Bakan Bilgin Açiklamasi 'Türkiye 250 Milyar Dolarlik Ihracat Hedefine Dogru Devam Ediyor'

Bakan Bilgin Açiklamasi 'Türkiye 250 Milyar Dolarlik Ihracat Hedefine Dogru Devam Ediyor'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "21. Yüzyil Türkiye yüzyili olacak iddiasi vardir rahmetli Özal’in. Bu iddia bugün büyüyerek devam ediyor. Türkiye 250 milyar dolarlik ihracat hedefine dogru devam ediyor. Türkiye birçok alanda basta savunma endüstrisi olmak üzere kendi ürünlerini üretiyor. Türkiye’nin üretim gücünün artmasi Türkiye’nin bagimsizliginin yükseldigi temellerdir

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin uygulanmasi ve bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmalarinin desteklenmesi yoluyla isgücü piyasasina nitelikli isgücü saglanmasini amaciyla düzenlenen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Uluslararasi Konferansi’nin 2’nci günü, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’in katilimiyla devam etti. Konferansa Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’in yani sira AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Baskani Müstesar Laurent Guirkinger ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Baskani Adem Ceylan da katildi.

Konferansta bir konusma yapan Bakan Bilgin, “Türkiye geç sanayilesmis bir ülkedir. 19. yüzyili esas alirsak 20. yüzyilin ilk yarisinda da bazi çabalarimiz olmasina ragmen sanayilesme konusundaki yogun çabalarin görünür somut ürünler verdigi dönem 1950’den sonra bilhassa da 70’li yillarda artarak ilerledigi bir zamana rastlamaktadir. Geç sanayilesmis olmanin bir sonucu dünyayla yarismada teknoloji ve bilgide geriden basliyorsunuz. Ama son yillarda bu konuda birçok engeli hizla asamaya basladi.

Bugün üniversitelerimizde dünya çapinda bilim adamlarimiz ve edebiyatçilarimizin oldugu ve her alana Nobel ödülü alacak insanlarimizin oldugu bir dönemden geçiyoruz. Bu bir anlamda zincirin kirildigi, geri kalmislik tartismalarinin geride birakildigini gösteriyor. Yani sanayilesme sürecinde ileriye dogru gidiyoruz” dedi.



“29 Ekim’de Türkiye yeni bir otomotiv endüstrisi dalgasinin içerisinde kendi yerli otomobilini sahaya indirecek”

Konusmasinda Türkiye’nin ihracat ve otomotiv alaninda yaptigi yatirimlarin oldukça önemli oldugunu söyleyen ve bir çok alanda Türkiye’nin yeni bir asamada oldugunu söyleyen Bakan Bilgin, “Ihracat ürünleri içerisindeki sanayi ürünlerinin payini da ölçebiliriz. Bunu Türkiye’nin birçok alanda dünyanin ileri ülkeleriyle yaristigi teknolojilerde yaptigimiz yatirimlardan görebiliriz. Birçok sahada yeni bir asamada oldugumuzu herkes biliyor. Otomotiv endüstrisine geç girdik. Ben 90’li yillarin basinda bir otomotiv arastirmasi yapmistim. O zaman içten yanmali motorlar çagi geçerliydi, hakimdi. Geç kaldigimizi bir raporla tespit etmistik. Bugün Insallah 29 Ekim’de Türkiye üstelik de yeni bir otomotiv endüstrisi dalgasinin içerisinde kendi yerli otomobilini sahaya indirecek” dedi.



“Her alanda yetismis nitelikli girisimci ve teknokrat zümremiz var”

Bakan Bilgin konusmasinin devaminda Türkiye’nin her alanda yetisen mühendis, teknokrat ve girisimcisi oldugunu belirterek, “Türkiye’nin birçok üniversitesinde özel bilgiler üretiliyor. Bu biyolojiden tutun tip alanina oradan mühendislik sahasina kadar üretiliyor. Ama daha önemli olan bir sey var. Artik bu bilgiler teorik olarak ne laboratuvarda ne de kitaplarda kaliyor? Nerede kaliyor bunlar artik üretime yansitiliyor. Her alanda bunlari üretime yansitacak yetismis bir teknokrat ve daha da önemlisi girisimci zümremiz var. O girisimciler dünyanin her bölgesinde herkesle rekabet yapabilecek üretim gerçeklestiriyorlar. Onlarin bilimsel olarak bu post endüstriyel çagi harekete geçirecek üretim gücünü, harekete geçirecek, onu yönetecek niteliksel emekleri bu defa bilgi ve kol ekmegini bir araya getirecek bir mesleki yeterlilik formasyonunu kazandiracak kurumsal çabalara ihtiyaç var” dedi.



“21. yüzyil Türkiye yüzyili olacak iddiasi büyüyerek devam ediyor”

Son olarak 21. yüzyilin Türkiye yüzyili olacagini söyleyen Bakan Bilgin, “21. Yüzyil Türkiye yüzyili olacak iddiasi vardir rahmetli Özal’in. Bu iddia bugün büyüyerek devam ediyor. Neyle devam ediyor; Türkiye 250 milyar dolarlik ihracat hedefine dogru devam ediyor. Türkiye birçok alanda basta savunma endüstrisi olmak üzere kendi ürünlerini üretiyor. Türkiye’nin üretim gücünün artmasi Türkiye’nin bagimsizliginin yükseldigi temellerdir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile