek durumdayiz" seklinde konustu.
Güçlü ve büyük Türkiye’nin yolunun ekonomik ve teknolojik bagimsizliktan geçtiginin altini çizen Akar, "Bu nedenle milli teknoloji hamlesi ülkemiz ve yarinlarimiz için hayati önemlidir. Bu hedef dogrultusunda gelecegin savunma ihtiyaçlarina yönelik çalismalar da araliksiz devam etmektedir" diye konustu.
Türk Savunma sanayi kuruluslarinin dünya ölçeginde geldigi seviyenin gurur verici oldugunu belirten Akar, "Biz insan kaynagimiza, potansiyelimize ve savunma sanayi firmalarimiza güveniyoruz. Kritik teknolojilerde azami ölçüde yerli ve milli savunma sanayiine ulasacagimiza ve ülkemizi uluslararasi alanda teknoloji ihraç eden en güçlü ülkelerden biri konumuna tasiyacagimiza da tüm kalbimize inaniyoruz" dedi.
Bakan Akar, 'Asil Yayilmaci Yunanistan'in Ta Kendisidir'
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Asil yayilmaci kuruldugu günden bu güne yedi asamada üç kat genisleyen ve burnumuzun dibine kadar gelip sürekli Türkiye’yi tahrik ve tehdit eden Yunanistan’in ta kendisidir. Bu Yunan siyasiler kendi sahsi emel ve ihtiraslarini gözeterek yaptiklari açiklamalarla Yunan halkina da büyük zarar vermekte, iki ülke arasinda barisa giden yolu sabote ve tahrip etmektedirler" dedi.



















