Bakan Atalay'dan Anayasa Paketi Değerlendirmesi

Bakan Atalay'dan Anayasa Paketi Değerlendirmesi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay anayasa paketinin Salı ya da Çarşamba gününe kadar hazırlanacağını söyleyerek, "Bu anayasa paketiyle yargıya demokrasi gelecek" dedi.

  İl Kültür Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda " Büyük Türkiye Vizyonu " başlıklı konferans veren Bakan Atalay , anayasa paketini değerlendirdi . Bakan Atalay konuşmasında paketin bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldığını ifade ederek , " En çok tartışılan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ' nun ( HSYK ) yapısı ile ilgili . Onunla ilgili yanlış anlaşılmalar oluyor , keşke olmasa , iyice okunup çalışılsa . Tamamen yargı kendisi oluşturuyor . Siyaset kesiminden kimsenin gönderdiği kişiler yok . Üyelerin yarısını hakimler
seçiyor . Kürsüye ilgi veriyoruz . Bugüne kadar iki yüksek mahkeme oraya üye seçiyor . Bir de adalet bakanımız ve müsteşarı . Bu tasarı ile yarısını 10 tanesini kürsü seçiyor . Yani çalışan 1 ' inci sınıf hakimler seçiyor . Yargı mensupları kendi aralarında seçecekler . Bir anlamda yargıya ilk kez demokrasi giriyor " diye konuştu .
Bakan Atalay konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi :
" Anayasa paketini en geç önümüzdeki Salı ya da Çarşamba gününe kadar hazırlayacağız . Paketin genel özelliği , bu bir demokrasi paketidir . Bu bir insanlığı daha ön plana çıkartan bir pakettir . Yurtdışına çıkmama kararı keyfi olmayacak , yargı kararı ile olacak . Kişinin özel hayatı kendi kişisel verileri , ombudsmanlık diye bir mekanizma gelecek . O da bireyi korumak için . Anayasa Mahkemesi ' ne bireysel başvuru hakkı olacak . O kadar önemli ki Anayasa Mahkemesi ' ni insan hakları mahkemesi haline getiriyoruz .
Anayasa Mahkemesi üst yargı organımız . Uluslararası ülkelerde yüksek mahkemelerin temel özelliği daha fazla insanı , haklarını ve özgürlüklerini koruyan mahkemedir . Türkiye ' de mevzuatın kendisine yüklediği görevler ve yapısal sorular olarak Anayasa Mahkemesi siyasi partileri kapattı . Sanki yasaklayıcı bir imaj var . İnsan haklarıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' ne gitmeden önce Anayasa Mahkemesi ' ne gitmesini sağlayacağız . Böylece uluslararası standartta insan haklarıyla ilgili hassasiyeti olan bir
mahkeme olacak . Bundan çok memnun kalmaları lazım . Topluma bunları iyi anlatmak durumundayız . Yanlış yorumlanacak bir durum yok . Anayasa değiştirilmesi ciddi bir iş . Bizim yaklaşımımız herkes teklif getirsin . Eleştirsin , alternatif getirsin , tartışılsın , olgunlaşsın . Anayasa ile ilgili hazırlığımız 2007 seçimlerine dayanır . O dönem önce hazırlandı sonra partimizle ilgili kapatma davası olunca yürümedi . Şimdi iyi bir paket hazırlandı . Muhalefete de açtık . Ama muhalefet tabii dikkatinizi çekmiştir , üzücü .
Muhalefet partileri ilk ' Bizim tutumumuz belli , destek vermeyeceğiz ' gibi açıklamalar oldu . Bu cümleler çok üzücü . Siyasi partiler bu konuları oturup çalışması lazım . Partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ettik . Türkiye ' nin meselelerini dert edinen her kurumda anayasa taslağı ile ilgili çalışmalar var . Anayasa değiştirilmesi kaçınılmaz . "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile