Bakan Avcı’dan ‘özel Okullarda Sınıflandırma’ Sistemine İlişkin Açıklama

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin okula veya eğitim kurumlarına dönüştürülmesi sürecinde birtakım teşvikler öngördüklerini söyledi.

Özel okullarda sınıflandırma sistemine değinen Avcı, okulları oteller gibi yıldızlamak için değil, teşviklerden yararlanacak özel okulları nesnel olarak ölçebilmek için böyle bir sınıflandırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.


Bakan Nabi Avcı, Pendik The Green Parak Otel’de katıldığı ‘Uluslararası Dil Eğitimi Konferansı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlköğretim ve ortaöğretimde okullaşma ve okula devam oranlarında son birkaç yıldır çok ciddi bir yükseliş olduğunu kaydeden Bakan Avcı, “Son 1 yıl içinde bile yüzde 2-3’lük oranlarda okula devam oranlarında artış sağladığımızı görüyoruz. Yeterli mi? Tabii ki yeterli değil, daha da artıracağız. Ama bunu zorunlu devamdan, gönüllü devama dönüştürmek istiyoruz. Bugüne kadar aldığımız tedbirler daha çok zorunlu devamı sağlamayı başarmış gibi görünüyor. Ama çocuklarımız için okullarımızı daha cazip, dolayısıyla daha gönüllü devama teşvik edici hale getirmemiz gerekiyor. Onun için de çalışmalar var. Okul mimarisinden sınıf içi stratejilerine, öğretmen hizmet içi eğitimlerine kadar her alanda çocuklarımız için okullarımızı daha çekici mekanlar haline getirmek konusunda konferanslarda tartışıyoruz. Çocuklarımız için eğitim ortamlarımızı hem daha sağlıklı, hem deha güvenli, hem de daha güvenli hale getirebiliriz” dedi.

Özel okulların sınıflandırılmasına yönelik sisteme ilişkin bir soruya da karşılık veren Avcı, bu konuda yanlış anlamalar oluştuğunu söyledi.

Bakan Avcı, “Sanki oteller gibi bir yıldızlı, beş yıldızlı tasnifi yapılacak gibi algılandı, bu doğru değil. Dershanelerin okula veya eğitim kurumlarına dönüştürülmesi sürecinde birtakım teşvikler öngörüyoruz. BU teşviklerin hangi kurumlara, hangi ölçütlerle verileceğini belirleyebilmek için onları tasnif etmemiz gerek. Dolayısıyla okullarımızı oteller gibi yıldızlamak için değil, teşviklerden yararlanacak özel okullarımızın hangi teşviklerden, ne oranda yararlanabileceklerini nesnel olarak ölçebilmek için böyle bir sınıflandırmaya ihtiyacımız var. Bu tabi okula giden öğrencilerimizin sınıflandırılması anlamına gelmez, tam tersine okullarımızın hangi düzeyde desteği ihtiyacı olacak, hangi düzeyde teşvik almaya hak kazanacak bunları belirlemek için yaptığımız bir çalışma. Tabii özel okullar arasında rekabeti teşvik eder mi? Bir ölçüde edebilir, o da yararlı olur ama asıl bizim için okulları sınıflandıracak olan okullarımızın akademik başarılarıdır. Her okul akademik başarısıyla diğerlerinin önünde olmakla övünebilir. Onu da nesnel kriterlere bağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, bir basın mensubunun “Çalışma ne zamana yetişebilir?" sorusuna ise, “Bunlar tek başına yürüyen süreçler değil. Dershanelerin dönüşüm süreci de bunun içerisinde, teşvik süreçleri de bunun içerisinde, yabancı dili eğitiminin kalitesinin artırılması gibi konular birbirini desteklen, tetikleyen, güçlendiren veya erteleyen konular. Onun için şu tarihte şunu yapacağız, bu tarihte bunu yapacağız değil, hep birlikte yürüyen süreçler. Ama bu yazı bu bakımdan çok yoğun geçireceğiz. İnşallah okullarımızı hem fiziki şartlar bakımından, hem müfredat bakımından, hem öğretmenlerimizin mesleki becerileri bakımından, çocuklar açısından çok daha çekici ortamlara dönüştürmek için bu tür çalışmaların büyük katkısı olacak” yanıtını verdi.

Okulların cuma günü kapanacağına da hatırlatan Avcı, öğrencilere iyi bir yaz tatili dileyip, öğretmen ve yöneticilere ise gayretleri ve çalışmaları için teşekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile