Bakan Bağış: Müzakere Sürecinde Kıbrıs Konusu İstismar Edilmemeli

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Müzakere sürecinin üzerinden haksız bir takım baskıların, engellerin, Kıbrıs konusunun istismar edilmesinin artık ortadan kalkması gerekmektedir." dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Müzakere sürecinin üzerinden haksız bir takım baskıların, engellerin, Kıbrıs konusunun istismar edilmesinin artık ortadan kalkması gerekmektedir." dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bağış, yeni kurulan Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilk yabancı konuğunu ağırladığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanlığı’nı kurmasının, tam üyelik hedefi konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirten Bağış, "Hala Türkiye’nin ekseni ile ilgili endişeleri olanlar varsa, onların da bakış açılarını gözden geçirme vakitleri gelmiştir." diye konuştu.

12 Haziran seçimlerinde, Türkiye’nin 3. dönemde de oylarını artırarak iktidara geldiğini dile getiren Bağış, "Meclis, milletin beklentilerini yerine getirerek, reform sürecinin en önemli motoru olmayı sürdürecek." dedi.

Türkiye’nin fasılların açılıp açılmamasından bağımsız olarak reformları hayata geçireceğini dile getiren Bağış, "Komisyonun üyelik müzakerelerinin canlandırılması için üye ülkeler nezdinde daha fazla çaba sergilemesini bekliyoruz." şeklinde konuştu. Bağış, Türkiye’nin AB mahallesinin dışlanmış çocuğu olmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Eski karalama defterlerinin çöp tenekesine atılıp, yeni beyaz sayfalar açmak için uygun bir zaman olduğunu kaydeden Bağış; bunun içinde diyalog, dayanışma ve dürüstlüğün ön planda olması gerektiğini aktardı.

Müzakere sürecinin üzerinden bir takım baskıların, engellerin, Kıbrıs konusunun istismar edilmesinin artık ortadan kalkması gerektiğini ifade eden Bağış, “Bugün gelinen noktada ne AB’nin Türkiye’nin üyeliğini ne Türkiye’nin AB sürecini Kıbrıs konusuna ipotekleme lüksünün olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de, AB’de, Kıbrıs’ta üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi durumunda sorunlar aşılabilir.” diye konuştu.

Bağış, Eylül ayında daha kapsamlı bir buluşmanın Brüksel’de gerçekleşeceğini kaydetti.

"VİZE İLE İLGİLİ YENİ ÖNERİLERLE ÜLKEMİZE GELMELERİ BİZİ MUTLU ETTİ"

Bağış, şöyle devam etti: “Vize ile ilgili bazı yeni yapıcı önerilerle ülkemize gelmiş olması bizi mutlu etti. Kendisinin aktardığı önerileri hükümetimizin diğer üyeleri ve Başbakanımız ile değerlendirdikten sonra bizim de karşı görüşleri Eylül ayındaki toplantıda kendisine aktarma imkanımız olacak… Bizim nihai hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 65 ülkeye vizesiz girebildikleri gibi en çok ticari ilişkilerimizin olduğu, en çok yatırımlarımızın olduğu, en çok kültürel-ticari ilişkilerimizin olduğu, ayrılmaz bir parçamız olarak gördüğümüz AB üyesi ülkelerine de vizesiz gidebilmelerini sağlamak.”

"Önümüzde sıkıntılar var." diyen Bağış, "Ancak bu sorunları çözecek kadar güçlüyüz, azimliyiz. Güçlükleri birlikte aşacağımızı ümit ediyorum." dedi.

Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise, reformların sürekliliğinin önemine vurgu yaptı. TBMM’nin reform sürecinde hayati bir öneme sahip olacağına inandığını kaydetti. Yeni Anayasa hazırlıklarında tüm paydaşların seslerini duyurabildiği bir süreç yaşanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. İstanbul ve Ankara’da çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu dile getiren Füle, CHP ve BDP ile de görüşeceğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile