Bakan Demir, 12 Eylül 2010 Pazar günü gerçekleşecek referandumda Çarşamba TSO üyelerinden evet oyu kullanmalarını istedi.
Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve AK Parti ilçe Başkanı Mehmet Köse'nin katıldığı ziyarette, Bakan Demir'in, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası'nı en fazla ziyaret eden siyasetçi olduğunu söyleyen Çarşamba TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli, odalarına vermiş olduğu önemden dolayı kendisine teşekkür etti. Başkan Kefeli yaptığı konuşmasında, "Ekonomisi tarıma dayalı Samsun'un en büyük iki ovasından birisi olan Çarşamba Ovası'nda ürettiğimiz ürünlere katma değer kazandıramıyoruz.
Bunun çeşitli sebepleri olmakla birlikte en önemli nedeni, ürünlerimize katma değer kazandıracak tesislerin kurulabileceği bir yatırım alanımızın olmamasıdır. Odamız tarafından yapılan girişimler sonucunda, 2001 yılı yatırım planına dâhil edilen, ancak ilçemizdeki mutlak tarım arazileri nedeniyle bir türlü alan tahsisi yapılamayan, Çarşamba Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin bir an önce kurulması gerekmektedir. Bu konuda Belediye Başkanımızla birlikte yaptığımız girişimler, her seferinde, mutlak tarım arazisi engeline takılmıştır. Ancak, nasıl olabiliyorsa, birinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olan, Gelemen bölgesine dar bir alanda olmasına rağmen, gıda organize sanayi bölgesi kurulabilmesi mümkün olmuştur" dedi.
Doğalgazın Çarşamba'ya gelmemesinin ilçe ekonomisini ciddi manada etkilediğini ifade eden Başkan Kefeli, "İlçemiz, Samsun'a çok yakın bir mesafededir. İlçemize doğalgazın gelmemesi nedeniyle, çoğunluğu memur ve öğretmen olan yaklaşık 3 bin kişi her gün Samsun'a gidiş-geliş yapmaktadır. Oysaki ilçemizde yaklaşık bin civarında konut da boş vaziyette durmaktadır. Doğalgazın ilçemize gelmesiyle birlikte atıl vaziyetteki bu konutlar değerleneceği gibi, inşaat sektöründe de canlanma yaşanacaktır" diye konuştu.
Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir de oda üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Bugün buraya 3 konu da görüşmelerde bulunmak üzere geldik. Bir taraftan ülkemizin en önemli sivil toplum örgütü olan ticaret ve sanayi odalarını ve üyelerini ziyaret etmek, diğer taraftan siz tüccar ve sanayicimizin sıkıntılarını öğrenmek ve öte yandan malum referandum konusunda sizlere fikir vermek. Türkiye Cumhuriyeti'nde 1924, 1961 ve 1982 yıllarında anayasalar yapılmıştır. Ancak anayasalarımızı incelediğimizde en demokratik anayasanın ülkenin yeni kurulduğu o sıkıntılı dönemdeki anayasa olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır. 1961 ve 1982 yıllarında yapılan anayasalar ise daha çok statükonun devamı için hazırlanan anti demokratik, darbe anayasalarıdır. Bizler ülkemizde daha fazla demokrasi olsun, insanlarımız daha özgür olsunlar. Bunları istiyoruz. İnsanlarımızı senelerce fişlediler. Bu anayasa fişlemeyi ortadan kaldırdığı gibi, vatandaşın hesap sormasına müsaade eden bir anayasa olacaktır. Yani 12 Eylül den sonra vatandaşımız ilgili tüm devlet birimlerinden hakkındaki kayıtlarla ilgili hesap soracak ve beğenmediklerini sildirecektir. Bu anayasaya karşı çıkanları anlayamıyorum. Anayasa hazırlanırken biz kendilerini davet ettik. Kimisi kamera olsun dedi, kimisi gelir çayımızı içer giderler biz destek vermeyiz dedi. Şimdi ise anayasa konusunda mutabakat olmadığını söylüyorlar. Siz bizimle görüşmeye tenezzül etmediniz. Hangi mutabakatı savunuyorsunuz. Bu anayasa ülkemizde ayrıca kamu denetçiliği sistemini getirecektir. Böylece devleti arkasına alarak vatandaşa hizmet etmeyen adeta vatandaşa eziyet edenlerden hesap sorulacaktır. Sevgili arkadaşlar, sizlerden geleceğiniz için, çocuklarınızın ve ülkemizin geleceği için bu anayasaya evet demenizi istiyorum. AK Parti'ye belki oy vermediniz, belki yine vermeyeceksiniz. Ama bu anayasaya geleceğiniz için evet oyu vermek zorundasınız. Referandum konusunu bir kenara bırakırsak, Sayın Başkanın konuşmasına katılıyorum. Gerçekten önemli konular tespit etmiştir. Bu konularda beraber çalışacağız. Samsun gelişmişlik sıralamasında 22. Sıradayken bugün 17. sıralara kadar yükselmiştir. Hedefimiz, Samsun'u ilk 7'ye getirebilmektir. Bu hedefimize ulaşmak için Çarşambamızda daha çok üretmek ve ihraç etmek zorundayız. İç piyasaya değil ihracata dayalı üretime geçmemiz lazım."
Konuşmalar sonrasında, Başkan Kefeli, ziyaretleri anısına Bakan Demir'e Çarşamba'nın önemli tarihi ve kültürel varlıklarından olan Emirhan Çeşmesi önünde 1928 yılı Harf İnkılâbı kutlamalarıyla ilgili, bir tablo hediye etti.
Bakan Demir Çarşamba Tso'yu Ziyaret Etti
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası'nı(TSO) ziyaret ederek, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle bir araya geldi.