Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meridyen Derneği tarafından Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen, '21. Yüzyılda İlim ve Fikir Hayatına Katkı' başlıklı toplantıya katıldı. Tarih ve gündemle ilgili bir konuşma yapan Davutoğlu, “Biz tarihin en hızlı aktığı dönemde en hızlı akan coğrafyada yaşıyoruz. Her sabah kalktığımızda, akşam yatmadan önce bu tarihi dönemi yaşamanın önemi nedir diye kendimize sormak durumundayız. Bugün karşı karşıya kaldığımız devinim, insanlık tarihinin en yoğun devinimidir. Etrafımızda birkaç ay içinde yaşanan olaylara baktığımızda, bazen on yıllara yayılmış olan olayların çok kısa sürede geliştiğini, toplumların büyük bir hızla çözülüp, yeniden inşa olma dönemine girdiklerini görüyoruz.” diye ifade etti.
Ortadoğu 'da ve bölgemizdeki gelişmeleri ifade edebilmek için geçen hafta George Washington Üniversitesi 'nde başından geçen şu örneği anlattığını söyleyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Bundan bir ay önceydi. İstanbul 'da kitaplarımdan oluşan kütüphane evim var. Kitaplarla meşgulken, kızım baba bu ne diye bağırdı. Ben herhalde kızım büyük bir şey keşfetti zannettim. Bizim diğer evden getirdiğimiz daktiloyu bulmuş. Oturdum ne olduğunu anlattım. Bu benim doktora tezimi yazdığım daktiloydu. 1989 senesinde kullandığım daktilo, 2000 yılında doğan kızım için tarih öncesi bir nesneye dönüşmüş. Amerika 'daki konferansta bunu anlattım. 1989 yılında biz daktilo kullanırken Mısır 'da Hüsnü Mübarek başkandı, gençler twitter kullanırken de. Aynı üslupla başkan. Bu tarihin doğasına uygun olan bir şey değil. Ya zihniyeti zamanın akışına göre yeniden şekillendirip, inşa ederek yol alacağız. Ya da eski kalıplar içerisinde düşünenler o büyük akış içerisinde öğütülüp kaybolacaktır. Aslında yaşadığımız büyük meydan okuma bu.” diye konuştu.
Bakan Davutoğlu: Toplumlar Hızla Çözülüp İnşa Olma Sürecine Girdi
Tarihin büyük bir hızla aktığını, on yıllar sürecek bazı olayların birkaç ay içerisinde yaşandığını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Toplumların büyük bir hızla çözülüp, yeniden inşa olma dönemine girdiklerini görüyoruz.1989 yılında biz daktilo kullanırken de Mısır’da Hüsnü Mübarek başkandı. Gençler twitter kullanırken de. Bu tarihin doğasına uygun bir şey değil.” dedi.