Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de ilk ‘sofraya güvenli üretim‘ projesinin Mersin‘de uygulanacağını açıkladı. Mersin’in tarım ve hayvancılık alanında envanterinin çıkarılacağını belirten Çağlayan, "Dünyanın en güvenli ürünü burada yetiştirilecek. İhracatta hiçbir zorluk yaşanmayacak. 50 yıl aradan sonra ilk defa Japonya’ya greyfurt ihraç ettik. İnşallah çilek de ihraç edeceğiz. Narenciyedeki sorunlar bir süreç gerektiriyor, ancak narenciyedeki ton başına 125 dolarlık, çilek, üzüm ve sütteki desteğimiz devam edecek." dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)’Nin Mersin’in Silifke İlçesinde düzenlediği toplantıya katıldı. Vatandaşlar ile bir araya gelen Bakan Çağlayan, sivil toplum kuruşlarının ve üreticilerin istek ve taleplerini dinledi. Mersin‘in doğulusuyla batılısıyla, kuzeylisiyle güneylisiyle Alevisi ve Sünnisi ile Türkiye‘nin bir mozaiği, bir aynası olduğunu açıklayan Çağlayan, "Siyaset yapmayı düşünmüyordum, Sayın Başbakanımız mersin’in kalkınması için böyle bir ekip kurdular. Ben artık en yeni Mersinliyim. Mersinli, Silifkeli olmaktan, bu kente hizmet etmekten büyük şeref ve onur duyuyorum." dedi.
Türkiye‘nin ihracatta önemli gelişmeler sağladığını, bu nedenle ihracatın da her zaman desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Yaş meyve sebze ihracatı 2, 2 milyar Dolar seviyesinde. Sektörün 2023 yılı hedefi ise 10 milyar dolardan fazla. Bu 10-12 yıl önceki Türkiye‘nin tüm ihracatına denk gelir. Bu gelişmeyi çok önemsediklerini belirten Çağlayan, "Üreticinin taleplerini devletin imkanları doğrultusunda değerlendiriyoruz. Narenciye için biliyorsunuz önceden 75 dolar destek açıklamıştık. Ancak daha sonra gelen talep doğrultusunda bunu ton başına 125 dolara çıkardık. İhracatta demelerimizi mahsup sistemine göre yapıyoruz. Ödemeleri en geç 2 aya ödüyoruz. Ama hevesimiz kursağımızda kaldı. Biz bu çalışmayı yaparak, üreticimiz ihracatçımız zamanında para alsın diye çırpınırken, ana muhalefet partisi gidip, buna itiraz davası açtılar. Yine bu paralar 1-1, 5 sene ödenmeyecek. Bunu size şikayet ediyorum. Her şeye muhalefet etmek adına buna muhalefet etmek, işçime, çiftçime muhalefet etmektir. Zamanında alınmayan para, para olmaktan çıkar. Ama bu durumda mahsuplarla ilgili arkadaşlara talimat verildi. 2010 yılına kadar ödenmeyen tüm mahsupları nakdiye çevirip ödeyeceğiz. Hazine ve Maliye ile de görüşüp, bundan sonraki süreçte de nakdi yapabilmek için yoğun olarak çalışacağız. Mersinin bu yıl ki ihracat hedefi de 5 milyar dolara çıkardık, hayırlı olsun." dedi.
"SİLİFKE ÇİLEĞİNİ DÜNYAYA UÇURACAĞIZ"
Mevcut durumda Türkiye‘nin tüm dünyaya yaş meyve sebze ihracatının devam ettiğini açıklayan Çağlayan, tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi, kendilerinin de üreticinin alın terini koruyup, kollamaya devam edeceklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Silifke için çileğin ne olduğunu biliyorum. Ancak ömrü kısa olduğu için taşımacılığı zor olan çileğin, daha kolay ihraç edilmesi için yeni bir anlaşma yapıyoruz. THY ile bir görüşme yapıyoruz. Çileğin en hızlı bir şekilde gereken yere ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Artık çileği uçuracağız. Uçan çileğimiz olacak."
Atayurt Beldesinde çilek tarlasını gezen Çağlayan, daha sonra Silifke de ilçe esnafını ziyaret etti. Akşam Silifke Belediye Başkanının oğlunun düğün törenine katıldıktan sonra ilçeden ayrıldı
Bakan Çağlayan: Silifke Çileğini Thy İle Dünyaya Uçuracağız
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de ilk ‘sofraya güvenli üretim‘ projesinin Mersin‘de uygulanacağını açıkladı.