Bakan Bozdag Açiklamasi 'Diyarbakir'da 397 Vefat, 54 Tutuklama'

Bakan Bozdag Açiklamasi 'Diyarbakir'da 397 Vefat, 54 Tutuklama'

Adalet Bakani Bekir Bozdag, Diyarbakir’da 397 kisinin hayatini kaybettigini, 902 kisinin yaralandigini açikladi. Bakan Bozdag, arama kurtarma faaliyetlerinin 1 bina hariç tamamladigini da vurgulayarak 245 süpheliden 54’ünün tutuklandigini belirtti.



Diyarbakir’da deprem sonrasi yikilan 7 bina ile ilgili incelemelerin ardindan Diyarbakir GAMER’de degerlendirme toplantisi gerçeklestiren Adalet Bakani Bekir Bozdag, enkazdan 397 kisinin öldügünü açiklarken, 902 kisinin yaralandigini ve 39 kisinin ise tedavisinin devam ettigini açikladi.

Bakan Bozdag, 7 enkazdan 6’sinin tamamen tamamlandigini 1’inin ise arama kurtarma ve enkaz kaldirma çalismasinin sonuna gelindigini hatirlatti. Bozdag, “Ülkemizin depreme ugrayan diger illerinde oldugu gibi Diyarbakir ilimizde de 6 Subat günü büyük bir deprem felaketine maruz kaldi. 6 Subat günü Diyarbakir büyük bir seferberlik ilan edildi. Gelinen noktada Diyarbakir ilimizde 1 hariç içinde insan yasayan binalardan yikilanlarin tamamindaki arama, kurtarma ve enkaz kaldirma çalismalari tamamlanmistir. Kalan 1 binada ise arama kurtarma ve enkaz kaldirma çalismalarinin sonuna gelinmistir. Kisa bir süre içerisinde bu binadaki arama kurtarma ve enkaz kaldirma çalismasi da tamamlanacaktir. Bugüne kadar yürütülen faaliyetler çerçevesinde enkazdan çikarilan vatandaslarimizdan, 397 vefat etmistir. 902 yarali çikarilmistir. Bunlardan 863’ü tedavileri yapilmak suretiyle taburcu edilmistir. Halen hastanelerimizde 39 yaralinin tedavi gördügünü ifade edebilirim” dedi.



“245 kisi süpheli, 54 tutuklama”

Kamuoyunda sadece müteahhitlere dönük sorusturma yapildigi iddialari ve degerlendirmeleri yapildigi gibi iddialarin ve degerlendirmelerin hiçbirisinin gerçegi yansitmadiginin altini çizen Bakan Bozdag, “Isin dogrusu binanin insasindan insasinda denetiminde kullaniminda sorumlulugu olan herkesin kusuru ayri ayri degerlendirilmektedir. Bu çerçevede binalarin müteahhitleri, yapi denetim elemanlari, belediyelerde görevli ve yetkili fenni mesuller binada mevzuata aykiri tadilat yapanlar, kolon kesenler dahil olmak üzere ihmali ve kusuru oldugu degerlendirilenler farksiz sorusturulmaktadir. Çalismalarin yürütüldügünü ifade etmek bugüne kadar hakkinda islem yapilan süpheli sayisi 245, tutuklanan süpheli sayisi 54, hakkinda adli kontrol verilen süpheli sayisi 47, yakalama karari çikarilan ama henüz yakalanmamis süpheli sayisi 7, gözalti talimati verilen 45, gözaltinda olan kisi sayisi ise 27, süphelilik vasfi degerlendirilen kisi sayisi su anda 29, yurt disinda oldugu tespit edilen 4, öldügü tespit edilen 10, ifadeleri alinan 22 süpheli bulundugunu buradan ifade etmek isterim. Süpheliler tespit edildikçe haklarindaki tedbir kararlari dahil ceza mahkemesi kanunu çerçevesinde yapilmasi gereken her sey eksiksiz yapilmaktadir” diye konustu.



“Yagma ve hirsizlikta 319 süpheli, 235 kisi tutuklandi”

Hirsizlik olaylari ve yagma hadiseleriyle ilgili sanki Türkiye’de büyük bir yagma faaliyeti varmis gibi haberler yapildigini belirten Bozdag, ellerindeki istatistiki veriler bu haberlerin dogru olmadigini ortaya koydugunu aktardi. Bozdag, “Yagma yok ama yalan çok. Böyle iddialarin, böyle iddialarin da hukuk tarafindan sorusturuldugunu cumhuriyet savcilarimizin geregini yaptigini buradan ifade etmek isterim. Vaka sayisi 319, süpheli sayisi 255, tutuklanan 235 süpheli 249, hakkinda adli kontrol karari verilen süpheli 27, yakalama karari çikarilan süpheli 28, gözalti sayisi 8 oldugunu ifade etmek isterim” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile