Bakan Çelik'ten Rusya Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bir milyarın üzerinde buğday ithalatımız ele alınırsa büyük ihtimalle buğday rekoltesinin yüksek olmasından dolayı böyle bir ithalat ihtiyacı da gündemimizden çıkıyor. Ama Türkiye olarak çok sağduyulu hareket ediyoruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir araya geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gerçekleşen kabulde açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, 1 Ocak 2016 tarihinde Rusya’nın yaş meyve ve sebze ihracatında Türkiye’ye karşı uyguladığı engel ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Rusya ile olan ithalat ve ihracat durumumuzda meydana gelen tıkanıklığın oluşturduğu sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz. Tarımsal ürünlerin, özellikle yaş meyve ve sebzenin Rusya’ya ihracatında Rusya’nın 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle koymuş olduğu engeller aşacağımız engeller olarak duruyor. Hükümet olarak gerek ihracatçılarımıza, gerekse de üreticilerimizin herhangi bir kayba uğramaması konusunda çalışma yaptık. Hükümet olarak üzerimize düşen bu görevi yerine getiriyoruz. Rus yetkililerine bir uçak krizinin tarım ürünlerine, çiftçiye zarara dönüşmesi gibi bir uygulamanın kabul edilebilir bir tarafı olmadığını söyledik. Her iki ülkenin üreticilerinin, çiftçilerinin hiçbir alakası olmadığı bir olayla ilgili çiftçilerin cezalandırılması gibi bir tablonun ortaya çıkması son derece üzücü bir durumdur. Türkiye daha çok mal ithal eden bir ülke Rusya’dan yaklaşık 3 milyar dolar civarında bir ithalatımız var. Bir milyarın üzerinde buğday ithalatımız ele alınırsa büyük ihtimalle buğday rekoltesinin yüksek olmasından dolayı böyle bir ithalat ihtiyacı da gündemimizden çıkıyor. Ama Türkiye olarak çok sağduyulu hareket ediyoruz. Dostluğumuzu bu yaşanan olay bozmamalı. Türkiye-Rusya ilişkilerinin normale dönmesi ve özellikle tarımsal ürünlerin ithalat ve ihracatında çiftçilerimizin zarar görmemesi konusunda biz halen ihtiyatlı duruşumuzu sergiliyoruz. 15 Ocak tarihinde Rus piyasaları açıldığı zaman bir kez daha yetkililer düşünür ve ilişkilerimizin normale dönüşü konusunda adımları atarlar. Aksi takdirde Türkiye Rusya’dan ithal ettiği ürünler konusunda Rusya’ya mahkum değildir. Önemli bir bölümünü kendimiz üretebileceğimiz gibi diğer alternatif piyasalardan da temin etme imkanımız var. Bunları henüz gündemimize almış değiliz.”

“Taklit ve tağşiş yapan firmaların açıklanmasının ardından bir firmanın gazetelere taklit ve tağşiş yapmadığına yönelik ilan vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Çelik, “Taklit ve tağşiş, ürüne etken ilaç maddesi karıştırma gibi üç başlıkta toparlayacağımız, insan sağlığına, rekabet ortamına aykırı veya haksız kazanca neden olacak olan durumların oluşmamasına yönelik yasal düzenlemeleri gerçekleştirdik ve bunları uygulamaya koyduk. Uygulamaya koyarken de konu insan sağlığı olduğu için ve haksız kazancı engellemek olduğu için de bu konuyla ilgili firma ve ilgili üreticileri de teşhir edeceğimizi daha önce ifade etmiştik. Bu bahse konu ilan ile ise tağşiş olayıdır. İnsan sağlığı açısından bir tehlike oluşturan durum değil bu ama düşük asitli yağ ile yüksek asitli yağın karıştırılması olayıdır. Siz eğer düşük asitli bir yağın satışını etiketlendiriyorsanız, ürünün satışının da o şekilde olması gerekiyor. Eğer yüksek asitliyse yağınız onu da yine etiketine koymuş olacaksınız” cevabını verdi.

Bir gazetecinin, “Adana ve İçel bölgelerinde don olayları yaşandığı yönünde iddialar vardı. Acaba üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi adına çalışmalar olacak mı?” sorusuna ise Bakan Çelik şu yanıtı verdi:

“Bu mevsimde kar ve yağmur yağması güzel ama bunun dona dönüşmemesi temennimiz var. Bu konuda henüz bakanlığımıza intikal etmiş bir don olayı mevcut değildir. Adana, İçel ve Hatay bölgesinden bize ulaşmış herhangi bir olumsuz durum yok. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa, sigorta kapsamındaysa TARSİM tarafından karşılanıyor. Allah göstermesin diyelim.”

Süt desteklemeleri ile ilgili olarak ise Çelik, “Hem haftalık telefon görüşmelerimizde Türkiye’nin dört bir tarafından süt üreticileri ile görüşmelerimizi yaptık. Süt konseyi ile burada toplandık. Üreticiler ile bir araya geldik ve gerçekten bütün kesimlerle çok yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Alacağımız kararlarında en tabandan en tavana kadar yani birliklerle işe yetinmiyoruz. Birliklerin görüşüne eyvallah ama bizzat üretici ne gibi sıkıntılar yaşıyor, sanayiciler ne gibi sıkıntılar yaşıyor bunları ayrıntılı bir şekilde değerlendirdikten sonra açıklama yapacağız” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile