Bakan Çelik: Yargıtay, Başbakan Erdoğan'ın önünü kesmek için 2 -3 günde karar çıkarttı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, tutukluların tahliye edilmesinin müsebbibinin hükümet olmadığını söyledi. Çelik, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletve

Devlet Bakanı Faruk Çelik, tutukluların tahliye edilmesinin müsebbibinin hükümet olmadığını söyledi. Çelik, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olmamasıyla ilgili dosyayı 2 -3 gün içinde tamamladılar. Demek ki olabiliyor. Bu yasanın uygulanacağı 6 yıl önceden belliydi. Neden davalar karara bağlanmadı?" dedi.

Osmangazi Belediyesi tarafından Uluyol'da yaptırılan modern ve dev otoparkın temel atma töreninde konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, tartışmalara konu olan tutukluların tahliyesinin af olarak takdim edildiğini belirterek, bunun yanlış ve hükümetle ile ilgili olmadığını kaydetti.

Bakan Çelik, kendilerini hizmetle ilgilenmesine rağmen muhalefetin farklı konularla ilgilendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "2004 yılında bir yasa çıktı. CMK yasası. Bu yasanın bir maddesini hükümet olarak, Meclis olarak yürürlüğe koymadık. Bu madde, yani tutukluların salıverilmesini 3 kez erteledik. Neden erteledik, davası görülmekte olanların davaları sonuçlansın diye. Aradan 6 sene geçti. 6 senedir bu yasanın bu maddesini, tutukluların serbest bırakılma maddesini erteliyoruz. Yargılananlar yargılansın, serbest kalacaksa serbest bırakılsın, hüküm giyecekse hüküm giysin. 6 yıldır netice alınamadı. Şimdi o madde, tutukluların serbest bırakılması 31 Aralık'ta yürürlüğe girdi."

"GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"

Bakan Faruk Çelik, yürürlüğe giren yasa ile devlete karşı suç işleyenlerden 10 yıldır yargılananlar ile adi suçlardan 5 yıl yargılanan toplam 953 kişinin tahliye edildiğini belirterek, "10 yıldır yargılayıp karar verilemeyen dosyalar bunlar. Çok garip değil mi? Hani Türkiye'de bir söz var. Geciken adalet, adalet değildir. Hak sahibini hakkını teslim etmek için mahkemeler var. 10 yıldır içeride tutuyorsunuz, devlete karşı suç işlemiş diyorsunuz, ama neticelenmiyor. Şimdi de yasadan dolayı bu insanlar dışarı çıkıyorlar. Bu bir af mı? Hayır af olmadı. Bunu da yanlış takdim ediyorlar. Ortada af falan yok." diye konuştu.

Yargıtay'ın ilgili dairelerinin davaları ele alıp değerlendirdiğini dile getiren Bakanı Çelik, şunları söyledi: "15-20 yıl ceza alacaksa, geri kalanı cezaevinde geçirir. Ortada af falan da yok. Ama bir garip durum var. Seçime doğru giderken, acaba hükümete, çalışan kadrolara ne bulabiliriz, yine nasıl iftira kampanyası başlatırız mücadelesi içine girdiler."

CHP'nin tutukluluk süresinin 3 yıla indirilmesi için teklif verdiğini de hatırlatan Bakan Çelik, şu görüşleri dile getirdi: "Bu ne demek, hapishaneler boşalsın demek. Hani sen tahliyelere karşıydın. 3 yılı ortaya koyarsan cezaevinde kaç kişi kalacak. Tutuklu olarak 50-60 bin kişi varsa çoğu dışarı çıkacak. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Benim tutuklum, senin tutuklun mantığı olur mu? Herkes çalışacak. Cumhuriyeti, yasama, yargı yürütme korur mantığı yok. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni yüceltme ve geleceğe taşıma sorumluluğunu taşımalıyız. Bundan dolayı hepimiz işimizle meşgul olacağız. Ülkenin, Bursa'nın sorunlarını çözeceğiz. Ama bütün kurumlar da kendi alanlarında sorunları çözmek durumundadırlar."

"BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN ÖNÜNE 3 GÜNDE SET KOYDUNUZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olamaması için ilgili dosyanın 2 -3 gün içinde karara bağlanması örneğini veren Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Demek ki olabiliyor. Özel davalarda hemen ele alındı görüşüldü. Hakimlerin tazminat cezasına çarptırılmasıyla ilgili dosyalar hemen neticelendi. Yasanın yürürlüğe gireceği 6 ay önceden biliniyor. 6 aydır neden dosyalar karara bağlanmadı. 10 yıla yaklaşanlar karara bağlanırdı, 9 yıllık olanlar da yasa yürürlüğe girdikten sonra karara bağlanırdı. Bunun bir formülü var. Burada yanlış bir yola girilmiş gibi, bunun da müsebbibi hükümet gibi kamuoyuna yansıtılan görüşlerin yanlışlığını ifade etmek istiyorum. Biz hükümet olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş, modern hukuk devleti olması için adımları atıyoruz. Cumhuriyetin güçlü bir şekilde 100. yıla girmesi için birlik bütünlük içinde çalışıyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile