Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin'in başlattığı 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine uygun şekilde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na (EİT) üye ülkelerin bulunduğu bölgede bir ulaşım koridoru oluşturmak istediklerini belirterek, 'Elbette ki koridorun Asya ile Avrupa arasındaki en önemli halkasının da Türkiye olmasını istiyoruz. Türkiye'deki demiryollarının yapılması için Çin ile de görüşmelerimiz devam ediyor.' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılan 13. EİT Liderler Zirvesi'ne katılan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulaşım altyapılarını yeterli seviyeye getirmenin ülke ekonomisinin 'olmazsa olmazı' olduğunu ifade etti.
Türkiye'de bakanlık olarak projeleri yaparken sadece yerel ölçekli düşünmediklerini anlatan Arslan, 'Bu bölgede de özellikle EİT'nin içinde bulunan 10 ülkenin birbiriyle bağlantısı ve ticareti kolaylaştırması adına ulaştırma koridorlarının tamamlanması, bunları da hem Asya ile Avrupa arasındaki orta koridorun da tamamlayıcısı haline getirilmesi önemli. Biz de bunu yapıyoruz.' diye konuştu.
Bakan Arslan, iş birliği için yapılan zirvelerde ağırlıklı olarak ekonomik konuların ele alındığını belirterek, 'Yine bu zirvelerde ekonominin olmazsa olmazı ulaştırma koridorlarını, bütün ülkelerin bir koridoru tamamlayacak şekilde planlamaları masaya yatırılıyor. Bu konuda Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Türkiye'den Avrupa'ya gidecek koridor ile İran üzerinden Türkiye'ye gelecek ve Avrupa'ya gidecek koridor önemli. Biz de bütün bu projeleri birlikte değerlendiriyoruz. Zaten Bakanlar seviyesinde de zaman zaman bir araya geliyoruz ki bu koridorları birlikte planlayalım, yol alalım diye. Bu zirve de onların daha üst şemsiyede bütün ülkelerin bir arada değerlendirme yaptığı ve nihai karar verdiği şekilde geçiyor.' ifadelerini kullandı.
Türkiye lojistikte köprü konumunda
Yük taşımcalığında Türkiye'nin köprü konumunda olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
'Ülkemiz en kısa yol anlamında köprü konumunda. Karadeniz'in kuzeyinden Rusya üzerinden giden koridorlar var, İran'ın güneyinden denizaşırı giden koridorlar var ama onlar çok zaman aldığı için dolayısıyla hem zaman hem maliyet anlamına geliyor. Halbuki Türkiye üzerinden giden koridor, ekonomik olmayan taşımaları dahi ekonomik hale getirebilecek kısalığa avantaja sahip. Cumhurbaşkanı'mızın da zirve de özellikle vurguladığı gibi, biz bu ana koridorların tamamlayıcısı olarak büyük projeleri planlıyoruz ve yapıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlarken ve üzerinde demiryolu olması planlanırken bu ana koridoru tamamlayıcısı olarak düşünüldü. Marmaray projesi Bakü-Tiflis- Kars projesiyle birlikte Avrupa ile Asya arasında demiryolunu kesintisiz hale getiren bir proje. Bence zirve çok verimli ve çok olumlu geçti. Tabii sayın Cumhurbaşkanı'mız seviyesinde katılım olması da çok daha iyiydi.'
Arslan, Osman Gazi Köprüsü'nün, Avrupa'ya gidebilecek bir koridorun tamamlayıcısı niteliğinde olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Hava taşımacılığı alanında da bakıldığında İstanbul'daki 3'üncü havalimanı hem ülkemiz açısından hem de dünya açısından hava koridorunu tamamlamak adına çok önemli. Deniz limanlarını da bu koridorların tamamlayıcısıolarak planlıyoruz. Bunlar ülkemiz için önemli projeler ancak bu coğrafya için ve özellikle EİT içindeki ülkelerinin taşımalarının Avrupa'ya gidebilmesi adına da bir koridorunönemli tamamlayıcıları mahiyetinde. Ülkedeki taşımacılığıkolaylaştırıyoruz ancak onunla da yetinmiyoruz ülkemizin dünya ticaretinden daha fazla payalabilmesi adına büyük ulaştırma koridorlarını da tamamlamış oluyoruz.'
Bakan Arslan, Türk tırlarının İran üzerinde yaşadığı sıkıntıların zirvede gündeme geldiğini dile getirerek, 'Sadece İran değil, Tacikistan, Türkmenistan, birçok ülkeyle ikili görüşmeleryapıldı. İki ülke arasındaki problemler, çözümleri, beklentiler, bunlar zaten masayayatırılıyor.' dedi.
'Bir Kuşak Bir Yol' projesi
Çin'in başlattığı 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi'ne değinen Arslan, şöyle devam etti:
'Ülkemizin doğusundan batısına demiryolunu kesintisiz hale getirerek, bölünmüş yollarla birlikte Türkiye'de ulaşımı kesintisiz hale getiriyoruz. Orta Asya'ya erişimin orta koridor üzerinden sağlanmasını ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya geçişi kolaylaştırıyoruz. Bunlar projenin bence önemli bir tamamlayıcısı. Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine uygun olarak bu coğrafyada bir koridor oluşturmak istiyoruz. Elbette ki koridorun Asya ile Avrupa arasındaki en önemli halkasının da Türkiye olmasını istiyoruz. Türkiye'deki demiryollarının yapılması için Çin ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu çok olumlu ilerliyor. Türkiye'de belki vatandaş seviyesinde 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi henüz çok anlaşılamamış olabilir ama Türkiye'nin karar vericileri Cumhurbaşkanı'mız başta olmak üzere Türkiye'nin ulaştırma koridorlarını planlayanlar olarak bu projeyi çok iyi biliyoruz ve inanıyoruz.'
Bakan Arslan: Bu coğrafyada bir koridor oluşturmak istiyoruz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Çin’in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine uygun olarak bu coğrafyada bir koridor oluşturmak istiyoruz. Bu koridorun Asya ile Avrupa arasındaki en önemli halkasının da Türkiye olmasını istiyoruz." dedi.