Bilgin, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul ile İzmir arasındaki seyahat süresini düşürecek Körfez Geçiş Köprüsü ve otoyol inşaatındaki son durum, Çanakkale Boğazı'na inşa edilecek köprü ile yeni otoyol projelerinin sorulması üzerine Bilgin çalışmaların, programın da önünde bir hızla gerçekleştiğini söyledi. Bilgin, "İstanbul ile İzmir arasındaki yol 433 kilometre uzunluğunda. Biz bu otoyolu bitirdiğimizde mevcut yol 90 kilometre kısalmış olacak ama şu an 8-10 saat süren seyahatleri, 3-3,5 saate indiriyoruz" diye konuştu.
İstanbul-Bursa arası seyahat süresinin de yaklaşık 1 saate düşeceğine işaret eden Bilgin, şöyle konuştu:
"Körfez Geçiş Köprüsü, dünyanın özellikli köprülerinden biri. 252 metre kule yüksekliği, 36 metre genişliği, bin 550 metre ayaklar arasında açıklık, 2 bin 682 metrelik uzunluğu ile birlikte dünyanın 4'üncü en uzun köprüsü. Köprünün kedi yolu kazasından sonra tekrar sistemler kuruldu. Ana taşıma telleri çekiliyor, bunlar da kısa süre içinde bitecek. Köprünün tabliyelerini aralık başında yerleştirmeye başlıyoruz, 35 gün sonra da tamamı bitmiş olacak. Aralık sonu, ocak başında köprünün tabliye yerleştirme işlemi tamamlanıyor. Ondan sonra izolasyon test işlemleri var. Köprüyü mart ayında trafiğe açacağız. Bundan önce Altınova-Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kısmı bu yıl başı itibarıyla trafiğe veriyoruz. Mart ayı geldiğinde köprü bağlantısını da yaptığımızda, İstanbul'dan Gemlik'e kadar olan kısım, köprü de dahil olmak üzere hizmete verilmiş olacak."
Kemalpaşa-Torbalı arasında 6,5 kilometrelik kısmın da dün hizmete verildiğini anlatan Bilgin, "Yatırımın bütün noktalarında inşaatımız süratle devam ediyor. Planımız şu; mart sonu itibarıyla İstanbul'dan Gemlik'e kadar köprü dahil kesintisiz geçilmiş olacak. 2016 sonunda Bursa'ya kadar ulaşmış olacağız ve 2018 sonu itibarıyla bütün kesimleri bitirip yolumuzu hizmete vermek için gayret gösteriyoruz. İhalede 2020 öngörülmüştü, böylece yaklaşık 2 yıl önce bu yolu tamamlayarak hizmete vermiş olacağız. Türkiye'de çok önemli bir arteri otobanla bağlayarak, halkımızın hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.
- Çanakkale Köprüsü ihalesi
Bilgin, Çanakkale Köprüsü'nün toplam uzunluğunun 3 bin 869 metre olacağını söyledi. Bu köprünün stratejik açıdan da büyük önem taşıdığını vurgulayan Bilgin, "Anadolu'nun Trakya'ya ve Avrupa'ya erişiminde İstanbul dışında bir alternatifle bağlamış olacağız. Bütün giriş noktamız İstanbul ve burada yapılan yatırımlar ne olursa olsun, alternatifini oluşturmak zorundayız. Dolayısıyla İç Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun, Akdeniz'in, İstanbul hariç Trakya ve Avrupa ile bağlantısını sağlamış olacağız hem demiryolu ile hem de karayolu ile. Karayolu ile ilgili kısımda projeler ve 2016 yılının ilk yarısında inşallah ÇED tamamlandığında, bir de YPK'ya müracaat ettik, incelemeler devam ediyor. Yap-işlet-devret modeli ile önümüzdeki yıl bu işin ihalesini yapmayı planlıyoruz. Bir de tren yolu var; bu konuyla ilgili proje hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu projeye yönelik kısımla ilgili çalışmaları başlatmış, ihaleleri yapmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
- "Edirne'den Gaziantep'e kesintisiz otoyol"
Bilgin, Türkiye'deki mevcut otoyol uzunluğunun 2 bin 285 kilometre olduğunu, 2023 hedeflerinde bunu 8 bin kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı. Bunun için bir otoyol seferberliği başlattıklarını kaydeden Bilgin, "Kuzey Marmara Otoyolu dediğimiz kesimin şu an 3. köprü ile bağlantısı yapılan 95 kilometrelik otoyolu da içeren kısmın Asya yakasında, Akyazı'dan itibaren Kurtköy'e bağlantısı için 187 kilometrelik bir yolun ve bu yolun Avrupa yakasındaki Kınalı-Odayeri kesimi için 149 kilometrelik kısmın zaten ihalesine çıkmıştık. Fakat burada güzergahla ilgili bir proje değişikliği ihtiyacı hasıl olduğu için, bu yolun 149 ve 187 kilometrelik ihaleleri önümüzdeki yıl mart ayında gündeme alınmış durumda, ilk ihalelerini yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Ankara-Niğde otoyolu ve Ankara-Delice yolunun bütün projelerinin hazır olduğunu, ihaleye çıkacak noktada bulunduklarını bildiren Bilgin, sadece ÇED raporlarının beklendiğini, bunun da yıl sonuna kadar ÇED'leri bittiğinde, yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkacaklarını dile getirdi. Bilgin, Ankara-Niğde otoyolunu tamamladıkları zaman, Edirne'den Gaziantep'e kadar kesintisiz bir otoyol koridorunu oluşturmuş olacaklarını belirtti.
İstanbul Boğazı üzerine inşa edilen 3. köprü inşaatı ve bağlantı yollarının hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Bilgin, çalışmaların çok iyi gittiğini söyledi.
Kendisinin de geçen hafta cumartesi köprüde incelemelerde bulunduğunu anlatan Bilgin, köprünün bin 408 metre açıklığında olduğunu ve birçok özelliğinin bulunduğunu ifade etti. Bilgin, şöyle devam etti:
"3. Köprü, 320 metrenin üzerindeki kule yüksekliği ile birlikte aslında dünyanın en yüksek kulesine sahip, 59 metre tabliye açıklığı, 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş karayolu ve ortasından bir gidiş geliş demiryolu projesiyle dünyanın en geniş tabliye uzunluğuna sahip. Bu köprüde de bütün 59 tabliyenin yerleştirme işlemi var. Bu tabliyelerden 38 tanesi, her iki yakadan da 19'ar tanesi geçen hafta sonu itibarıyla yerleştirilmiş durumda. Sadece 21 tabliyemiz var ama bu tabliyenin yerleştirilmesi zaman alıyor. Ayrıca hava koşullarının rüzgar ve deniz dalgasının belirli bir seviyede olması lazım. Buradaki sürati tabiat şartları da belirlemiş oluyor. Normal programımızla inşallah yıl sonu itibarıyla köprünün tabliye yerleştirme işlemleri bitecek."
Bilgin, köprünün, Kınalı-Odayeri ile Kurtköy-Akyazı bağlantı yollarına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
Gelecek yılın mayıs ayı itibarıyla 3'üncü köprünün bağlantı yollarıyla hizmete açılacağını ifade eden Bilgin, "Böylelikle İstanbul'un trafiğini çok önemli tıkanıklık noktasında aşmış olacağız. Özellikle ağır taşıtlar açısından trafik kısıtlamaları var, ağır taşıt trafiği de buraya yönlendirildiğinde önümüzdeki yılın mayıs ayından itibaren ülkemiz çok önemli bir esere daha sahip olmuş olacak" dedi.
Diğer yatırımların da devam ettiğini anlatan Bilgin, Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına değişik alternatiflerle ana arterleri oluşturacak otoyolları bir an önce devreye sokmanın vaktinin geldiğini söyledi.
(Bitti)
Bakan Bilgin AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (4)
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprüye ilişkin, "Önümüzdeki yılın mayıs ayı itibarıyla köprümüzü, bağlantılı otoyolları ile birlikte hizmete vereceğiz. Ağır taşıt trafiği de buraya yönlendirildiğinde ülkemiz çok önemli bir esere daha sahip olmuş olacak" dedi.