Atalay, Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşanabilecek saldırıların spontane (anlık, kendiliğinden) geliştiğini, planlı olmadığını dile getirdi. Olayların büyümesinde spor amigolarının etkin rol aldığını dile getiren Atalay, vatandaşların arasına nifak sokanlara karşı son derece hassas davrandıklarını, bu konuda hiç bir müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, beraberinde Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile birlikte İnegöl'de incelemelerde bulundu. Helikopterle İnegöl Stadı'na inen Bakan Atalay'ı, Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve protokol üyeleri karşıladı.
Önce İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne geçen Atalay, burada Emniyet Genel Müdürü Köksal, Vali Harput, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Alaağaçlı, Kaymakam Durmuş Gencer, İlçe Jandarma Komutanı İbrahim Yağız ve Milletvekili Kızılcıklı ile toplantı yaptı. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından İnegöl Belediye'sine geçen Atalay, burada sivil toplum örgüt temsilcileriyle bir araya geldi.
Görüşmelerin ardından basının karşısına çıkan Bakan Beşir Atalay, olayı, yaşandığı ilk andan itibaren yakından takip ettiklerini ifade etti. Vali Harput kontrolünde bilgi akışının sürdüğünü bildiren Atalay, Ankara'dan görevlendirdiği istihbarat ekibinin de olayların başlangıcı ve gelişimini inceleyerek raporlaştırdığını dile getirdi. Atalay, olaylardan en fazla zararı İnegöl halkının gördüğünün altını çizdi.
"OLAYLARIN FİTİLİNİ ADİ BİR TARTIŞMA ATEŞLEDİ"
İnegöl'de istenmeyen olayların bir tartışma yüzünden çıktığını anlatan Atalay, şöyle konuştu: "Bu olay, başlangıcı itibari ile Türkiye'nin her tarafında yaşanabilecek bir asayiş olayıdır. Daha önceden yaşanan bir alış-veriş ve özelliklede bir halk otobüsü şoförü ile gençler arasında yol verme ve korna çalma sebebiyle çıkmış bir olaydır. Başlangıcının siyasi hiç bir nedeni yoktur. Kavgaya karışan beş şahıs gözaltına alınmıştır. Ancak bu olay birileri tarafından, toplum galeyana getirilerek provoke edilmeye çalışılmıştır. 'PKK insanlarımızı öldürdü' gibi tamamen yanlış ifadelerle insanlar, Emniyetin önüne toplanmıştır. Olaylara karışanların aşırı alkollü oldukları ve bilinçsiz oldukları belirlendi. Hatta polis araçlarını alkolle yakmaya çalışmışlardır, merkezin camlarına bira şişeleri fırlatmışlardır. Olayın olduğu akşam, gerçekleşen konser nedeniyle olay kitlesel bir boyuta dönüşmüştür. Güvenlik güçleri olaya müdahale etmişler ve yapılan görüntülü tespitlerle şu ana kadar 53 kişi gözaltına alınmıştır."
Karakol önünde toplanan yaklaşık bin kadar vatandaşın büyük bölümünün olaylara seyirci kaldığını aktaran Atalay, 250 kişilik grubun saldırıları sürdürdüğüne işaret etti.
"SİYASİ BİR BOYUTU YOK, SPONTONE GELİŞTİ"
Olayların siyasi veya ideolojik boyutunun bulunmadığına işaret eden Bakan Beşir Atalay, spontane gelişen olayın cehalet nedeniyle bu boyutlara ulaştığını ifade etti. Bir takım kışkırtıcıların söylemlerinin halkı galeyana getirdiğine işaret eden Atalay, spor amigolarının bu olayda büyük rolü olduğunu, halkın emniyetin önüne kadar sürüklenmesinde önemli rol oynadıklarını kaydetti.
İnegöl'de daha önce benzer olayların yaşanmadığının altını çizen Atalay, "İnegöl'de etnik temele dayalı veya başka bir sebeple böyle kitlesel bir karşı karşıya geliş söz konusu olmamıştı. Şu andan itibaren de her şey normale dönmüştür. Ancak bu olaya karışanların hepsi tespit edildi, gözaltına alındı. Biz emniyet olarak görevimizi yaptık ve yargıya teslim ettik." diye konuştu.
"BASIN DA DAHA HASSAS OLMALI"
Vatandaşları provoke eden ve olay çıkaranlara asla müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Bakan Atalay, şu görüşleri dile getirdi: "Vatandaşlarımızın arasına nifak sokanlar en hassas noktamızdır. O konuda hiç bir müsamaha olamaz. Halkımıza bunu yaşatanlar konusunda gerekli cezalar verilecektir. Kimsenin suç işleme ayrıcalığı olmaz. Hiç kimse devletin ve milletin yerine geçemez, milleti koruyamaz. Bu tür provokasyonlara hiç bir şekilde izin vermeyeceğiz. Bu konuda basın çalışanı arkadaşlarımızı da uyarmak istiyorum. Bu olayda olduğu gibi hemen 'Kahve basıldı' gibisinden haberlerle toplumu rahatsız edecek haberler yapmayınız. Bu konularda reyting kaygısı gütmeden, haberi önce ben gireyim diye düşünmeden duyarlı ve hassas davranmanızı rica ediyoruz."
Bakan Beşir Atalay, polislerin yaralandığı olaylarda, polis merkezi ile belediye binasının zarar gördüğünü kaydetti. Bir belediye ve bir emniyet otosu yakıldığını, 12 emniyet aracının kullanılamaz hale geldiğini aktaran Atalay; 2 ambulans, 5 sivil araç ve 9 işyerinin de zarar gördüğünü sözlerine ekledi.
İNEGÖL'ÜN İL OLMASI İÇİN BAŞBAKAN'A TEKLİF GÖTÜRECEK
Bakan Atalay, olayların temelinde ulaşım sistemindeki sıkıntıların yaşandığını, bunun da yeniden gözden geçirileceğini kaydederek, "İnegöl'ün nüfusu 213 bin. 280 polisi var. Takviyeye ihtiyaç var mı? Onu araştırıyoruz. Valimiz zaten takviye yaptı. İnegöl'ün il olmasıyla ilgili talepleri de aldım. Başbakanımız ve hükümet üyelerimize götüreceğim. Kimse İnegöl'ün güvenliği için endişe etmesin. Nüfusa paralel olarak yetersizlik varsa takviyeler yapılacak." şeklinde konuştu.