Bakan Çelik: Açığın en önemli ayağı primsiz ödemeler

Devlet Bakanı Faruk Çelik, soyla güvenliğin açığının en önemli ayağını 'yeşil kart, yaşlılık aylığı, özürlülerin aylığı ve sosyal yardımlaşma yardımla

Devlet Bakanı Faruk Çelik, soyla güvenliğin açığının en önemli ayağını 'yeşil kart, yaşlılık aylığı, özürlülerin aylığı ve sosyal yardımlaşma yardımları' gibi primsiz ödemelerin oluşturduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) bir araya geldiği sanayicilerin sorunlarını dinledi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin bu kriz sürecini başarı ile atlattığını belirterek, "Teğet geçti, şu anda iflasla karşı karşıya devletler var. Yunanistan'ın durumu muallakta, İspanya ve Portekiz ile ilgili eldeki verilerle ilgili gidişat hiç iç açıcı değil. Buralarda yaşanan sıkıntı bizleri ve dünyayı da etkiler, ama bu sürece bakılınca Türkiye'nin buradan nasıl çıktığını, bu süreçte neler olduğuna iyi bakılmalı." dedi.

Özellikle enerji kullanımına bakılınca Türkiye'de tekrar 132 milyor dolar ihracat yapabilecek düzeye gelindiğini aktaran Bakan Faruk Çelik, "Cari açık, döviz kuru, sosyal güvenlik açıkları, ihracat ve ithalat tartışmalarınnı bir süre daha devam edecek. Ekonomik politikalarda günübirlik ve mevsimlik politikalar uygulanamaz. Bunlar ilerde daha büyük sıkıntılar doğurur." dedi. Cari açığın neden kaynaklandığının belli olduğunu anlatan Faruk Çelik, burada aslolanın Türk üreticisinin hangi alandan çıktığına iyi bakılması gerektiğini söyledi.

Soyla güvenlikte açığın en önemli ayağının primsiz ödemeler olduğuna dikkat çeken Bakan Faruk Çelik şunları söyledi: "Yeşil kart, yaşlılık aylığı, özürlülerin aylığı ve yoksul insanlara sahip çıkan bu primsiz ödemelerdir. Bunun boyutu çok önemlidir. Bununla ilgili şimdi yasal düzenleme hazır. Şimdi birileri bunları kopya çekiyor. Diyorlar ki biz geleceğiz ve vatandaşa maaş bağlayacağız. Artık kuru fasulye, yoğurt, makarna dağıtımı bitecek. Zaten Türkiye rahmetli Özal döneminde sosylal yarımlaşma meselesini, sosyal yardımlaşma bünyesinde bir şekilde vatandaşına sahip çıkarak aktif ale getirmiş. Bu dönemde de bizim sosyal güvenlik reformunun önemli bir ayağı olan primsiz ödemeler vasıtası ile ayni yardımdan nakti yardıma geçişle ilgili kanun tasarısının çıkıp bütün sosyal yardımların tek çatı altında toplanması sosyal günvelik reformunun önemli ayaklarından bir tanesi, yeni bir şey değil ki. Bu da bazıları tarafından bizden kopyadır. 'Aile sigortası' dediğimiz hadise, primsiz ödemeler bünyesindeki sosyal güvenliğin değişik bir versiyonudur."

Kayıtdışılığın da büyük problem olduğunu belirten Bakan Faruk Çelik, bunun da yalnızca tedbirlerle değil, oto kontrol sistemi ile önlenebileceğini söyledi. Bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Çelik, "Vatandaşın da duyarlılığı önemli. 40 yaşındaki insanları emekli ettik. Ne yapacak bu insan, oğlu askere gitmemiş, evlenme çağına gelmemiş. 40 yaşındaki insan evde oturamaz, üstelik ihtiyaçların en yoğun olduğu bir dönemdir. 40-45 yaş. Çalışacaktır, bir yandan da emeklliik maaşını alıyor, diğer yandan da iş dünyası içinde uygun bir pozisyonda konumunu alıyor. İstihdam ediyor ve kayıtdışı karşınıza çıkıyor. Bu şekilde milyonlarca insanımız var. Bunlar popülist politikaların ürünüdür. Bugünü kurtaralım, bu seçimi kurtaralım anlayışının eseri bunlar. Türkiye bunları çok gerilerde bıraktı. Seçimlere 5 ay var. Türkiye'de o anlamda popülist politika yok. Seçimleri aslında çok daha rahat kazanmak mümkün; bir iki karar alırsınız ama aldığınz bu kararlar Türkiye'nin geleceğine milyarlarca dolar olarak geri dönecektir." şeklinde konuştu.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Başkanı Ertuğrul Kaptan, kriz sonrasında düzenlenen ve izlenen politikalar sayesinde 2008'in rakamlarını yeniden yakaladıklarını belirterek, "Atık sular aylık 1 milyon metreküp, atık suda da bu gün 980 bini yakalamış oluyoruz. 2010'un sonlarında 2008'in son aylarını yakalamış bulunmaktayız. İnşallah 2011 yılında alınacak tedbirler ile bu rakamları aşmak istiyoruz." dedi.

Ertuğrul Kaptan, ardından sıkıntılarını dile getirdi. Kaptan, Türk ekonomisinin kırılgan bir noktada olduğunu belirterek, "Bunun en önemlilerinden bir tanesi cari açık. Yine yapısal sıkıntılarından biri de sosyal güvenlik açıkları. Kayıt dışı istihdamın üzerine gidilmeli. Merdiven altında çalışan kayıtdışı çalışanlarından dolayı bizler için haksız rekabet oluşturuyor. Ayrıca bizlere birer de çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu getiriliyor. Bu da bizim için artı bir yük oluşturacak." şeklinde sıkıntılarını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile