Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Ermenistan'la Ilk Toplanti Moskova'da'

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Ermenistan'la Ilk Toplanti Moskova'da'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Bizim edindigimiz izlenime göre ilk toplanti Ermenistan’in bu yönde bir arzusu var Moskova’da gerçeklesecek. Ilk toplantinin disinda biz temaslarin dogrudan olmasini arzu ediyoruz” dedi.

Bakan Çavusoglu, bakanligin Fatin Rüstü Zorlu Salonunda diplomasi muhabirleri ile bir araya gelerek, yil sonu degerlendirme toplantisi düzenledi.

Küresel olarak inis çikisin yogun oldugu bir yil yasandigini dile getiren Bakan Çavusoglu, gerginligin azaltilmasi yönünde yapici olarak atilacak adimlarin devam edecegini belirtti.

Ermenistan ile iliskilerin normallesmesi konusunda her iki tarafin özel temsilci atadigini hatirlatan Çavusoglu, “Bundan sonra özel temsilcilerin telefonla önceden görüsüp ikili yüz yüze görüsme için bir tarih belirlemesi yer belirlemesi gerekiyor. Bizim edindigimiz izlenime göre ilk toplanti Ermenistan’in bu yönde bir arzusu var Moskova’da gerçeklesecek. Ilk toplantinin disinda biz temaslarin dogrudan olmasini arzu ediyoruz. Niye iki tane özel temsilci atadik? Çünkü dogrudan görüssünler diye. Charter uçuslarin da baslayacagini söyledim” diye konustu.



“Bizim sartlarimiza uyarsa havaalanini Katar’la birlikte isletiriz”

Kabil Havalimani’nin isletilmesi yönündeki son gelismeler hakkinda bilgi veren Bakan Çavusoglu, Taliban yönetiminin farkli ülkelerden teklifler alabilecegini ve bunun da dogal oldugunun altini çizdi. Katar’la birlikte anlasmaya varildigini, Taliban’la henüz bir anlasmanin olmadigini dile getiren Çavusoglu, “Ekiplerimiz Kabil’e gitti, teklifler verildi ve daha sonra havaalaninin isletilmesi ortak sirket tarafindan üstlenilirse neler yapilabilecegine dair görüsmeleri Doha’da arkadaslarimiz devam ettirdi. Bu süreçte farkli ülkelerin teklif vermesi de gayet dogal. En son BAE Veliaht Prensi’nin ziyareti marjinda kardesleriyle bu konuyu da ayaküstü görüsmüstük. Onlar belki üçlü isletebiliriz dediler ama somut bir teklif olmadi. Katar’la oldugu gibi bu süreçle ilgili bir görüsmemiz olmadi. Taliban en sonunda aldigi teklifler, kendi sartlarina göre bir karar verecektir. Bizim sartlarimiza uyarsa havaalanini Katar’la birlikte isletiriz, devlet olarak degil özel sirketler isletecek" seklinde konustu.



“Biz diger bazi konularda olumlu adimlar atarsak kongre de bu konuda daha ilimli olur”

F35’lerin alinmasi konusunda su anda bir sikinti oldugunu hatirlatan Bakan Çavusoglu, “Biden, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’la konustugunda ‘aramizda sorunlar var. Ben bu sorunlarin ortadan kalkmasini istiyorum. Hem ikili iliskilerde hem de bölgesel is birligi konusunda daha iyi noktaya gelmemiz lazim. Tüm bu konulari bir bir çözmek ve de is birligimizin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulmasini öneriyorum’ demisti. Cumhurbaskanimiz da bu teklife olumlu bakti. Bu konuda çalismalarimizi sürdürdügümüz söylemistik. F35 konusunda bir taraftan CAATSA Yaptirimi var. Diger taraftan ise Kongre’deki durum. Kongre’nin de ikna edilmesi gerekiyor. Ben inaniyorum ki biz diger bazi konularda olumlu adimlar atarsak kongre de bu konuda daha ilimli olur” açiklamasinda bulundu.

“Rusya’yla iliskilerimiz gayet iyi ama biz bir taraftan da NATO üyesiyiz”

Bakan Çavusoglu, NATO ile Rusya arasinda yasanan gerginlige deginerek, “NATO ve Rusya ortak konsey toplantisi kararlastirildi biliyorsunuz. Bu toplantinin da özellikle verimli geçmesini arzu ediyoruz. Diyalog yoluyla bu gerginligin azaltilmasi. Elbette bir güvensizlik var. NATO’nun Rusya’ya karsi güvensizligi var, Rusya da NATO tarafindan etrafinin kusatildigini düsünüyor. NATO üyeleri de ayni sekilde düsünüyor. Bunu diyalog yoluyla asabiliriz. Biz savas ihtimalini konusmak istemiyoruz. Bölgemizde istikrar ve baris istiyoruz. Rusya’yla iliskilerimiz gayet iyi ama biz bir taraftan da NATO üyesiyiz. Gerek Kirim konusunda anlasamadigimiz diger konularda da seffaf bir tutum sergiliyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin valisi gibi davranmalarina müsaade etmeyiz”

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’nin daha önce Türkiye aleyhine yapmis oldugu açiklamalari degerlendiren Bakan Çavusoglu, “Bir büyükelçi tek basina iki ülke arasindaki iliskileri köklü bir sekilde degistiremez. Tabii büyükelçinin ülkesine gönderdigi raporlar ve degerlendirmeler dikkate alinir. Büyükelçilerin iliskilerin olumlu ya da olumsuz gelismesine katkisi olur. Yeni büyükelçinin Türkiye’ye o kadar uzak bir kisi olmadigini biliyoruz. Türkiye’nin de nasil bir ülke oldugunu anlamalari gerekiyor. Türkiye’nin valisi gibi davranmalarina müsaade etmeyiz kim olursa olsun. Iç islerine müdahaleyi de kabullenemeyiz. Bir düsünceleri varsa gelirler bize söylerler” ifadelerini kullandi.

Misir’la normallesme hakkinda da açiklamalarda bulunan Bakan Çavusoglu, Misir Disisleri Bakani Samih Sükri ile kisisel olarak diyalogunun oldugunu kaydetti.

Deniz Yetki Anlasmasi’nda Misir’in Türkiye ile bir anlasma imzalarsa çok daha fazla alan elde edecegini bildiren Çavusoglu, bu konuda resmi bir görüsme olmadigini ifade etti.

Irak Türkmen cephesinde bazi kopuslarin oldugu yönünde iddialara iliskin gelen soruyu yanitlayan Bakan Çavusoglu, “Türkmen kardeslerimizin birlik ve beraberlik içerisinde olmasini istiyoruz. Maalesef Bulgaristan’da da oldu, Makedonya’da da oldu. Makedonya’da 4 tane Türk partisi var örnegin. Bu kadar bölünmüslük onlarin menfaatine degil. Özellikle Suriye’de ve Irak’ta Türkmenlerin birligi ve beraberligi önem arz ediyor. O nedenle biz gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Yönetimlerde degisiklik oldugu zaman görevi birakan arkadaslarin oradan kopmamasi gerekiyor. Görevi devralan arkadaslarin da devreden arkadaslara yaklasiminin birlestirici olmasi gerekiyor. Ben bu sorunlari biraz suni buluyorum. Bu bölünmüslük son seçimlerde bir tane milletvekiline mal oldu Kerkük bölgesinde. Bu sorunu asabilecegimize inaniyoruz” dedi.



“Avrupa Birligi diger konularda oldugu gibi sözünde durmamak için zamana oynamaya devam ediyor”

Biz vize serbestisi konusunda 71 kriterin su anda 67-68 tanesinin gerçeklestirildigini kaydeden Çavusoglu, “Bu kriterleri yerine getirmek bizim için bir mesele degil. Kaldi ki AB istese bugün bile Ukrayna vatandaslarina vize serbestisi getirirken yaptiklari gibi esnek de davranabilirler. Biz illa bize pozitif ayrimciliklar yapsinlar demiyoruz. Gümrük Birligi anlasmasi için de aynisini söylemek istiyorum. Bir iki ülke engelliyor diyerek müzakereleri henüz baslatmadi. Müzakereler baslasin en sonunda o üye ülkeler evet mi der hayir mi der en sonunda karar verilecek. Ama en azindan karsilikli beklentiler ne, nelerin yapilmasi gerekiyor karsilikli olarak bunlari müzakere etmemiz gerekiyor. Kisacasi Avrupa Birligi diger konularda oldugu gibi sözünde durmamak için zamana oynamaya devam ediyor” açiklamalarinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile