Bakan Çavuşoğlu Meksika’ya Gitti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarına ilişkin, “Şık olmayan, nezaket kuralları dışında böylesine bir siyasi konuşma yapmak bir yargı temsilcisine, yüksek yargı başkanına doğrusu hiç yakışmadı, yakıştıramadık” dedi.


AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet 6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Meksika’ya gitti.

Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamaları ile ilgili “Anayasa Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesi kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşma hukuki bir konuşma değil, şık bir konuşmada değil. Nezaket kuralları dışında yapılmış bir konuşmadır. Bir mahkeme başkanının mahkemenin açılış yıl dönümünde nasıl konuşma yapacağını görebilmesinin kendisinin özellikle AİHM’nin açılış toplantına katılmasını bir kere daha tavsiye ederim, daha önce de katıldığını biliyorum. Oradaki açılış konuşmalarında yüksek mahkemeler, mahkemeye giden dosya sayısı nasıl azalır, hukuki problemleri nasıl çözülür bunu değerlendirmesi gerekiyor. Yani hukuki görüşler belirtmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın o günkü yaptığı konuşma siyasi bir konuşmadır. Siyasi nezakete uymayan bir konuşmadır, ev sahipliği nezaketine uymayan bir konuşmadır. Biz Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını eleştirirken hukuki bir sebeplerle eleştiriyoruz. Şık olmayan, nezaket kuralları dışında böylesine bir siyasi konuşma yapmak bir yargı temsilcisine, yüksek yargı başkanına doğrusu hiç yakışmadı, yakıştıramadık” diye konuştu.

Bir gazetecinin ‘Muhalefetten Kılıç’ın konuşmasına destek geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna Bakan Çavuşoğlu, şöyle cevap verdi:
“Türkiye şöyle bir durum var. Daha yakın zamana kadar bazı mahkemeleri birilerinin mahkemesi yani paralel yapının mahkemesi olarak suçlayan muhalefetti, şimdi ise bunlar açığa çıkınca onlara sahip çıkmaya çalışan muhalefet. Biz de bazı anayasa mahkemesi kararlarını eleştiriyoruz, katılmadığımızı söylüyoruz 367 kararının siyasi bir karar olduğunu söylüyorduk o zaman muhalefet özellikle CHP bunu destekledi ama Anayasa Mahkemesi başka türlü kararlar olduğu zaman hoşa gitmeyen kararlar olduğu zaman ya da görüşler belirttiği zaman bu sefer muhalefet Anayasa Mahkemesi’ne tepki gösteriyor. Maalesef burada işte yani benim görüşüme uygun söylem doğru karar için doğru olursa çok iyi ya da tersi olduğu zaman çok kötü anlayışındalar. Muhalefetin anlayışı her zaman böyle, iktidar da yine ne olursa yanlıştır aleyhine ne söylenirse de çok doğrudur. Ama esas itibari ile objektif değerlendirme yapmayı öğrendiğiniz zaman zaten tüm bu sorunlar çözülmüş olur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile