Bakan Bolat'tan 'Gümrük Birligi' Açiklamasi

Bakan Bolat'tan 'Gümrük Birligi' Açiklamasi

Ticaret Bakani Ömer Bolat, “AB Komiseri Varhelyi, önümüzdeki 1 Temmuz’da baslayacak Macaristan’in AB Konseyi dönem baskanligi sirasinda AB Komisyonu’nun tavsiye raporunun islerlik kazanmasi ve Gümrük Birligi’ni genisletme konusundaki müzakerelerin baslamasi noktasinda olumlu adimlar beklediklerini ifade etti. Bunu ziyadesiyle olumlu bir gelisme olarak degerlendiriyoruz” dedi.

Ticaret Bakani Bolat, Avrupa Birligi (AB) Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. Bakanlik binasinda yapilan ikili ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan Bakan Bolat açiklamalarda bulundu. Bolat, AB Komiseri Varhelyi ile görüsmesinde Gümrük Birligi, vize süreçlerinin kolaylastirilmasi yönünde atilabilecek adimlar ve AB ile Türkiye arasindaki ikili ticaret konularinin ele alindigi bilgisini verdi. AB Komiseri Varhelyi ile ele alinan konular arasinda bulunan Gümrük Birligi’nin modernizasyonunun büyük önem tasidigini dile getiren Bakan Bolat, “AB Konseyi henüz tavsiye raporunu kabul edip, AB Komisyonu’na Gümrük Birligi’ni genisletmek için müzakerelere basla yetkisi vermemisti. Geçen nisan ayindaki gayriresmi AB Konsey zirve toplantisinda AB Daimi Temsilciler Komitesi’ne bu konuda söz konusu tavsiye raporunu görüsme ve çalismalara baslama görevi verildi.

AB Komisyon Üyesi Varhelyi, bunun pozitif, olumlu ve ileri bir adim oldugunu ifade etti.

Ve önümüzdeki 1 Temmuz’da baslayacak Macaristan’in AB Konseyi dönem baskanligi sirasinda bu AB Komisyonu’nun tavsiye raporunun islerlik kazanmasi ve Gümrük Birligi’ni genisletme, hizmetler sektörüne, yatirimlara genisletme konusundaki müzakerelerin baslamasi noktasinda olumlu adimlar beklediklerini ifade etti.

Bunu ziyadesiyle olumlu bir gelisime olarak degerlendiriyoruz. Türkiye ile Avrupa Birligi arasindaki Gümrük Birligi’nde iki tarafin da rahatsiz oldugu bazi ticari konular vardi. Bu noktada AB tarafinin Türkiye’nin bu konudaki çalismalarini olumlu degerlendirdiklerini ifade ettiler” diye konustu.



“Diger ülkelerin vatandaslarina göre Türklerin vize basvuru reddinin yüzde 16.5‘a geriledigini söyledi”

Görüsmede vize konusunun da gündeme geldigini kaydeden Bakan Bolat, “AB Komisyonu olarak üye ülkelere ve onlarin disislerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin vize basvurulari ve çok girisli ve uzun süreli vize almasi noktasinda bir koordinasyon çalismasi yürüttüklerini ve olumlu tavsiyede bulunduklarini ifade etti.

Diger ülkelerin vatandaslarina göre Türk vatandaslarinin basvurularinda özellikle vize basvuru reddinin yüzde 16.5‘a geriledigini söyledi.

Vatandaslarimizin gerek ticaret, gerek turistik, gerek egitim, gerek akademik, kültürel sanatsal çalismalari için AB ülkelerine vize basvurularinda bir artis var. Geçen yil yüzde 30’luk bir artis olmus. Sayin Varhelyi’nin bize açiklamasina göre AB Komisyonu, üye ülkelere Türkiye’deki elçilik ve konsolosluklarindaki gerek insan kaynagi, gerekse donanim yönünde kapasite artisina gitmeleri gerektigi tavsiyesinde bulunmus. Kotalar noktasinda özellikle karayolu tasimacilarinin ikili ve transit kotalarinin bitmesi ve bunlarin arttirilmasi konusunda da üye ülkelere tavsiyede bulunduklarini ifade ettiler” seklinde konustu.



“Avrupa Yatirim Platformu sektörler için düsük finansman maliyetli proje kredileri tahsisi yapacak”

Bakan Bolat, Varhelyi ile ele alinan konular arasinda Avrupa Yatirim Platformu’nun da oldugunu kaydetti.

Bakan Bolat, 2026 yilinin basindan itibaren uygulamaya girecek 10 milyar euro bedelli platformdan Türkiye’nin de sektörel projeler noktasinda yararlanabilecegini belirterek, “Avrupa Birligi, yakin zamanda Avrupa Yatirim Platformu adinda mekanizma olusturdu. Türkiye’nin de bu platformdan sektörel projeler noktasinda yararlanabilecegini ifade etti.

Önümüzdeki yilin basindan itibaren uygulamaya girecek. Toplam 10 milyar euro bedelli Avrupa Yatirim Platformu çesitli sektörler için çok çok düsük finansman maliyetli proje kredileri tahsisi yapacak. Türkiye’deki firmalarimiz, sektörlerimizle bu yatirim platformundaki finansal imkanlara basvurmak için projelerini sunabilecekler” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile