Bakan Avcı Ve Japon Mevkidaşı Shimomura'nın Ortak Basın Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Japonya'daki mesleki liseler ve meslek yüksek okullarını bütünleştiren uygulamanın incelenmesi amacıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in Haziran ayında bu ülkeye gideceğini bildirdi.

Avcı, Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı Hakubun Shimomura ile bir restoranda, eğitime ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Avcı, Shimomura ile Kasım ayında Japonya'da görüştüklerini hatırlatarak, iki ülke arasında eğitim alanında zaten var olan ilişkilerin, nasıl daha ileriye taşınacağının ele alındığını söyledi.

Türkiye ve Japonya'nın mesleki ve teknik eğitim konusunda yoğun bir işbirliği içerisinde olduklarını dile getiren Avcı, bu işbirliğini artıracak projeler üzerinde görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Uluslararası Türk-Japon Üniversitesinin bugünkü durumunun gözden geçirildiğini aktaran Nabi Avcı, Eskişehir'de kurulacak olan Yüksek Teknoloji Üniversitesine Japon akademisyenlerin destek vermesi konularının ele alındığını belirtti.

Avcı, görüşmelerde, üniversiteler arasında arkeoloji alanında işbirliği yapılması ve kardeş okul projelerinin genişletilmesi konusunda da mutabakat sağlandığını kaydetti.

Bakan Avcı, "Japonya'da uygulanmakta olan mesleki liselerle, meslek yüksek okullarını bütünleştiren uygulama konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Mezunlarına yüzde 100 istihdam sağlayan bu uygulamanın somut örneklerini görmek üzere, Haziran ayının 10'unda Sayın Kavranoğlu ile Müsteşarımız Sayın Tekin Japonya'ya gidecekler ve bu uygulamanın Türkiye'de nasıl uygulanabileceği, Türkiye'nin bundan nasıl yararlanabileceği konularında incelemelerde bulunacaklar" diye konuştu.

Nabi Avcı, Japonya ile dijital eğitim içerikleri konusunda da işbirliği yapacaklarını da dile getirdi.

-Japon öğrencilere Türklerin fedakarlıkları anlatılıyor

Japon Bakan Hakubun Shimomura ise Bakan Avcı'ya, geçen yıl Nisan ayından beri Japon okullarında okutulan "ahlak kitabı"ndan bahsettiğini belirterek, kitabın bir ünitesinde, 1985 yılında, İran-Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan 200'ün üzerindeki Japon vatandaşının, Türk hükümetinin çabalarıyla nasıl tahliye edildiğinin ve Türk yardımseverliğinin anlatıldığını söyledi.

Shimomura, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tahran'dan tahliye edilmesi gereken fazla sayıda Türk vatandaşı olmasına rağmen onları karayoluyla tahliye ettirip, Türkiye'nin uçaklarını Japon vatandaşlarına tahsis etmesinin, bu örnek davranışın arka planına değinmeye gayret ettik. Bunun içerisinde, 1890 yılında, Japonya'ya yaptığı ziyaretten dönüş yolunda bir deniz kazasına uğrayan Ertuğrul Fırkateyni'nin olayını da bu konuyla ilişkilendirerek, çocuklara anlattık.

Tüm ortaokul öğrencilerine bu konuyu anlatarak, ülkeler arasındaki ilişkileri ve uluslararası ölçekte gösterilen karşılıklı dayanışma ve yardımlaşmaların önemini hissettirmek yoluyla dünya barışına, insanlığın mutluluğuna faydalı olacak nesiller yetiştirme amacına hizmet eden, gerçek uluslararası değerlere sahip bir yaşantıya öğrencilerimizi yönelten bir eğitim materyali olması bakımından, Türkiye ve Japonya ilişkileri, kitaba bir örnek olarak konmuştur."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile